Κυριακή 23 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Διόρθωση»

Του Θάνου Αναστόπουλου

Ξεχωρίσαμε την ταινία του Θάνου Αναστόπουλου, σαν την «ταινία της εβδομάδας», τόσο για την ποιότητά της, για το θέμα της και τη φόρμα της, όσο και για το γεγονός ότι είναι μια καθαρά ελληνική ταινία. Μια ελληνική ταινία, η οποία καταγράφει ένα ευαίσθητο κομμάτι της αληθινής ελληνικής πραγματικότητας, ένα σκληρό κομμάτι της αληθινής ζωής της Αθήνας, της Ελλάδας, ένα κομμάτι που σχεδόν όλοι - από ενοχές - αποφεύγουμε να κοιτάξουμε στα μάτια!

Θυμάστε, ίσως, το θάνατο ενός νεαρού Αλβανού στην Ομόνοια μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας - Αλβανίας; Αυτό το θλιβερό συμβάν στάθηκε η αφορμή (η «έμπνευση») για τον σκηνοθέτη να ρίξει μια βαθιά κινηματογραφική και πολιτική ματιά στο ζήτημα των μεταναστών στον τόπο μας, αλλά και στο ζήτημα των πολιτικών, κοινωνικών και αθλητικών χούλιγκαν που, με την πρώτη ευκαιρία, βγαίνουν στο δρόμο, σπρώχνονται να βγούνε στο δρόμο για την ακρίβεια, και «καθαρίζουν» (μεταφορικά και πραγματικά) για τους ηθικούς αυτουργούς. Για τους ηθικούς αυτουργούς, το σύστημα, το κράτος και το παρακράτος, που τους έφτιαξε δολοφόνους!

Ενα τέτοιο «κάθαρμα», ένας άμυαλος και αποπροσανατολισμένος νέος, ένα φασισταριό, ένα υποχείριο, ένα θύμα της πατριδοκαπηλίας, σε έναν καυγά επάνω, σε μια σύγκρουση, σε μια εθνικιστική παράκρουση σκοτώνει ένα νεαρό Αλβανό (παντρεμένο και πατέρα ενός μωρού κοριτσιού). Το «κάθαρμα» δικάζεται και φυλακίζεται!..

Στη φυλακή, φαίνεται, του δίνεται ο χρόνος να σκεφτεί, να σκεφτεί θετικά! (Η φυλακή, βέβαια, είναι το χειρότερο μέρος για θετικές σκέψεις). Η θετική σκέψη του τον οδήγησε στη ΔΙΟΡΘΩΣΗ! Ο,τι έπραξε λάθος, ό,τι κακό προκάλεσε, επιθυμεί διακαώς να το Διορθώσει! Πράγματι, μόλις βγει από τη φυλακή, προσπαθεί να πάρει τη θέση του Αλβανού που σκότωσε! Να Διορθώσει τα πράγματα!

Βέβαια, ο καθένας ξέρει, και ο ίδιος φυσικά, πως μερικά πράγματα δε διορθώνονται με τίποτα. Ο Αλβανός που χάθηκε, δε γυρίζει πίσω! Μερικά άλλα πράγματα, ευτυχώς, επιδέχονται διόρθωσης. Αυτός, ο δολοφόνος του μετανάστη, μπορεί να μετανιώσει, να αλλάξει, να διορθωθεί! Μπορεί, από φασίστας που κατάντησε, να (ξανα)γίνει άνθρωπος! Και αυτό προσπαθεί να κάνει.

Η ταινία του Αναστόπουλου παρακολουθεί αυτή την προσπάθεια του δολοφόνου, το ταξίδι της Διόρθωσης! Το ταξίδι της αποκατάστασης της ζημιάς τόσο προς τους τρίτους (την οικογένεια του θύματος) όσο και προς τον εαυτό του. Ο Ελληνας σκηνοθέτης, ακολουθώντας τον ήρωα της ταινίας του, μας «γνωρίζει» τον κόσμο των μεταναστών. Αλλά και τον κόσμο των κάθε λογής χούλιγκαν. Ο φακός του Ελληνα σκηνοθέτη εισχωρεί σε μια κόλαση. Στην κόλαση της «κρυφής» Αθήνας, της «κρυφής» Ελλάδας! Της τριτοκοσμικής και άθλιας Αθήνας, της τριτοκοσμικής και άθλιας Ελλάδας. Της Ελλάδας των ταλαιπωρημένων και ταπεινωμένων μεταναστών! Την οποία ενώ είναι δίπλα μας, μπροστά μας, προσποιούμαστε πως δεν τη βλέπουμε, πως δεν υπάρχει!

Δέστε την ταινία, θα την αγαπήσετε!

Παίζουν: Γιώργος Συμειωνίδης, Ορνέλα Καπετάνι, Σαβίνα Αλιμάνι, Νίκος Γεωργάκης, Μπουγιάρ Αλιμάνι.


Ν. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ