Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ολοι σήμερα στην απεργία

Ο αγώνας ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία και την εργασία είναι ενιαίος. Γι' αυτό και φοιτητές και σπουδαστές καλούνται να δώσουν σήμερα μαζικό αγωνιστικό «παρών» στην πανελλαδική απεργία, καλούνται να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δύναμης απέναντι στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους και να εκφράσουν αυτά τους τα συμπεράσματα και με την ψήφο τους στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές της 9ης Απρίλη.

Η εμπειρία των εργαζόμενων φοιτητών

«Από το πρώτο έτος εργάζομαι, σε διάφορες δουλειές. Στη δουλειά που εργάζομαι τους τελευταίους έξι μήνες είναι η πρώτη φορά που έχω σύμβαση και ένσημα»! Η εμπειρία της Χριστίνας, εργαζόμενης και φοιτήτριας στο Γ΄ έτος του Πολιτικού της Νομικής, είναι ενδεικτική. Οι εργαζόμενοι φοιτητές - που τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν - δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην παρακολούθηση των σπουδών τους. «Οταν εργάζεσαι μια πρωί, μια απόγευμα δεν μπορείς να παρακολουθείς σταθερά μαθήματα. Επιπλέον, υπάρχει και η βιολογική κόπωση...», επισημαίνει η Χριστίνα.

Για το μεγάλο ποσοστό φοιτητών που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα, μισθούς αξιοπρέπειας, υποχρεωτική καθολική Κοινωνική Ασφάλιση πατάει στην καθημερινότητά τους. «Εργάζομαι 6ωρο και πληρώνομαι 450-480 ευρώ καθαρά. Με το νέο Ασφαλιστικό είμαι στο μεταίχμιο», επισημαίνει η Χριστίνα, που προς το παρόν έχει το φοιτητικό βιβλιάριο υγείας, αλλά σε δυο χρόνια «δε θα μπορώ να έχω πια τη φοιτητική ασφάλιση. Αύριο μπορεί να φύγω από τη δουλειά και δεν ξέρω αν στην επόμενη θα έχω ασφάλιση». «Πριν μπορούσα να βγάλω βιβλιάριο ασθενείας στους 4 μήνες (γιατί παίρνω μισό ένσημο). Τώρα για να βγάλω βιβλιάριο υγείας πρέπει να περάσουν 8 μήνες», υπογραμμίζει και τονίζει: «Ο αγώνας για Κοινωνική Ασφάλιση είναι αναγκαίος για το τώρα, να έχεις πρόνοια, περίθαλψη».

Να μην κάνουν πίσω από τις ανάγκες τους

Για να μπουν στο προσκήνιο τα δικαιώματα των φοιτητών, απαιτείται να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις εκείνες που ξεπουλάνε αυτά τα δικαιώματα. Στις παρατάξεις - όπως η ΔΑΠ - που καλούν τους φοιτητές στις εκλογές να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Στις παρατάξεις - όπως η ΠΑΣΠ, το ΔΙΚΤΥΟ και τα ΕΑΑΚ - που καλούν τους φοιτητές δήθεν να αγωνιστούν ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, καλουπώνοντάς τους σε αδιέξοδα μονοπάτια που οδηγούν στην εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ. Μόνη απάντηση η ΠΚΣ, με αιτήματα και θέσεις που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, κόντρα στη λογική της μικρότερης χασούρας και της ανταγωνιστικότητας.

Στις σημερινές συνθήκες, με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με την αύξηση του πλούτου που παράγεται, δε θα κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας. Δε θα πατήσουμε την μπανανόφλουδα της συναίνεσης, του δήθεν εφικτού και ρεαλιστικού, που κρύβουν από πίσω τους το συμβιβασμό και την υποταγή... Με τους εργαζόμενους και όλο το λαό να χτυπήσει συναγερμός σε όλη την Ελλάδα!

Με αυτό το κάλεσμα, η ΠΚΣ απευθύνεται πλατιά στους φοιτητές και τους σπουδαστές. Τους καλεί να στείλουν μήνυμα καταδίκης, με τη μαζική συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Αλλωστε, η πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι φοιτητές αποδεικνύει την ανάγκη πάλης σήμερα για υποχρεωτική καθολική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ