Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αμαρτωλές ... στροφές

Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ υπογράφει τη σκηνοθεσία της κοινωνικής κομεντί ισπανικής παραγωγής 1984 με τίτλο «Αμαρτωλές καλόγριες», που θα προβληθεί απόψε στις 24.00 από την ΕΤ-1.

Οταν ο φίλος της πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών, η καμπαρετζού Γιολάντα αντιμετωπίζει τον έλεγχο της αστυνομίας. Για να σωθεί, καταφεύγει σε μοναστήρι, όπου η ηγουμένη είναι θαυμάστριά της. Η ηγουμένη αυτή έχει προσωρινά την ευθύνη της μονής, ενόσω η επίσημη ηγουμένη πεθαίνει σε παρατεταμένη αγωνία. Είναι πολύ «πρωτότυπη». Παίρνει ναρκωτικά, έχει ύποπτες σχέσεις με τις φιλοξενούμενες «αμαρτωλές» κοπέλες, εκβιάζει τη Μαρκησία ευεργέτη του μοναστηριού, για να αξιοποιήσει τα χρήματα σε μεγαλεπήβολα σχέδια οικονομικής ανόρθωσης...

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ θεωρείται ένα από τα τρομερά παιδιά του ισπανικού κινηματογράφου. Με φοβερή προκλητικότητα, ανατρέπει όλες τις παραδοσιακές αξίες και με χιούμορ διαστρέφει τα κλασικά κινηματογραφικά μοντέλα. Εδώ, παίρνει ένα θέμα χολιγουντιανής μελοδραματικής soap opera, γκρεμίζει κυριολεκτικά τις αξίες ενός ιερού θεσμού του καθολικισμού, που είναι οι γυναικείες μονές, και κατασκευάζει ένα αντικείμενο παράξενο και κιτς, ένα υπόδειγμα κακού γούστου και εξωφρενικών καταστάσεων, που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η κινηματογραφική αφήγηση είναι απλή, σαν να μιλάει για κάτι σχεδόν φυσιολογικό (θυμάται τον μεγάλο δάσκαλο Μπουνιουέλ) κι έτσι η σάτιρα αυτή δε γίνεται ποτέ γελοιογραφική, αλλά διατηρεί κάποιο λυρισμό, ανθρώπινες επαφές, σχεδόν σαν παραμύθι. Παίζουν: Κριστίνα Πασκουάλ, Χουλιέτα Σεράνο, Μαρίσα Παρέδες, Κάρμεν Μάουρα.

«Κλειστή στροφή» είναι ο τίτλος της ελληνικής ταινίας που σκηνοθέτησε ο Νίκος Γραμματικός και η οποία απέσπασε δύο κρατικά βραβεία και δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1991. Ενα κλεφτρόνι αυτοκινήτων εγκαταλείπει τους δύο φίλους του και ακολουθεί μια μυστηριώδη γυναίκα. Η γυναίκα θα τον μπλέξει στα δικά της δίχτυα και θα αποδειχθεί μοιραία για τη ζωή του. Μια ενδιαφέρουσα ταινία γύρω από τη μοναξιά του ανθρώπου και τα παιχνίδια που μας παίζει η μοίρα. Στο ρόλο του κλεφτρονιού ο Μηνάς Χατζησάββας.Πρωταγωνιστούν, επίσης, η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και ο Γιώργος Νινιός(«Βουλή TV», 23.45).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ