Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες συγκρούσεις σιιτών και δυνάμεων ασφαλείας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σφοδρές μάχες μαίνονταν, χθες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, στη Βασόρα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και σιιτών ενόπλων του «στρατού του Μεχντί», του Μουκτάντα Σαντρ. Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, που διευθύνει προσωπικά τις επιχειρήσεις από την πόλη, έδωσε περιθώριο 72 ωρών να παραδώσουν τα όπλα τους και να αποκηρύξουν τη βία με αντάλλαγμα την παροχή αμνηστίας. Από την άλλη, ο Σαντρ κάλεσε τον Μάλικι να διαπραγματευτεί, προειδοποιώντας ότι θα καλέσει σε μαζικές κινητοποιήσεις με στόχο την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία.

Οι συγκρούσεις άρχισαν την Τρίτη και αποτελούν την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην, ελεγχόμενη από σιίτες, κυβέρνηση Μάλικι και τους οπαδούς του σιίτη Σαντρ, που καταγγέλλουν ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν την εκεχειρία για να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις τους με συλλήψεις. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Συνολικά, έχουν σκοτωθεί 55 άνθρωποι και τραυματιστεί περισσότεροι από 300. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και άμαχοι.

Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι, προς το παρόν, δεν εμπλέκονται ενεργά στις μάχες στη Βασόρα και, χωρίς να «δείξουν» ευθέως υποκινητές, κάλεσαν την Τεχεράνη «να επέμβει». Οι βρετανικές δεν έχουν εξέλθει από τη βάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ