Σάββατο 3 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει για οικονομική βοήθεια το Κουαρτέτο

Για άλλη μια φορά τηρήθηκαν ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε θύτη και θύμα, χωρίς καμία αναφορά στο γεγονός της κατοχής

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με την αίσθηση ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον για «γρήγορη επίτευξη κάποιας προόδου» στο Παλαιστινιακό τείνουν να ναυαγήσουν, συναντήθηκε, χτες, το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ). Μετά το τέλος της συνάντησης, ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να τερματίσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της «φυσικής ανάπτυξης» των εποικισμών, και να άρει τους περιορισμούς μετακινήσεων στη Δ. Οχθη. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να ζητήσει από τους Παλαιστινίους να «ελέγξουν την τρομοκρατία», ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στην κατοχή.

Στο κενό, επίσης, φαίνεται να έπεσε η έκκληση αρκετών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να απαιτηθεί η άρση του εμπάργκο στη Γάζα, καθώς δεν υπήρξε σχετική νύξη. Αντίθετα, απευθύνθηκε επίσημη έκκληση στις αραβικές χώρες να χορηγήσουν τη βοήθεια 717 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή που υποσχέθηκαν, καθώς έχει δοθεί μόλις το 1/3.

Η Π. Αρχή είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, γεγονός που επισήμανε, πιέζοντας, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και συμπληρώνοντας ότι «η πόρτα της λύσης δύο κρατών δε θα είναι για πάντα ανοιχτή, αφού ήδη η διαδικασία είναι εξαιρετικά αργή». Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Φαγιάντ προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ δεν τηρήσει τις δικές του υποχρεώσεις, τότε η όποια πολιτική διαδικασία θα καταρρεύσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ