Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Σκληρός ανταγωνισμός και μεγάλα κέρδη

Σημαντικούς τζίρους και κέρδη κατέγραψαν και το 2007 οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών - σύμφωνα με έρευνα της «STAT BANK» - επιβεβαιώνοντας ότι ο μόνος χαμένος από την «κούρσα» των τιμών των υγρών καυσίμων είναι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Οι 67 εταιρείες του κλάδου είχαν συνολικό τζίρο 12 δισ. ευρώ το 2007. Μόλις 5 από αυτές, οι μεγαλύτερες, μοιράστηκαν το 62,4% των πωλήσεων και περί τα 100 εκατ. ευρώ σε κέρδη, αφήνοντας στις υπόλοιπες 62 επιχειρήσεις το 37,6% των πωλήσεων. Οι οικονομικές τους επιδόσεις είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτες με δεδομένο ότι ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος και επιπρόσθετα σημειώθηκε ελαφρά υποχώρηση της συνολικής αγοράς καυσίμων (-2,2%) λόγω της μεγάλης μείωσης στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Στο θέμα του ανταγωνισμού, είναι ενδεικτικό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ ορισμένων μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου για πιθανή συνεργασία.

Ειδικότερα, το 2007 αυξήθηκαν οι πωλήσεις βενζινών σε ποσότητα κατά 2,9% σε σχέση με το 2006, στους 4,13 εκατ. μετρικούς τόνους από 4,02 εκατ. μετρικούς τόνους. Ωστόσο, οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που πουλήθηκαν μειώθηκαν κατά 11,5%, στους 3,54 εκατ. μετρικούς τόνους. Οι πωλήσεις ντίζελ κίνησης αυξήθηκαν κατά 5,1% και διαμορφώθηκαν στους 2,8 εκατ. μετρικούς τόνους. Το μαζούτ εμφάνισε κάμψη κατά 5,4% στους 477 χιλ. μετρικούς τόνους.

Η έρευνα επισημαίνει ότι και για το 2007 διαπιστώνονται στην αγορά φαινόμενα: φοροκλοπής, από την πώληση πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας ως πετρελαίου κίνησης. Διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων αφορολόγητου πετρελαίου ναυτιλίας. Διάθεσης αφορολόγητων καυσίμων τα οποία θα έπρεπε να πωληθούν σε γειτονικές χώρες.

Πρώτη δύναμη σε επίπεδο πωλήσεων στον κλάδο είναι η ΕΚΟ των ΕΛΠΕ με μερίδιο αγοράς 16,8% από 17% το 2006. Ακολουθούν η BP (με τα μεγαλύτερα κέρδη, 32 εκατ. ευρώ), η Shell και η AVIN της Μότορ Οϊλ. Την 5η θέση καταλαμβάνει η Aegean Oil του ομίλου Μελισσανίδη, η οποία εμφάνισε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης πωλήσεων και κερδών σε σχέση με τις προηγούμενες. Η συγκεκριμένη εταιρεία θέτει σε εφαρμογή την τροφοδότηση των νησιών με δικά της πλοία και βυτιοφόρα, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει κι άλλο την εικόνα του ανταγωνισμού. Στη δεύτερη 5άδα περιλαμβάνονται κατά σειρά οι Jetoil των αδελφών Μαμιδάκη, Elin, Revoil, ΕΤΕΚΑ ΑΕ και Silk Oil.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ