Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΑΠ - ΠΑΣΠ
Μηχανισμοί ιδεολογικής χειραγώγησης

Το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση χειραγωγημένων νέων έχουν οι παρατάξεις του δικομματισμού

Η κυρίαρχη ιδεολογία έχει πολλά πλοκάμια για να διεισδύσει στη συνείδηση της νεολαίας, να την επηρεάζει και να τη στρέφει στα κανάλια που επιδιώκει. Το κεφάλαιο χρειάζεται νέους εργαζόμενους, ημιμαθείς στην πλειοψηφία τους, διαρκώς επανακαταρτίσιμους, φτηνούς, χωρίς δικαιώματα και βέβαια ένθερμους υποστηρικτές του συστήματος εκμετάλλευσής τους. Τη δική τους θέση, στον κατάλογο των πλασιέ της κυρίαρχης ιδεολογίας, έχουν λάβει ...με τον ιδρώτα τους και οι φοιτητικές και σπουδαστικές παρατάξεις του δικομματισμού, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ.

Ο εκφυλισμός και η παρακμή στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα και στους συλλόγους είναι σε μεγάλο βαθμό «έργο» των δύο αυτών παρατάξεων. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν το δικό τους ρόλο: Να συμβάλουν μέσα στις σχολές, ώστε και από αυτή την μπάντα να «βομβαρδιστούν» οι νεανικές συνειδήσεις με τα ιδεολογήματα του καπιταλισμού. Οι δυο αυτές παρατάξεις μπορούν να «καυχηθούν» ότι έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την αδρανοποίηση των συλλόγων και των ΔΣ, πέρα από τη διάλυση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Επίσης μπορούν να «περηφανευτούν» ότι βάζουν και αυτές ένα λιθαράκι στο «σπουδαίο» έργο της διαμόρφωσης του παθητικού καταναλωτή πάσης φύσεως σκουπιδιών και ταυτόχρονα υποταγμένου εργαζόμενου: Από την υποκατάσταση της γραμματειακής δουλειάς των τμημάτων, μέχρι την αδράνεια των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και από τη «σκυλοκατάσταση» στα πάρτι μέχρι την πολιτική της συναλλαγής και του ρουσφετιού.

Εκτόνωση και παρακμή

Σε επίπεδο διασκέδασης και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, οι διέξοδοι που προσφέρονται στους νέους μέσα από το σύστημα είναι συγκεκριμένες: Εκτόνωση, παρακμή, εμπορευματοποίηση. Δε χρειάζεται να είναι κανείς φοιτητής για να εμποτιστεί με τη λογική της εκτόνωσης και της εικονικής πραγματικότητας. Μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κύριοι εκφραστές και «διαφωτιστές» της ιδεολογίας της παρακμής είναι η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ. Πάρτι σε διάφορα σκυλάδικα, μετατροπή των σχολών σε πίστες, «θεαματική» είσοδος - κράχτης διαφόρων τηλεοπτικών αστέρων - μοντέλων - αοιδών. Δεν έχει περάσει μήνας από την «παρουσία» της Τζούλιας Αλεξανδράτου σε πάρτι της ΠΑΣΠ στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει περάσει χρόνος από το πάρτι που διοργάνωσε η ΔΑΠ στο ΤΕΙ Λάρισας με τον «καλλιτέχνη» του σόου της Α. Πάνια, «Βας Βας ο Παρασκευάς»... Δεν έχει περάσει μήνας από το μεσημεριανό «παρτάκι» της ΔΑΠ στα ΤΕΙ Πειραιά με το αλκοόλ να ρέει άφθονο και σκυλοτράγουδα...


Μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά δεν είναι. Μέσα και από τέτοιες δραστηριότητες προωθείται το πρότυπο του λαϊφστάιλ νέου, που είναι μπλοκαρισμένος σε μια διασκέδαση - εκτόνωση (και όχι ψυχαγωγία), ρίχνει με τους κουβάδες τα γαρίφαλα στην πίστα (και πάπαλα ο μισθός), στα καλλίγραμμα πόδια μιας - όποιας -«αοιδού», για να ξεχνιέται από την καθημερινή τρεχάλα και υποταγή. Μέσα από τέτοιες «πολιτιστικές» προτάσεις αναδεικνύεται και το πρότυπο του νέου που θέλουν να διαμορφώσουν οι συγκεκριμένες δυνάμεις. Δεν ξεχνιούνται τα περσινά «κατορθώματα» της ΔΑΠ στο Πάντειο, που τη Μέρα της Γυναίκας καλούσε τις φοιτήτριες να γλεντήσουν σε μαγαζί με ανδρικό «στριπ σόου». Ούτε ξεχνιέται η περσινή εκδήλωση - «πασαρέλα» που είχε στήσει τη Μέρα της Γυναίκας η ίδια παράταξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με χορηγό ένα γνωστό περιοδικό μόδας και μια φίρμα γυναικείων ρούχων και προσφορά ...δωρεάν μακιγιάζ στις φοιτήτριες.

Ανταγωνιστικότητα πάνω απ' όλα

Ο ατομισμός, η λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου», η ευθύνη της ανεργίας που ρίχνεται στις πλάτες του ίδιου του νέου που «δεν έκανε σωστές επιλογές» και δεν είναι αρκετά «ανταγωνιστικός», είναι μερικά μόνο από τα ιδεολογήματα που διαφημίζονται. Στην προώθηση και αυτού του ιδεολογήματος, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν να επιδείξουν σοβαρά «κατορθώματα». Από «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» για τη συμπλήρωση του «πιασάρικου» βιογραφικού σημειώματος και του «ελκυστικού» εργαζόμενου, μέχρι εκδηλώσεις - σκλαβοπάζαρα ελπίδας, με προσκεκλημένους εκπροσώπους επιχειρήσεων, όπου οι φοιτητές καλούνται να έχουν μαζί και «βιογραφικά σημειώματα»... Εκδηλώσεις των δυο αυτών παρατάξεων βαφτίζονται σεμινάρια και παρέχουν μάλιστα και ...πιστοποιητικά παρακολούθησης. Δηλαδή, ΔΑΠ - ΠΑΣΠ σε ρόλο «εκπαιδευτικού κέντρου» με δυνατότητες παροχής βεβαιώσεων στο όνομα της «άτυπης και μη τυπικής κατάρτισης»...


ΛΕΠΙΔΗΣ

Οπως ενημερώνει η ιστοσελίδα της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ του Πανεπιστημίου Πειραιά, φέτος μέσα σε ένα μήνα, μόνο στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ διοργάνωσε 6 σεμινάρια - εκδηλώσεις - «επιμορφωτικές» ημερίδες. Ανάμεσά τους και επίσκεψη στη βιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», μετά ξεναγήσεως από τον προϊστάμενο οικονομικών/διοικητικών υπηρεσιών του ομίλου. Και, βέβαια, η «ξενάγηση» προϋπέθετε να έχει καταθέσει ο φοιτητής αίτηση συμμετοχής στα τραπεζάκια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (για να έχουν και τα πλήρη στοιχεία του οι ΔΑΠίτες...), ενώ «κράχτης» ήταν ότι θα «χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης»! Τώρα, γιατί είναι σημαντικό για το βιογραφικό κάποιου μελλοντικού εργαζόμενου το «πιστοποιητικό παρακολούθησης» μιας «ξενάγησης» σε επιχείρηση, άγνωστο.

Αναλόγως, η ΠΑΣΠ στο Οικονομικό της Νομικής διοργάνωσε «ημερίδα» για την παρουσίαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και τις προοπτικές εργασίας του νέου οικονομολόγου, στην οποία «δηλώσεις συμμετοχής γίνονταν στα τραπεζάκια της ΠΑΣΠ», ενώ στους συμμετέχοντες δίνονταν «βεβαιώσεις παρακολούθησης». Το σίγουρο είναι ότι τέτοιες πρακτικές - και έχουν πολλές να επιδείξουν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε κάθε σχολή - ρίχνουν νερό στο μύλο του αδιέξοδου κυνηγιού πιστοποιήσεων, πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και λοιπών «προσόντων», που το μόνο που τελικά πιστοποιούν είναι ότι ο εν λόγω εργαζόμενος έχει πολύ μεράκι για τρεχάλα, είναι άξιος για ξεζούμισμα άνευ όρων και ορίων!

Κάθε τι σάπιο στο στόχαστρο

Τίποτα δεν είναι αθώο και τίποτα από αυτά δεν έχει να κάνει με τη δήθεν «φοιτητική» ζωή. Στόχος είναι ο φοιτητής να μη γίνει πρωταγωνιστής, να μη βλέπει «πέρα από τη μύτη του», να στέκεται στενά σε ό,τι νομίζει ότι τον αφορά άμεσα προσπερνώντας ό,τι νομίζει πως δεν τον αφορά. Δε χρειάζεται οι φοιτητές να ασχολούνται με τον πόλεμο, με το Ασφαλιστικό, με τις απεργίες... Δεν τους ...αφορά! Πώς θέλει το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα η αστική τάξη; Δεν είναι μακρινό το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι απαγορεύεται (!) να εκφράσουν γνώμη για οτιδήποτε δεν έχει άμεση σχέση με τις σπουδές των φοιτητών! Οι σύλλογοι των φοιτητών είναι απλά «συνδαιτυμόνες» στο τραπέζι της διαχείρισης των ιδρυμάτων, «μεταφέρουν» τη γνώμη των φοιτητών έτσι για να υπάρχει και το άλλοθι της συμφωνίας ή απλά της συμμετοχής...

Κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία, κάθε δραστηριότητα της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ είναι καλά μελετημένες κινήσεις στην κατεύθυνση διαμόρφωσης υποταγμένων συνειδήσεων εμποτισμένων με τις «αξίες» του καπιταλισμού. Σάπιες «αξίες» ενός συστήματος που σαπίζει... Και γι' αυτό κάθε τέτοια πρωτοβουλία και κίνηση δεν πρέπει να μένει αναπάντητη. Πρέπει να μπαίνουν στο στόχαστρο των δυνάμεων της ανατροπής. Η αποκάλυψη κάθε μιας φαινομενικά επιφανειακής δραστηριότητας, παρέα με την προβολή της εναλλακτικής πρότασης για τη θέση της νεολαίας και των φοιτητών, συμβάλλει στην αφύπνιση της συνείδησης των νέων, στο κέρδισμα στον αγώνα για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία. Για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, που στο πλευρό του εργατικού και λαϊκού κινήματος θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας σε μια λαϊκή οικονομία, για το σοσιαλισμό.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ