Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Φράουλες, αίμα και στάχτες...

Τα όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη Πελοπόννησο την τελευταία περίοδο, βγάζουν στη φόρα, το πιο απάνθρωπο, πιο εκμεταλλευτικό και πιο υποκριτικό προσωπείο που μπορεί να πάρει ο καπιταλισμός στη χώρα μας.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τότε που είχαμε τις καταστροφικότερες πυρκαγιές στην ιστορία της χώρας, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα και εκατοντάδες χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις καμένες. Κι όμως, η περίφημη «κρατική βοήθεια» - η οποία προεκλογικά εμφανίστηκε με τη μορφή του γρήγορου ρευστού χρήματος, των 3.000 ευρώ - ακόμη να φτάσει. Ακόμη χειρότερο: Πολιτεία και Ευρωπαϊκή Ενωση, φαίνεται πως «δουλεύουν» τους ίδιους τους πληγέντες, δίνοντάς τους ψίχουλα αντί για την απαραίτητη βοήθεια.

Την ίδια στιγμή, στην Ηλεία, όπως ο «Ρ» αποκάλυψε, χιλιάδες είναι οι μετανάστες που έχουν μετατραπεί σε δουλοπάροικους, στα χωράφια της Ηλείας. Το χειρότερο: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα, στην ουσία, δεν αναγνώρισε κανένα δικαίωμα γι' αυτούς τους ανθρώπους. Και, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η «λειτουργία» των μεταναστών είναι, απ' τη μια, ως μοχλός πίεσης για τα μεροκάματα των υπόλοιπων εργαζομένων, και απ' την άλλη, ως φτηνό εργατικό δυναμικό, ακριβώς χωρίς κανένα δικαίωμα.


Παραπέρα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με ανακοίνωσή του, μέσα στη βδομάδα, ανακοινώνει ότι στον πυρόπληκτο νομό της Ηλείας έχουν εκδοθεί μόλις τρεις οικοδομικές άδειες για την ανακατασκευή κατεστραμμένων σπιτιών. Συνολικά, 199 κατοικίες χρήζουν ανακατασκευής. Η δικαιολογία της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι γι' αυτήν την κατάσταση υπεύθυνοι είναι οι δικαιούχοι! Την ίδια στιγμή, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΕ, θα δώσει το αστείο ποσό των 89,7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των πυρόπληκτων, όταν μόνο για την Ηλεία, το πόσο που υπολογίζεται είναι ...650 εκατ. ευρώ! Παράλληλα, το Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (διαθέτει 162 εκατ. ευρώ και προέρχονται κύρια απ' το υστέρημα του λαού) έχει αποδεσμεύσει ελάχιστα χρήματα. Με μια κουβέντα: Οκτώ μήνες μετά και οι πληγέντες ακόμη περιμένουν.

Το εξοργιστικό, όμως, είναι άλλο. Την ίδια στιγμή, που έχουν συμβεί όλα τα παραπάνω και τα καμένα σπίτια είναι ακόμη, οκτώ μήνες μετά την καταστροφή, παραδομένα στη στάχτη, η κυβέρνηση, με περίσσιο θράσος, περηφανεύεται για τις ενισχύσεις, δημοσία δαπάνη, υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων. Συνολικό ποσό, που δίνει το κράτος υπέρ των «επενδύσεων»; 1,23 δισ. ευρώ! Ποσό ικανό να καλύψει ολοκληρωτικά τις καταστροφές που έγιναν σε... δύο νομούς Ηλείας!

Οι φράουλες - «που δουλεύονται με το θυμό και με τον πόνο», όπως θα έλεγε ο ποιητής - βρίσκονται πάνω στον ίδιο τόπο που γέμισε στάχτη, ερείπια και απανθρακωμένα πτώματα, πριν από λίγους μήνες. Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τις καταγγελίες για δουλοπάροικους μετανάστες στα χωράφια της Ηλείας - παρά μόνο «λαθρομετανάστες», χωρίς δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, υπεύθυνοι για την ανύπαρκτη αποκατάσταση από τις καταστροφές του καλοκαιριού ανακηρύσσονται ...οι ίδιοι οι κατεστραμμένοι. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι διάφοροι «επενδυτές» απομυζούν απ' τα κρατικά ταμεία 1,23 δισ. ευρώ! Πράγματι, αυτός είναι ο καπιταλισμός, σε όλο του το μεγαλείο...



Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ