Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Το 1/3 κυκλοφορεί ακόμη στην αγορά

Αποκαλυπτικές ομολογίες του υφυπουργού Ανάπτυξης. Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης καταγγέλλει το ΚΚΕ

Σοβαρή ποσότητα από το επικίνδυνο ηλιέλαιο που έχει εισαχθεί στη χώρα μας αγνοείται ακόμα, αφού μόνο τα 2/3 της ποσότητας έχουν δεσμευτεί, ενώ από την ποσότητα που έχει εισάγει από το Βέλγιο το σούπερ μάρκετ LIDL έχει δεσμευτεί το 80%. Αυτό δήλωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα. Οπως είπε ο υφυπουργός, στόχος είναι να ανακληθεί ολόκληρη η ποσότητα των τριών χιλιάδων τόνων που έχουν εισαχθεί. Μόνο που αυτή η δήλωση - στόχος έγινε χτες, 8 ολόκληρες μέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και αφού η κυβέρνηση τα πρώτα 24ωρα διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να «ρίξει στα μαλακά το θέμα» και αναφερόμενος στη χρήση του ηλιέλαιου από τις επιχειρήσεις για την παραγωγή ενός ολόκληρου φάσματος από προϊόντα τροφίμων και γλυκών, ο υφυπουργός διατύπωσε την άποψη ότι οι ποσότητες που έχουν μπει σε προϊόντα θα είναι μικρές! Κατά τα άλλα και για αυτό το επικίνδυνο κρούσμα της λειτουργίας της «ελεύθερης αγοράς» ο υφυπουργός είπε ότι οι Υπηρεσίες «παρακολουθούν στενά την υπόθεση».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και αναφερόμενος στην ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το κύμα ακρίβειας και αντί για ουσιαστικά μέτρα εμπαίζει τους εργαζόμενους «με δέσμες μέτρων που θα αναχαιτίσουν την ακρίβεια», τη στιγμή που έχουμε συνεχείς ανατιμήσεις. Την ίδια ώρα, είπε, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «σταυροφορίες» κατά της ακρίβειας παραβλέποντας το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του είχαν προωθήσει την πολιτική της απελευθέρωσης των τιμών, ενώ ο ΣΥΝ «μάχεται» την ακρίβεια με διάφορα «δρώμενα». Για εμάς, τόνισε, η ακρίβεια δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά αποτελεί μηχανισμό αναδιανομής του πλούτου σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ της πλουτοκρατίας.

Μέτρα εντυπωσιασμού

Στην κυβερνητική γραμμή της προσπάθειας αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού των καταναλωτών κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Β. Λάζος. Μετά από σύσκεψη που είχε ο υφυπουργός Γ. Βλάχος - με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΕΦΕΤ και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Γενικού Χημείου του Κράτους - ο Β. Λάζος υπεραμύνθηκε της τακτικής που ακολουθήθηκε από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση της εισαγωγής των συγκεκριμένων παρτίδων. Ο ίδιος ανέφερε - δέκα μέρες μετά - ότι ο ΕΦΕΤ έχει αρχίσει να παίρνει για ανάλυση δείγματα από προϊόντα στα οποία χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη το ηλιέλαιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά μέχρι χτες είχαν βρεθεί και δεσμευτεί στους αποθηκευτικούς χώρους (όχι στα ράφια) διαφόρων σούπερ μάρκετ του ευρύτερου Πειραιά συνολικά 1.721 τεμάχια ως επί το πλείστον ηλιέλαιου αλλά και μαγιονέζας, σύμφωνα και με την επίσημη λίστα τροφίμων που έχει συντάξει ο ΕΦΕΤ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο περιστατικό με το μολυσμένο ηλιέλαιο, αλλά κυρίως οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα και οι χειρισμοί από τους αρμόδιους παράγοντες, φαίνεται να προκαλούν αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού πολλά κυβερνητικά στελέχη χωρίς καθόλου να στέκονται στην ουσία της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι παρόμοια προβλήματα πλήττουν την κυβερνητική εικόνα. Το θέμα φαίνεται πως θα απασχολήσει και σημερινή σύσκεψη αρμοδίων παραγόντων υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και η λήψη κάποιων μέτρων. Θα πρόκειται για μέτρα δημιουργίας εντυπώσεων και κατευνασμού της λαϊκής αγανάχτησης, αφού δεν πρόκειται να κινούνται στην κατεύθυνση της πραγματικής προστασίας της δημόσιας υγείας από την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων που διοχετεύουν επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά. Ενα από τα μέτρα πιθανολογείται ότι θα αφορά και την εταιρεία που εισήγαγε το τοξικό λάδι, και που μόνο αυτή θα κληθεί να πληρώσει τη... νύφη, για ολόκληρη την κατάσταση που υπάρχει διαμορφωμένη στην αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ