Τετάρτη 7 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αγοραία ... η «αξία» των έργων πολιτισμού

«Χωμένη» μέχρι το «λαιμό» στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, που μετατρέπει τα πνευματικά δικαιώματα σε «ιδιοκτησία» για να ξεπουληθούν με όρους «αγοράς» στο κεφάλαιο, είναι η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από χτεσινή ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, σε εκδήλωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Λίγες εβδομάδες μετά την υπερψήφιση της «έκθεσης - Bono» στο Ευρωκοινοβούλιο (σ.σ. βλ. ένθετο «Ρ» 20/4), η οποία υιοθετεί την «πρόταση» της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ «θεωρεί ότι η αυστηρή προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι βασική για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών πολιτισμού», ο υπουργός σημείωσε: «Στόχος της Ημέρας αυτής είναι η συνειδητοποίηση της συμμετοχής της πνευματικής ιδιοκτησίας στη δημιουργία πολιτιστικού και οικονομικού κεφαλαίου. Η προστασία των δικαιωμάτων αυτών ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την έρευνα και την ανάπτυξη. Δημιουργεί θέσεις εργασίας. Βελτιώνει την αξία προϊόντων και υπηρεσιών».

Το κεφαλαιοκρατικό κέρδος είναι ο στόχος μονοπωλίων - κυβερνήσεων και καμιά προπαγάνδα περί «προστασίας» των δημιουργών από την «πειρατεία» δεν μπορεί να τον αποκρύψει. Αλλωστε, η «πειρατεία», ένα από τα «παρελκόμενα» της καπιταλιστικής αγοράς, εμφανίστηκε, λειτουργεί και θα εξαφανιστεί μαζί της. Γι' αυτό την «πάταξή» της την περιορίζει όπου την «παίρνει», δηλαδή όπως είπε ο ο υπουργός, στην «καλύτερη εφαρμογή του διοικητικού προστίμου, που επιβάλλεται σε πλανόδιους πωλητές»! Τα υπερκέρδη των μονοπωλίων, εννοείται, αφήνονται στο απυρόβλητο.

Μάλιστα, για την «εμπέδωση» της «νόμιμης» καπιταλιστικής αγοράς θα γίνει και ...μάθημα στην Εκτη τάξη του Δημοτικού από φέτος, ενώ από του χρόνου, όπως είπε ο υπουργός, «θα υπάρξει σχετικό μάθημα και για την Πέμπτη Δημοτικού»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ