Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
24ωρο
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ενάντια στη λογική συμβιβασμού

ο διορισμένος από την κυβέρνηση εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε πειθαρχική εξέταση σε βάρος του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων. Ο λόγος; Ασκησε το αναφαίρετο δικαίωμά του, να εκφέρει δημόσια γνώμη και να ασκήσει κριτική για ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη. Προφανώς στόχος της δίωξης ήταν να τον φιμώσει. Ξέρει αυτός. Η τυφλή Δικαιοσύνη των αστών πρέπει να είναι και μουγκή. Μην τυχόν και δώσει θάρρος και σε άλλους να της κάνουν κριτική... Μα τι λέμε τώρα. Κριτική, κατά τον παραγγέλλοντα πειθαρχική δίωξη εισαγγελέα είναι ανεπίτρεπτη. Απαγορεύεται να κρίνουν τους δικαστές, τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους. Η Δικαιοσύνη είναι ταξική, άρα και άδικη. Αυτοί υπηρετούν το δίκαιο των κυρίαρχων. Ετσι λένε οι νόμοι. Και άντε μετά ο άνθρωπος του μόχθου να το βρει το δίκιο του. Ασε που αν η ατυχία του τον στείλει στη... ζυγαριά της, θα πρέπει να ξεπουληθεί αφού είναι και πανάκριβη. Ακόμη χειρότερα για τους απεργούς που διεκδικούν. Και αυτούς έχει βάλει στο στόχαστρό της.

Οπωσδήποτε τέτοιες αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες πλήττουν την προσωπική ανεξαρτησία όλων των μελών του κλάδου. Παραβιάζουν τα στοιχειώδη κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα της συνδικαλιστικής λειτουργίας, της έκφρασης και της δημόσιας κριτικής. Κυρίως, όμως, επιδιώκουν τον εκφοβισμό των δικαστών, την υποταγή και ποδηγέτηση της δικαστικής συνείδησης, με τελικό σκοπό τη στήριξη της εντεινόμενης αντεργατικής, γενικότερα αντιλαϊκής ευρωενωσιακής πολιτικής που εφαρμόζει ο δικομματισμός. Εκβιάζουν τη συνδρομή των δικαστικών στη γενικευμένη ποινικοποίηση των λαϊκών αντιστάσεων και αγώνων, έστω και στην αξιοποίηση των ελάχιστων χαραμάδων που έχουν απομείνει στους αστικούς νόμους για τις εναπομείνασες λαϊκές ελευθερίες.

Τέτοια παραδείγματα καταστολής υπάρχουν δυστυχώς - αλλά και νομοτελειακά όσο εντείνεται η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου - πάμπολλα. Λίγες βδομάδες νωρίτερα, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά διώχτηκε για τη συνδικαλιστική του δράση. Απολύθηκε παράνομα από την επιχείρηση όπου εργαζόταν. Μάλιστα, η εργοδοσία αμφισβήτησε προκλητικά ακόμα και δικαστική απόφαση που τον δικαίωνε! Μια ακόμα απόδειξη των αντιδημοκρατικών συνθηκών που επικρατούν στους χώρους εργασίας. Βλέπετε, οι πομπώδεις διακηρύξεις των κατά καιρούς κυβερνώντων, ότι «με κάθε μέσο θα εφαρμοστεί η νομιμότητα», είναι για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από τους οποίους αφαιρούνται συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες στους τόπους δουλειάς υπό το κράτος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, των απολύσεων και με τη στήριξη των κυβερνητικών οργάνων και της τυφλής Δικαιοσύνης, που δε βλέπει τέτοια στέρηση.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο διαιωνίζονται: Η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης στους εργασιακούς χώρους. Η παρακολούθηση και αστυνόμευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπως και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης και ελέγχου των ίδιων ή των επικοινωνιών τους. Η πρακτική της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών. Η κήρυξη της πλειοψηφίας των απεργιών ως καταχρηστικών και παράνομων. Τα εκατοντάδες αγροτοδικεία και μαθητοδικεία. Η δράση ιδιωτικών «αστυνομιών» που λειτουργούν συχνά ως μηχανισμός εκφοβισμού και επιτήρησης. Η επιβολή διαφόρων νομότυπων περιορισμών στο δικαίωμα της διαδήλωσης. Η χρήση του συστήματος παρακολούθησης C4I (κάμερες κ.ά.) για την καταγραφή κάθε πορείας, κάθε διαδηλωτή. Η αστυνομική βία, η ρίψη χημικών ενάντια στις συγκεντρώσεις. Οι απαράδεκτες προληπτικές προσαγωγές και η τρομοκρατία των προληπτικών ελέγχων. Η ανενόχλητη δράση των μηχανισμών προβοκατόρων, των κάθε είδους ειδικών υπηρεσιών χαφιεδισμού και καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αντισταθούν σε αυτές τις πρακτικές. Οφείλουν να δυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια στην παραπέρα οπισθοδρόμηση και καταστρατήγηση των κατακτημένων - με αγώνες και θυσίες - κοινωνικών και ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο να παλέψουν για τη διεύρυνσή τους με βάση ακριβώς τις σύγχρονες ανάγκες τους. Κόντρα και ενάντια σε κάθε μεμψίμοιρη λογική συμβιβασμού, «πραγματισμού», «μικρότερου κακού», τελικά παραίτησης κι υποταγής.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ