Κυριακή 16 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Η παράταξη για τις εκλογές στα σωματεία

Η διακήρυξη της ΔΗΚΕΒΕ μπροστά στις αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν μέσα στο 2008 στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ

Περίοδος αγώνων αλλά και περίοδος αρχαιρεσιών είναι το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, σε πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις διαφόρων βαθμίδων των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων. Η ΔΗΚΕΒΕ, μπροστά στις επερχόμενες μικρές και μεγάλες εκλογικές μάχες, παρεμβαίνει με τις θέσεις και τις προτάσεις της για τις αναγκαίες διεργασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Ολόκληρη η διακήρυξή της έχει ως εξής:

Μέσα στο 2008 πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες στα περισσότερα σωματεία, σε τοπικές και κλαδικές ομοσπονδίες όλης της χώρας. Οι διαδικασίες αυτές αποτελούν σημαντικό σταθμό στη ζωή των συνδικαλιστικών οργάνων.

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω στοιχεία.

  • Εντείνεται η συγκέντρωση κεφαλαίων παραγωγής και υπηρεσιών που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. Τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ επεκτείνονται καθημερινά όλο και περισσότερο. Οι τράπεζες καταγράφουν απανωτά ρεκόρ κερδών από την τοκογλυφία σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των λαϊκών στρωμάτων. Οι αθρόες εισαγωγές κατατρώγουν την ντόπια βιοτεχνική παραγωγή. Από την άλλη πλευρά οι μικρές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε ένα τμήμα της αγοράς που συνεχώς συρρικνώνεται. Η δραστηριότητά τους φθίνει ή μετατρέπονται σε δορυφόρους μεγάλων επιχειρήσεων με όρους χειρότερους από προηγούμενα. Το μεροκάματο συμπιέζεται και βγαίνει πιο δύσκολα, τα έξοδα μεγαλώνουν, την ίδια ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και της «απελευθέρωσης των αγορών», αυτός είναι ο «παράδεισος» που μας έταζαν πριν από μερικά χρόνια.
  • Οι κυβερνήσεις της ΝΔ - όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ - πιστές στη λογική του «ευρωπαϊκού μονόδρομου» δεν κρύβουν τον φιλομονοπωλιακό τους προσανατολισμό παρά τα παχιά λόγια υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διαλαλούν σε κάθε προεκλογική περίοδο. Φορολογικές ελαφρύνσεις και προνόμια για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αντικειμενικά κριτήρια και φοροεπιδρομές για τις μικρές. Επιδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ληστρικά επιτόκια και κατασχέσεις για τις μικρές. Απελευθέρωση των ωρών λειτουργίας για τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, δυσβάσταχτο ωράριο για τους μικρέμπορους. Στο στόχαστρο μπαίνει ακόμα και η κυριακάτικη αργία. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναποφασίζεται από όλες τις κυβερνήσεις και εξειδικεύεται και εφαρμόζεται στη χώρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Το ασφαλιστικό οξύνθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Μετά τους νόμους Σιούφα και Ρέππα που δημιούργησαν το καθεστώς των νέων ασφαλισμένων με μεγαλύτερες εισφορές και μικρότερες συντάξεις, έρχεται το ΠΔ 258/2005 για να προσαρμόσει και τους παλιούς ασφαλισμένους στα νέα δεδομένα. Το αντιασφαλιστικό αυτό τερατούργημα που εκπονήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόστηκε από τη ΝΔ, προσθέτει πέντε επιπλέον ασφαλιστικές κλάσεις στους παλιούς ασφαλισμένους με ανάλογη αύξηση των εισφορών. Την ίδια στιγμή ο ΟΑΕΕ δυσκολεύεται να πληρώσει τις συντάξεις και ρευστοποιεί τα αποθεματικά του. Σύντομα οι εισφορές θα φθάσουν σε δυσθεώρητο ύψος και η καταβολή των συντάξεων θα κινδυνεύει κάθε μήνα. Στην πράξη κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονταν για την κοινωνική ασφάλιση, μετατρέπονται μέσω διάφορων ενισχύσεων σε κεφάλαια που λυμαίνονται οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια.
  • Μπροστά στην επιδείνωση των παλιών προβλημάτων και στην προσθήκη νέων δυσκολιών, οι διοικήσεις των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων ακολουθούν τακτική ενάντια στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ. Η ΕΣΕΕ έχει αναλάβει την πρακτόρευση των συμφερόντων του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου και η ΓΣΕΒΕΕ έχει συμβιβαστεί με τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές που εφαρμόζονται. Οι παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΕΒΕ που κατέχουν την πλειοψηφία ανταγωνίζονται στην ίδρυση ΚΕΚ που στόχο έχουν τη φθορά των συνειδήσεων των συνδικαλιστών και την εξαγορά ψήφων. Αποτελούν τον πιο αξιόπιστο συνομιλητή των κυβερνήσεων. Μποϊκοτάρουν, διασπούν και συκοφαντούν τους αγώνες που εκτυλίσσονται. Υπονομεύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και καλλιεργούν την ηττοπάθεια, βάζουν πλάτη για να περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές.

Ολο το προηγούμενο διάστημα η ΔΗΚΕΒΕ αταλάντευτα και με επιμονή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

- Προειδοποίησε για την όξυνση των προβλημάτων και τις συνέπειες από την εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών πολιτικών. Αρνήθηκε να νομιμοποιήσει την εφαρμογή τους μέσα από τους κάθε λογής «κοινωνικούς διαλόγους».

- Αντιστάθηκε στις πρακτικές αφοπλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος και στις προσπάθειες εκμαυλισμού των συνειδήσεων. Δε συμβιβάστηκε με τις δυσκολίες ανάπτυξης της συνδικαλιστικής δράσης.

- Πήρε πρωτοβουλίες για συσπείρωση και αγωνιστική διεκδίκηση. Πρωτοστάτησε στη συγκρότηση της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, με τη συμμετοχή δεκάδων Ομοσπονδιών και εκατοντάδων σωματείων από όλη την Ελλάδα.

- Πρόβαλε την ανάγκη για κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γιατί τα βασικά προβλήματα έχουν τις ίδιες αιτίες, οι ανάγκες είναι οι ίδιες και ο αντίπαλος, το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, είναι κοινός.

Στις εκλογές που έρχονται οι συνδικαλιστές της ΔΗΚΕΒΕ δεν παριστάνουν τους «ανεξάρτητους» γιατί εξαρτώνται από τα συμφέροντα και τις σημερινές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ και δεσμεύονται στην αγωνιστική τους διεκδίκηση.

Δεν παραπλανούν τους συναδέλφους, ότι αφού τα προβλήματα είναι κοινά και τα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι κοινά. Γιατί η διέξοδος που προτείνει ο καθένας για τα προβλήματα είναι διαφορετική και αυτές οι ουσιαστικές διαφορές πρέπει να αναμετρηθούν στις εκλογές των σωματείων. Οι συνδικαλιστές που προτείνουν τα κοινά ψηφοδέλτια προάγουν στην πράξη το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και όταν βρεθούν στα συνέδρια, τρέχουν να στιχηθούν πίσω από τις παρατάξεις που είναι υπεύθυνες για τη σημερινή κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι συνδικαλιστές της ΔΗΚΕΒΕ δε χτυπάνε φιλικά στην πλάτη τον συνάδελφο για να του αποσπάσουν μια ψήφο και να τον ξαναδούνε στις επόμενες εκλογές. Αντίθετα διακηρύσσουν ότι για να «γυρίσει ο τροχός» είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων στη ζωή των σωματείων, η μαζικοποίηση και ο αγωνιστικός αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός τους.

Η ΔΗΚΕΒΕ επιδιώκει στις εκλογές των σωματείων να συγκροτήσει αγωνιστικά ψηφοδέλτια προβάλλοντας τη δικιά της πρόταση. Επιδιώκει να ηττηθούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της απάθειας που εκπροσωπούν οι παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΕΒΕ. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελος των αγωνιστικών αντιμονοπωλιακών διεκδικήσεων, υπέρ των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.

Η ΔΗΚΕΒΕ θα προτείνει στις γενικές συνελεύσεις για συζήτηση το πλαίσιο της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και θα καλέσει τους συναδέλφους να το υιοθετήσουν. Θα επιδιώξει μέσα από αυτήν τη συζήτηση να δυναμώσει η δράση της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, να διευρυνθούν οι ορίζοντές της, να φουντώσει η αγωνιστική φλόγα που άναψε πριν από λίγο καιρό και αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Φορολογία των μικρών επιχειρήσεων ανάλογα με τα κέρδη τους, όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία και τα παραστατικά που είναι υποχρεωμένες να τηρούν. Ελεγχος με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης και κλείσιμο της χρήσης. Κατάργηση των ανέλεγκτων χρήσεων, συνάφειας κ.λ.π.

Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ, κλιμακούμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Κατάργηση της φορολογίας των κερδών των συνεταιρισμών και των προσωπικών εταιρειών. Να φορολογείται το μέρισμα που προστίθεται στο προσωπικό εισόδημα του κάθε συνεταίρου.

Κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 200.000 ευρώ.

Αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος έτσι ώστε να καλύπτεται ο πληθωρισμός. Αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα.

Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας που είναι ο πιο αντιλαϊκός φόρος. Να ανατραπεί η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων προς όφελος των άμεσων.

Κατάργηση του δημοτικού φόρου 2%.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Κατάργηση του ΠΔ 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Κοινωνική ασφάλιση καθολική με τα 2/3 των εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό και το 1/3 από τους ασφαλισμένους. Αμεση κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οχι στο τζογάρισμα των αποθεματικών, επιστροφή των κλεμμένων.

Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Πλήρης σύνταξη με 9.000 μέρες ή 30 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ταμείου.

Κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων, 1.120 ευρώ.

Αιρετή διοίκηση στο ενιαίο ταμείο με απλή αναλογική και σώμα ελέγχου.

Βελτίωση των όρων διαδοχικής ασφάλισης ώστε ο ασφαλισμένος διαδοχικά να παίρνει την ίση σύνταξη από το ταμείο που συνταξιοδοτείται με αυτόν που είναι ασφαλισμένος στο ίδιο ταμείο για τα ίδια χρόνια.

4μηνο επίδομα τοκετού και λοχείας για τις γυναίκες.

Αποζημίωση για ατύχημα κατά την εργασία και ασθένεια για ολόκληρο το διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση της υγείας.

Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμίδες, με ιδιαίτερη φροντίδα για την πρόληψη.

Βαρέα και ανθυγιεινά για τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.

ΩΡΑΡΙΟ

Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο. Ολα τα καταστήματα και πολυκαταστήματα να λειτουργούν 48 ώρες την εβδομάδα το ανώτερο - συνεχόμενο ωράριο - με τρία απογεύματα κλειστά. Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η αργία της Κυριακής. Να υποστηριχτεί το αίτημα των εργαζομένων, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ - ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ

12ετής σύμβαση που να ανανεώνεται υποχρεωτικά κάθε τρία χρόνια μετά τη 12ετία, εκτός από τις περιπτώσεις αποδεδειγμένης ιδιόχρησης. Το ύψος της αναπροσαρμογής του μισθώματος να μην ξεπερνάει το 0,75% του πληθωρισμού.

Εξασφάλιση από το κράτος, υποδομών, βιοτεχνικών πάρκων για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ

Ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις και ειδικά κίνητρα για τους συνεταιρισμούς με διαθέσιμα κεφάλαια, επιτόκιο που δε θα υπερβαίνει τη 1,5 μονάδα πάνω από τον πληθωρισμό για απόκτηση υποδομής, τεχνογνωσίας και εκσυγχρονισμό. Το επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του πληθωρισμού. Να μην επιτρέπονται ανατοκισμοί, πανωτόκια κλπ.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία. 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Μεταλυκειακή τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Δωρεάν κατάρτιση σε ενιαίο σύστημα ενταγμένο στη δημόσια παιδεία. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων απαντάμε με συντονισμό της δράσης μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους αγρότες, που θίγονται το ίδιο από την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου και κυβερνήσεων απαντάμε με το μέτωπο των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ με την εργατική τάξη και τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Καλούμε κάθε επαγγελματία, βιοτέχνη, μικρέμπορα, αυτοκινητιστή να στηρίξει τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΔΗΚΕΒΕ και των συνεργαζόμενων με αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ