Σάββατο 29 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση συγκρούσεων με εμπλοκή και κατοχικών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ ιρακινού στρατού και σιιτών ενόπλων μετά την επέκτασή τους σε αρκετές πόλεις και την εμπλοκή, πλέον, και των κατοχικών δυνάμεων. Με αεροπορικές επιδρομές στη Βασόρα, αλλά και στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης ανταποκρίθηκαν στο «αίτημα» υποστήριξης οι αμερικανικές δυνάμεις.

Οι πρώτες πηγές αναφέρουν τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς στο Σαντρ Σίτι (ένοπλοι για τους κατοχικούς, πολίτες για τους κατοίκους), ενώ ο συνολικός απολογισμός παραμένει απροσδιόριστος. Ιατρικές πηγές υποστηρίζουν ότι είχαν καταμετρήσει 130 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες από την Τρίτη.

Στη Βαγδάτη επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι την Κυριακή, ενώ μερική απαγόρευση επιβλήθηκε και σε άλλες πόλεις. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και σε Νασιρίγια, Μαχμουντίγια, Κουτ, ενώ νέο μπαράζ όλμων έπληξε την «Πράσινη Ζώνη» και το γραφείο του σουνίτη αντιπροέδρου, σκοτώνοντας ένα φρουρό. Το κοινοβούλιο προχώρησε στη σύσταση «διαμεσολαβητικής επιτροπής», παρά τη διαφωνία της μεγαλύτερης σιιτικής παράταξης που υποστηρίζεται από το ισχυρότατο «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ». Για «διάλογο» έκανε έκκληση και ο Μουκτάντα Σαντρ, του οποίου ο «στρατός του Μεχντί» φέρεται να είναι ο κύριος κορμός των ενόπλων, αποφεύγοντας, όμως, να ζητήσει ρητά κατάπαυση του πυρός.

Ο πρωθυπουργός Μάλικι, που παραμένει στη Βασόρα, παρέτεινε μέχρι τις 8 Απρίλη το τελεσίγραφο προς τους ενόπλους να παραδώσουν τον οπλισμό και ν' αποκηρύξουν τη βία, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα εγγυήσεις αμνηστίας και χρηματικά ποσά. Ο Πρόεδρος Μπους επανέλαβε την υποστήριξή του στην ιρακινή κυβέρνηση μιλώντας για «σκληρή δοκιμασία» και για «καθοριστική στιγμή στη διαδρομή του Ιράκ προς την ελευθερία».

Από την πλευρά τους, πάντως, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης και η UNICEF προειδοποίησαν ότι οι μάχες έχουν επιδεινώσει τραγικά την κατάσταση, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς πόσιμο νερό, τρόφιμα, φάρμακα και χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικό προσωπικό, ενώ παρατηρούνται νέες μετακινήσεις πληθυσμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ