Κυριακή 16 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Κάλεσμα αγωνιστικής συμμετοχής στο Κιλελέρ

Την ερχόμενη Κυριακή 23 Μάρτη, στις 11 π.μ., στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, ο αγωνιστικός γιορτασμός της 98ης επετείου

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες για μαζική και δυναμική συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, την ερχόμενη Κυριακή 23 Μάρτη, στις 11 π.μ., στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση», (ΠΑΣΥ). Η ΠΑΣΥ καλεί την αγροτιά να τιμήσει αγωνιστικά τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων, να αντισταθεί στην πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ που την ξεκληρίζει και να διεκδικήσει το μέλλον της.

Η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Αγρότες, Αγρότισσες

Η ΠΑΣΥ χαιρετίζει τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας που συνεχίζει να αγωνίζεται και να αντιστέκεται στις πολιτικές που την έχουν ξεγράψει.

Αγωνιστικά τιμάμε την 98η επέτειο του ΚΙΛΕΛΕΡ, συνεχίζοντας τον αγώνα των Θεσσαλών κολίγων με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα.

Αντιστεκόμαστε στο μαρασμό της υπαίθρου, στην ηττοπάθεια, στη μοιρολατρία και τον αποπροσανατολισμό που καλλιεργούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Διαφωνούμε και αντιπαλεύουμε τη νέα ΚΑΠ και τον ΠΟΕ που ψήφισαν και εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές μας εκδηλώσεις να αποτρέψουμε τις πολιτικές που:

  • Εξαφανίζουν βασικές καλλιέργειες και κλείνουν εργοστάσια, όπως ζάχαρης, λιπασμάτων κ.ά., που επιβάλλουν τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό στην ύπαιθρο.
  • Ξεγράφουν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, με αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων και τις ελληνοποιήσεις.
  • Συρρικνώνουν την παράκτια αλιεία και τους μικρομεσαίους ψαράδες και γιγαντώνουν τις υδατοκαλλιέργειες.
  • Αυξάνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους "μεγαλοεπιχειρηματίες".
  • Χρεοκοπούν και ξεπουλάνε στους ιδιώτες συνεταιριστικές οργανώσεις και εταιρείες.
  • Ιδιωτικοποιούν την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία και μας κοροϊδεύουν, ονομάζοντας συντάξεις τα επιδόματα ελεημοσύνης.


Με τη "διόρθωση", όπως λένε ότι θέλουν να κάνουν, της νέας ΚΑΠ, χειροτερεύουν τη θέση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Μειώνουν κι άλλο τις στρεμματικές ενισχύσεις από 5% σε 13% έως το 2013.

Μεταφέρουν χρήματα από τις άμεσες ενισχύσεις στον πυλώνα ΙΙ για να κερδοσκοπήσουν οι επιτήδειοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Κόβουν τις επιδοτήσεις εντελώς σε μικροαγρότες έως 10 στρέμματα.

Σήμερα ο καλύτερος τρόπος να δικαιώσουμε τον αγώνα των Θεσσαλών κολίγων του ΚΙΛΕΛΕΡ είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.

Ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που κλείνουν.

Με τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, που συνδέονται με την αγροτική οικονομία και μαραζώνουν.

Με τους εργαζόμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα, που αγοράζουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα, που από μας τα αγοράζουν πάμφθηνα.

Εχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι αγώνες μας θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αν η πάλη μας για τα προβλήματά μας συνδέεται με την ενίσχυση των Αγροτικών Συλλόγων, τη συσπείρωση των νέων δυνάμεων της ΠΑΣΥ, την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και, κυρίως, αν συμβάλλουμε στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας αγροτικής πολιτικής σε όφελος του λαού και των αγροτών, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στην υποστήριξη του κράτους.

Υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στην ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

Θα σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος, με την απαραίτητη εκτέλεση βασικών έργων υποδομής και με φτηνά εφόδια και μηχανήματα μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Αυτή η διέξοδος, που είναι αναγκαία για το λαό μας και τους μικρομεσαίους αγρότες, είναι αντίθετη στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των πολυεθνικών και των μεγαλοαγροτών που υπηρετούν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον ΠΟΕ και την ΚΑΠ.

Γι' αυτό επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη συσπείρωση κοινωνικών λαϊκών δυνάμεων μέσα από κοινούς αγώνες και κυρίως με τους εργαζόμενους.

Εχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την πολιτική που μας ξεκληρίζει.

Μπορούμε να σταματήσουμε το μαρασμό της υπαίθρου».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ τίθεται συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και τα κύρια αιτήματα είναι:

  • Ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα.
  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, με έλεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με εκτέλεση βασικών έργων υποδομής.
  • Εκδημοκρατισμός και στήριξη των συνεταιρισμών για να παίζουν ουσιαστικότερο ρόλο σε βάρος της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνου, που γίνεται με τις πλάτες της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
  • Πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, σταμάτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών στους ιδιώτες και κρατική ΑΤΕ με αναπτυξιακά - κοινωνικά χαρακτηριστικά.
  • Περιορισμός και έλεγχος των εισαγωγών αγροτικών και ζωοκομικών προϊόντων και προστασία των καταναλωτών από άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης καταλληλότητας προϊόντα.
  • Ενίσχυση των αλιευτικών συνεταιρισμών και της παράκτιας αλιείας, δημιουργία ασφαλών καταφυγίων και ιχθυοσκαλών, αφορολόγητο πετρέλαιο, προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια.
  • Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλες τις φυσικές καταστροφές, από αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος.
  • Αμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των «νόμιμων» και παράνομων παρακρατήσεων (ΟΣΔΕ).
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Πρόνοια και Υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Σταμάτημα των δικαστικών διώξεων των αγροτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ