Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
«Παράθυρα» στη λογοτεχνία και το τραγούδι

Εκπομπές για το βιβλίο, το τραγούδι και αφιέρωμα στον λογοτέχνη Δημοσθένη Βουτυρά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του «902 Αριστερά στα FM».

Ξεκινάμε με την εκπομπή «Από τη σμίλη στον Γουτεμβέργιο» που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου και θα μεταδοθεί σήμερα στις 11.00. Δε θα πίστευε κανείς ότι πρόκειται για αρθρογραφία που έχει γραφεί πριν από 150 χρόνια. Και όμως. Τα άρθρα των Μαρξ - Ενγκελς για το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων του καπιταλισμού στην Ασία και ιδιαίτερα στην Ινδία, στην Περσία, στο Αφγανιστάν και την Κίνα, είναι αποκαλυπτικά για το ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι δυνάμεις αυτές, στην ίδια ήπειρο. Η εκπομπή «Από τη σμίλη στον Γουτεμβέργιο» θα επιχειρήσει μια μαρξιστική προσέγγιση της αποικιοκρατίας στην Ασία.

Με αφορμή την κυκλοφορία του CD «Μου χρωστάς μια αγάπη ουρανέ» της Πηγής Λυκούδη, η δημιουργός θα είναι καλεσμένη στην εκπομπή του Κώστα Λάζαρη «Τραγούδια στο παράθυρο», που θα μεταδοθεί σήμερα στις 19.00. Η Πηγή Λυκούδη με τα τραγούδια του CD ακολουθώντας την πορεία των μεγάλων κλασικών συνθετών και τραγουδοποιών του '60 και '70 που μελοποίησαν σπουδαίους ποιητές και στιχουργούς μέσα από κλασικές πλέον φόρμες μάς υπενθυμίζει ότι υπάρχει δημιουργική συνέχεια σ' αυτή τη μεγάλη παράδοση σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Με εφόδιο τις μουσικές της σπουδές και το ταλέντο της, η Πηγή Λυκούδη καταφέρνει μια επιτυχημένη συνύπαρξη των δυτικών και των ανατολικών μουσικών στοιχείων. Ο στίχος του Γιάννη Ιωαννίδη προσδιορίζει το μουσικό δρόμο που αποζητά η μουσική, με ευελιξία και ευαισθησία που χρειάζεται, τον ντύνει σεβόμενη τα χαρακτηριστικά του. Οι μελωδίες των τραγουδιών ξεκάθαρες και λιτές, με ενορχηστρώσεις που σέβονται τη μελωδική γραμμή έχουν αποτέλεσμα και τα δύο μαζί (στίχος και μελωδία) να δίνουν μια γνώριμη αίσθηση και να δημιουργούν την ανάγκη να τα σιγοτραγουδήσεις. Την ερμηνεία των τραγουδιών εμπιστεύτηκε η δημιουργός στην Αγνή, στον Ηρακλή Ζάκκα, στον Μανώλη Μητσιά και στον Αλέξανδρο Χατζή.

Αύριο Κυριακή στον Δημοσθένη Βουτυρά, έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης και θα μεταδοθεί στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρωτοπόρος του ρεαλιστικού διηγήματος στην Ελλάδα, Δημοσθένης Βουτυράς, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1872. Οταν ήταν τριών ετών η οικογένειά του εγκαταστάθηκε, αρχικά στο Μεσολόγγι και κατόπιν στον Πειραιά, ενώ μια ήπια μορφή επιληψίας καθορίζει την πορεία της ζωής του και γίνεται αυτοδίδακτος. Διέθετε επίσης, εξαιρετικά προσόντα ερμηνευτή όπερας, όμως η οικονομική καταστροφή και η αυτοκτονία του πατέρα του, τον ανάγκασαν να εργαστεί σε σκληρές χειρωνακτικές δουλειές. Η λογοτεχνία αποτέλεσε, πλέον, το διέξοδο στη ζωή του, τον ανέδειξε σε εισηγητή του ρεαλιστικού διηγήματος στην Ελλάδα. Ολοι οι κοινωνικοί θεσμοί έγιναν αντικείμενο κριτικής και σάτιρας στο έργο του, ενώ ο ίδιος πρόβαλλε την ανάγκη της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής, την οποία, όμως, επιθυμούσε, χωρίς βία. Η εκδικητική μανία του μετεμφυλιακού κράτους, του διέκοψε την τιμητική σύνταξη. Ο Δημοσθένης Βουτυράς, που όπως έγραψε ο Κώστας Βάρναλης ήταν «ένας βράχος ριζωμένος στην ελληνική ζωή» «έφυγε» στις 27 Μαρτίου 1958, έχοντας δημοσιεύσει περισσότερα από 400 διηγήματα, που τον καθιστούν αντιπρόσωπο μιας ολόκληρης εποχής και του κόσμου των αδικημένων..

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα μονοπάτια της λογοτεχνίας (2008-05-17 00:00:00.0)
«902 Αριστερά» στην εξέγερση (2007-11-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-11-17 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στραμμένο στο Πολυτεχνείο (2007-11-16 00:00:00.0)
Από τον Ροΐδη στους «Μπιτλς» (2007-06-02 00:00:00.0)
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM» (2002-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ