Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ράινερ Μαρία Ρίλκε

Στο μεγάλο Γερμανό ποιητή Ράινερ Μαρία Ρίλκε είναι σήμερα αφιερωμένη η εκπομπή «Βιβλία στο κουτί». Είναι ο πιο σημαντικός λυρικός ποιητής της γερμανικής γλώσσας του 20ού αιώνα, εκπρόσωπος της στοχαστικής ποίησης. Στο έργο του δίνει ποιητική μορφή σε θέματα που τα πραγματεύτηκε και η σύγχρονη φιλοσοφία και ψυχολογία.

Γεννήθηκε το 1875 και πέθανε το 1926 σ' ένα σανατόριο στη λίμνη της Γενεύης. Το 1899 δημοσιεύτηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Πρώιμα ποιήματα». Παντρεύτηκε αλλά η απόφασή του να αφοσιωθεί στην ποίηση τον οδήγησε να εγκαταλείψει την οικογένειά του και μέχρι το τέλος της ζωής του να φτάσει ακόμα και στα όρια της φτώχειας. Για μεγάλο διάστημα έζησε στο Παρίσι και εκεί γνώρισε τον Ροντέν. Από τα πιο σημαντικά έργα του είναι «Ελεγείες του Ντουίνο» και «Τα σονέτα στον Ορφέα». Εγραψε επίσης το μυθιστόρημα «Σημειώσεις του Μάλτε Λάουριτς Μπρίγκε» ανάμεσα στα 1904 και 1909 το οποίο έχει και αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Στο έργο του ανήκουν επίσης και πολλές επιστολές όπως τα «Γράμματα σ' ένα νέο ποιητή» και «Γράμμα ενός νέου εργάτη».

Στην εκπομπή για τον Ράινερ Μαρία Ρίλκε μιλούν με την Κατερίνα Σχινά ο Αλέξανδρος Ισαρις, συγγραφέας του βιβλίου «Κάτω από τα βλέφαρα», το οποίο παρακολουθεί τη ζωή και το έργο του Ρίλκε κατά τη γόνιμή του περίοδο. Για τον Ρίλκε μιλά και η Μαρία Τοπάλη που έχει μεταφράσει στα ελληνικά το έργο του «Ελεγείες του Ντουίνο» (ΕΤ1 00.05).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ