Κυριακή 30 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
«Κλείνοντας το μάτι»... στο μέλλον!

Την Τετάρτη εγκαινιάζεται το ριζικά ανακαινισμένο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού που, και με αυτόν τον τρόπο, δικαιώνει πλήρως τον τίτλο του

Η «Σύγχρονη Εποχή», το εκδοτικό που έχει ταυτιστεί στη μαχόμενη λαϊκή συνείδηση με την αιχμή του προοδευτικού βιβλίου σε όλους τους τομείς, (πολιτικό, ιστορικό, λογοτεχνία, παιδικό κλπ.), ένα πραγματικά «προκεχωρημένο φυλάκιο» της ουσιαστικής γνώσης, ανοίγει από την ερχόμενη Τετάρτη ένα νέο κεφάλαιο στη δράση της: Εγκαινιάζει, στις 7.30 το απόγευμα το ανακαινισμένο βιβλιοπωλείο της στη γνωστή θέση της (Μαυροκορδάτου 3) και μας προσκαλεί να το αγκαλιάσουμε και να το στηρίξουμε!

Αυτή η πρόσκληση δεν είναι τυπική. Η «ΣΕ» δρα σε ένα εχθρικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται αφ' ενός από το απογοητευτικό επίπεδο αναγνωσιμότητας - αποτέλεσμα και αυτό του διαχρονικού φόβου του συστήματος για ένα λαό πραγματικά μορφωμένο - αφ' ετέρου, από το δυσμενές πλαίσιο που δημιουργεί η εντεινόμενη συγκεντροποίηση του εκδοτικού κεφαλαίου. Το οποίο κυριαρχεί μέσω των ΜΜΕ και των γιγαντιαίων βιβλιοπωλείων - «σούπερ μάρκετ» και προσανατολίζει σε ακίνδυνους - για το σύστημα - δρόμους τη λαϊκή συνείδηση, συσσωρεύοντας ταυτόχρονα τεράστια κέρδη.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα μια «εικονική» ξενάγηση στον όμορφο, ζεστό και λειτουργικό νέο χώρο συνομιλώντας - εν μέσω των πυρετωδών προετοιμασιών για τα επίσημα εγκαίνια - με την Καίτη Φειδάκη, διευθύντρια της «ΣΕ», τον Τάσο Δημητρούκα, υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου και τον Γιάννη Σκυλλά, υπεύθυνο του εκδοτικού.


Κατ' αρχήν σημειώνουν την «εκ βάθρων» αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, η οποία επιτεύχθηκε με αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη, αλλά, όπως υπογραμμίζουν, και με σκληρή συλλογική δουλειά και προσπάθεια. Το αποτέλεσμα φαίνεται ακόμη πριν μπει κάποιος στο χώρο: Από τις βιτρίνες ...μέχρι την ταμπέλα. Στο εσωτερικό, οι αλλαγές εντυπωσιάζουν από τις προθήκες, μέχρι τη νέα χωροταξική δομή. Η πλέον χαρακτηριστική προσθήκη είναι η δημιουργία ενός ζεστού, φιλικού χώρου στο πατάρι για καφέ, διάβασμα και κουβέντα, πλήρως εξοπλισμένου ταυτόχρονα για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις. Ευγενής φιλοδοξία των ανθρώπων του εκδοτικού και του βιβλιοπωλείου είναι να καταφέρει αυτός ο χώρος να μετατραπεί σε στέκι της νεολαίας και όλων των βιβλιόφιλων.

«Η δική μας πρόταση για το βιβλίο»

«Ο χώρος ανακαινίστηκε ριζικά», λέει ο Γιάννης. «Εγινε πιο λειτουργικός και, ελπίζουμε, καλαίσθητος. Το βιβλιοπωλείο βρίσκεται 22 χρόνια στη σημερινή του θέση. Ο χρόνος δημιουργεί φθορά, πέρα από το ότι δεν μπορούσε πλέον να είναι λειτουργικό. Από τους πάγκους, τις προθήκες, το φωτισμό, μέχρι τη διάταξη των βιβλίων. Για παράδειγμα, το παιδικό βιβλίο βρισκόταν στο πατάρι. Η καθημερινότητα έδειξε ότι δε λειτουργούσε καλά αυτό. Είναι διαφορετικό να μπαίνεις σε έναν ενιαίο χώρο και να βλέπεις όλες τις κατηγορίες των βιβλίων. Τώρα και το παιδικό βιβλίο είναι σε έναν ενιαίο χώρο. Τα βιβλία είναι τοποθετημένα σε κατηγορίες, ώστε ο κόσμος να μπορεί να προσανατολίζεται πιο εύκολα. Υπάρχει ήδη μια προθήκη με τις νέες εκδόσεις της "ΣΕ" και θα προστεθεί και ένας πάγκος. Η τοποθέτηση γίνεται κατά θεματολογία, αλλά υπάρχει και "ομαδοποίηση" κατά εκδοτικούς οίκους για τη διευκόλυνση του κοινού».

«Γίνεται μια προσπάθεια να μεγαλώσει η διάθεση του κόσμου για μελέτη και διάβασμα», συμπληρώνει η Καίτη. «Ο κόσμος έχει ενθουσιαστεί. Τα σχόλια ήταν θετικότατα, γεγονός που υπογραμμίζει και δικαιώνει τελικά αυτήν την προσπάθεια. Το εντελώς καινούργιο είναι ο χώρος στο πατάρι που φιλοδοξούμε να προσελκύσει τον κόσμο που θέλει να διαβάσει και να πιει καφέ σε ένα φιλόξενο και οικείο χώρο. Θα γίνονται εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Για να δώσουμε τη δική μας διάσταση για το τι σημαίνει πολιτισμός απέναντι στην κυρίαρχη αντίληψη».

Ο Τάσος υπογραμμίζει την «ικανοποίηση που βλέπουμε στον κόσμο που γνώριζε το βιβλιοπωλείο στην προηγούμενη μορφή του. Προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στην πρότασή μας για το βιβλίο που είναι και η ουσία της όλης υπόθεσης. Βάζουμε ουσιαστικά ένα "στοίχημα" με τον εαυτό μας. Η διαμόρφωση του παταριού είναι και ένα κίνητρο. Μπορούμε να ανοιχτούμε περισσότερο και σε άλλα πράγματα, που λόγω της προηγούμενης διαμόρφωσης ήταν απαγορευτικά».

Για το πατάρι η σκέψη ήταν παλιότερη και δεν έχει να κάνει με τη «μόδα» των βιβλιοπωλείων - καφενείων. Ο Γιάννης σημειώνει ότι ειδικά σε κάποιους μεγαλύτερους ανθρώπους έμενε η ανάμνηση των παλιών βιβλιοπωλείων - στεκιών και αυτό ζητούσαν και για τη «ΣΕ». Αλλά το αν θα γίνει στέκι εξαρτάται βέβαια από τον κόσμο. «Κατ' αρχήν σίγουρα είναι θετικό που έχουμε την υποδομή να κάνουμε εκδηλώσεις και παρουσιάσεις που πριν ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί. Από αυτή τη δραστηριότητα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να λειτουργήσει και ως στέκι».

Ουσιαστική σχέση με τους αναγνώστες

Αλλωστε, η «ΣΕ» έχει κατακτημένη μια ουσιαστική και όχι πελατειακή σχέση με το κοινό της. «Σε μας η σχέση με πολλούς ανθρώπους είναι και προσωπική» λέει ο Τάσος. «Πολύς κόσμος ζητάει τη γνώμη μας για τα βιβλία. Ερχονται νέοι άνθρωποι και μας ρωτούν από τι να ξεκινήσουν. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί ψάχνουν βιβλία για την Αντίσταση και τον Εμφύλιο που δεν τα βρίσκουν πουθενά. Οχι μόνο εκδόσεις μας αλλά και βιβλία παλιών, κυρίως, εκδοτών που αναρωτιούνταν για το αν ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που διαβάζουν τέτοια βιβλία». «Σήμερα υπάρχει ένα κοινό που αναζητά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκδόσεις μας έργων των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν έχουν από τις καλύτερες πωλήσεις».

Η διαφορετική αντίληψη της «ΣΕ» εκφράζεται και στον ευαίσθητο χώρο του παιδικού βιβλίου. Επιμένει στην ποιοτική διάσταση των εκδόσεών της έστω κι αν το κόστος ανεβαίνει. «Χρησιμοποιούμε ζωγράφους για την εικονογράφηση» σημειώνει ο Γιάννης. «Προσφέρουμε, δηλαδή, ένα πρωτότυπο έργο τέχνης στο παιδί. Αλλοι προτιμούν μια εικονογράφηση τύπου "κόμικς". Αυτό βέβαια έχει και τη δυσκολία του. Γιατί το παιδί έχει συνηθίσει στην "ψηφιακή" αισθητική. Εμείς επιμένουμε στο περιεχόμενο και στο διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα».


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ