Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Αφιέρωμα στον Θ.Κορνάρο

Μία συνάντηση με την Ισπανία του τέλους του 16ου αιώνα και των αρχών του 17ου θα αποτελέσει η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου. H εκπομπή θα μεταδοθεί σήμερα στις 11.00 στον «902 Αριστερά στα FM». Με το «Ζηλιάρη σύζυγο» του Θερβάντες και τη «Ζωή του Λαθαρίγιο ντε Τόρμες» ενός Ανωνύμου, που μπήκε στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων της Ιεράς Εξέτασης, η εκπομπή θα κάνει μία έστω σύντομη γνωριμία με έναν κόσμο άγνωστο για τους περισσότερους από μας.

Αύριο Κυριακή στον συγγραφέα Θέμο Κορνάρο θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης. Η εκπομπή θα μεταδοθεί στις 12 το μεσημέρι από τη συχνότητα του «902 Αριστερά στα FM».

Ο Θέμος Κορνάρος, που γεννήθηκε στην Κρήτη το 1906, επικρίθηκε, όπως ήταν «φυσικό», λόγω της ιδεολογικής του στράτευσης στην Αριστερά, όμως την αφηγηματική του δεινότητα δεν την αμφισβήτησε κανένας. Από μικρός στη βιοπάλη, λόγω της φτώχειας της οικογένειάς του, ταξίδεψε ανά την Ελλάδα εργαζόμενος. Δουλεύοντας ως οικοδόμος στο χτίσιμο του Εθνικού Θεάτρου, δεν κατάφερε να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, όμως γνωρίστηκε με τον Κωστή Μπαστιά και μέσω αυτού με τον Φώτο Πολίτη, ο οποίος επαίνεσε τα πεζογραφήματά του «Το Αγιον Ορος» και «Σπιναλόγκα». Ο εργάτης Θέμος Κορνάρος συνελήφθη από τους Ναζί το 1944 και φυλακίστηκε στο Χαϊδάρι, ενώ αργότερα, με αφορμή το κείμενό του «Αγύρτες και κλέφτες στην εξουσία», συνελήφθη το 1947 και εξορίστηκε έως το 1952. Από το 1955 έως το 1960 κυκλοφόρησε τέσσερα πεζογραφήματα, δύο τόμους ταξιδιωτικών εντυπώσεων και επιμελήθηκε δύο ανθολόγια αντιστασιακής λογοτεχνίας. Πέθανε στη διάρκεια της χούντας (1970), έχοντας κληροδοτήσει στον ελληνικό λαό τα βιβλία του και ένα - αλίμονο - βαθύ μυστήριο καθώς ασαφής παραμένει η αιτία του θανάτου του, όπως και η εξαφάνιση των χειρογράφων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ