Κυριακή 9 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φθηνό δολάριο, ακριβό ευρώ

Εντύπωση και ανησυχίες γεννούν η συνεχής διολίσθηση του αμερικανικού δολαρίου και η αντίστοιχη ενίσχυση του ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών οίκων εκτιμά ότι για αρκετούς μήνες ακόμη η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου θα κινείται μεταξύ 1,48 και 1,52 δολ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η αμερικανική κεντρική τράπεζα επιμένουν να αντιμετωπίζουν τα σοβαρά προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας με αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε έναν νέο κύκλο ανατιμήσεων του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων που τιμολογούνται σε δολάρια, καθώς οι χώρες παραγωγοί αυξάνουν τις τιμές για να διασφαλίσουν την αγοραστική αξία των εσόδων τους σε δολάρια.

Πρώτα «θύματα» αυτών των ανατιμήσεων είναι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που είναι υποχρεωμένες να αυξήσουν τις τιμές των εξαγωγικών τους προϊόντων για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Τις ίδιες περίπου επιπτώσεις έχει η διολίσθηση του δολαρίου και στις οικονομίες χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία που βλέπουν τις εξαγωγές τους να μειώνονται.

Βεβαίως, η διαρκής μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ δημιουργεί κινδύνους για αύξηση του πληθωρισμού, όμως οι Αμερικανοί ιθύνοντες επιμένουν στην πολιτική τους, αφού έτσι μετακυλίεται ένα μέρος των συνεπειών της κρίσης από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως στις χώρες που προαναφέραμε.

Το θέμα είναι ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δε διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια προοπτική βελτίωσης της κατάστασης. Αντιθέτως, τα σύννεφα της ύφεσης πυκνώνουν πάνω από την οικονομία των ΗΠΑ και τα περιθώρια μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων δεν είναι ανεξάντλητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ