Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΖΩΙΤΣΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ
ΖΩΙΤΣΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτ.

Σήμερα, 21 Μάρτη κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο της αγωνίστριας ΖΩΙΤΣΑΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ. Γεννήθηκε στα Καβάσιλα Ηλείας το 1912. Πέθανε στον Καρέα Βύρωνα. Το σπίτι της το είχε μεταβάλει σε καταφύγιο και θαλπωρή των καταδιωκόμενων αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ, ενώ ο σύζυγός της ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ βρισκόταν στα βουνά, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη της τα παιδιά της Κώστας, Νίκος και Σταυρούλα και τα εγγόνια της Ζωή και Νίκη προσφέρουν στο ΚΚΕ 60 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

* * *

Πέρασε ένας μήνας από την ημέρα του τελευταίου αποχαιρετισμού μας σε δυο πολύ αγαπητούς συντρόφους μας και φίλους: του ΜΗΤΣΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΤΕΦΑΝΗ, που μας λύπησε βαθύτατα.

Ο ΜΗΤΣΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ αγωνίστηκε από τη νεαρή ηλικία του για μια άλλη κοινωνία σοσιαλιστική - κομμουνιστική. Εντάχθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού, πάλεψε για δεκαετίες για την ιδεολογία και τους στόχους του ΚΚΕ, του οποίου αναδείχτηκε πιστό στέλεχος. Κρατήθηκε για πολλά χρόνια στις φυλακές και εξορίες του μίσους, έμεινε όμως αταλάντευτος κομμουνιστής ως τον τελευταίο αποχαιρετισμό - στην πολιτική κήδευσή του - ανάμεσα στην πιστή συντρόφισσά του Αννα, τις κόρες, τους συγγενείς, πολλούς συντρόφους και φίλους.

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΦΑΝΗΣ από την Αμαλιάδα, από την πρώτη μέρα της χιτλεροφασιστικής κατοχής, άφησε την άνετη - ως τότε - ζωή του για να ριχτεί στο δύσκολο και δημιουργικό αγώνα της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης του λαού, από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Κρατήθηκε για χρόνια στις φυλακές της μισαλλοδοξίας, έμεινε όμως αταλάντευτος, γλυκός, αγαπητός στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον που, μαζί με τις αφοσιωμένες κόρες του, τους γαμπρούς και τα εγγόνια του, τον αποχαιρέτισε στο τελευταίο ταξίδι.

Στη μνήμη των δύο συντρόφων και φίλων η Κούλα και ο Κώστας Μαραγκουδάκης προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Αμπελόκηπων, 50 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ