Κυριακή 9 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Χαμηλότερος του αναμενόμενου θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2008, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). «Το 2008 θα είναι μια χρονιά χαμηλότερης ανάπτυξης και κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2008 δε θα ξεπεράσει το 2%. Αν συμβεί αυτό, θα είναι το μικρότερο ποσοστό που σημειώθηκε από το 2003.

ΗΠΑ - ΟΠΕΚ Ισχυρές πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ στον ΟΠΕΚ για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να μειωθεί η διεθνής τιμή. Ωστόσο, η διοίκηση του Οργανισμού επιμένει ότι η παραγόμενη ποσότητα υπερκαλύπτει την παγκόσμια ζήτηση. Την Πέμπτη, η Συμβουλευτική Επιτροπή του ΟΠΕΚ έκανε έκκληση στα κράτη - μέλη να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή τους. Σημειώνουμε ότι η ημερήσια παραγωγή ορίστηκε στα 29,67 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ Στο 4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, αποφάσισε να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό της επιτόκιο. Οπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε, με γνώμονα τη σταθερότητα των τιμών και το φόβο του πληθωρισμού, παρά τις έντονες ανησυχίες για τους κινδύνους επιβράδυνσης της οικονομίας. Ωστόσο, η απόφαση για τη διατήρηση του επιτοκίου ήταν αναμενόμενη για το σύνολο των οικονομικών αναλυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ