Κυριακή 2 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κέρδη, η «ανταγωνιστικότητα» και οι απολύσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το κλασικό επιχείρημα των εργοδοτών, όταν πρόκειται να αιτιολογήσουν απολύσεις εργαζομένων, είναι ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πρέπει να απαλλαγούν από το «περιττό βάρος»...

Ομως εδώ και μερικά χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει εντυπωσιακά. Σήμερα οι εργοδότες ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, την ώρα που οι επιχειρήσεις τους πραγματοποιούν τεράστια κέρδη!

Αυτή η παραδοξότητα έχει την εξήγησή της, αφού ζούμε πλέον στην εποχή αποθέωσης της «ανταγωνιστικότητας». Ετσι, οι επιχειρήσεις δεν αρκεί να είναι κερδοφόρες, πρέπει να είναι και «ανταγωνιστικές», δηλαδή να έχουν περισσότερα κέρδη από τους ανταγωνιστές τους.

Και επειδή βασικό στοιχείο της «ανταγωνιστικότητας» είναι ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, το πεδίο του ανταγωνισμού μετατίθεται στο ποια επιχείρηση θα καταφέρει με λιγότερους εργαζόμενους ή με φθηνότερους εργαζόμενους να έχει την ίδια και μεγαλύτερη παραγωγή, αυξάνοντας το ποσοστό του κέρδους ανά μονάδα προϊόντος.

Αυτή ακριβώς η «ανταγωνιστικότητα» βρίσκεται πίσω από το τελευταίο κύμα ομαδικών απολύσεων εργαζομένων στη Γερμανία, από επιχειρήσεις που σημειώνουν κέρδη - ρεκόρ.

Την περασμένη εβδομάδα η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Ντόιτς Τέλεκομ» ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της, το τελευταίο τρίμηνο του 2007, έφθασαν τα 655 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 89 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006). Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ρενέ Ομπερμαν να ανακοινώσει την προώθηση προγράμματος 32.000 θέσεων εργασίας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 4,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2010.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γνωστή γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι οι πωλήσεις της σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο κατά 14,3% και έφθασαν τα 56 δισ. ευρώ. Ομως, οι διοικούντες την εταιρεία δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Οπως δήλωσε ο Ερνστ Μπάουμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, η BMW θα προχωρήσει σε απολύσεις 8.100 εργαζομένων από τα εργοστάσιά της στη Γερμανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα περιθώρια κέρδους μας για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα της BMW» τόνισε ο κ. Μπάουμαν.

Ακόμη, μέσα στις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, η εταιρεία «Henkel» (οικιακά, είδη υγιεινής) ανήγγειλε την κατάργηση περίπου τριών χιλιάδων θέσεων εργασίας, η «Siemens» από την πλευρά της προανήγγειλε σταδιακή απόλυση 6.800 εργαζομένων της, η «Continental» (εφοδιασμός οχημάτων με διάφορα είδη) απέλυσε ήδη 1.800 εργαζόμενους νεοσύστατης θυγατρικής της, αλλά πηγές κάνουν λόγο για άλλες δύο χιλιάδες απολύσεις.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν στη Γερμανία και ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ανάλογες περιπτώσεις έχουμε όχι μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κοινός παρονομαστής αυτών των «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» παραμένει η «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή η μεγιστοποίηση του ποσοστού κέρδους του κεφαλαίου.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ