Παρασκευή 12 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
MΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεύτερη συνάντηση Οντ. Εράν - Αμπέντ Ράμπο σε χαμηλούς τόνους

 

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συναντήθηκαν, χτες, για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα, η ισραηλινή και παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου γύρου των συνομιλιών για την ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», που θα πρέπει να καταλήξει σε ένα σχέδιο συμφωνίας μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη. Και αυτή τη φορά λεπτομέρειες των συνομιλιών δεν έγιναν γνωστές.

Για περισσότερο από μία ώρα συναντήθηκαν ο Ισραηλινός διπλωμάτης Οντέντ Εράν και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο στο ξενοδοχείο «Best Eastern Hotel» της παλαιστινιακής πόλης Ραμάλλα. Οι δύο άνδρες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησής τους και αρκέστηκαν να επαναλάβουν ότι οι, μεταξύ τους, συναντήσεις θα είναι τακτικότατες. Εντούτοις, στενοί συνεργάτες του Αμπέντ Ράμπο, που κράτησαν την ανωνυμία τους, υποστήριξαν ότι ο Παλαιστίνιος υπουργός εξέφρασε τη βαθιά δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής για την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να προχωρήσει στη διάλυση μόνο 12 από τους 42 παράνομους οικισμούς, ενώ φέρεται να άσκησε κριτική στην πάγια ερμηνεία που το Ισραήλ δίνει στην απόφαση 242 του ΟΗΕ, που ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλα τα εδάφη που κατέλαβαν το 1967.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ολική αποχώρησή του από το 2% και τη μερική του αποχώρηση από το 3% των εδαφών της Δυτικής Οχθης, την ερχόμενη Δευτέρα. Η παρέμβαση του στρατού για τη, δια της βίας, εκκένωση του υψώματος Μάον Φαρμ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Τα ακροδεξιά θρησκευτικά κόμματα, αλλά και οι οργανώσεις των εβραίων εποίκων μιλούν για «εθνοκάθαρση κατά των εβραίων από εβραίους», ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τη συνοχή της. Την ίδια στιγμή, πάντως, τόσο ο Εχούντ Μπάρακ όσο και ο Γιάσερ Αραφάτ πραγματοποιούν περιοδείες στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ