Κυριακή 18 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη από την πείνα

H διατροφική κρίση που εκδηλώνεται με τη μεγάλη άνοδο των τιμών των τροφίμων έχει φυσικά τους χαμένους και τους κερδισμένους. Οπως και στην περίπτωση του πετρελαίου. Οι χαμένοι (και στις δύο περιπτώσεις) είναι οι φτωχότεροι, στους κερδισμένους την πρώτη θέση έχουν οι πολυεθνικές εταιρείες.

Δηλαδή, την ώρα που σ' όλο τον κόσμο έχουμε εξεγέρσεις των πεινασμένων, κάποιοι μετρούν την κρίση με κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα, η αμερικανική «Monsanto», μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον αγροτοβιομηχανικό τομέα και «πρωτοπόρος» στην τεχνολογία των μεταλλαγμένων τροφίμων, το τρίμηνο Δεκεμβρης 2007 - Φλεβάρης 2008 αύξησε τα κέρδη της από 1,44 δισ. δολάρια σε 2,22 δισ. δολάρια1!

Η επίσης αμερικανική εταιρεία αγροτικών προϊόντων «Cargill», η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδά της αυξήθηκαν το ίδιο τρίμηνο κατά 86%, από 553 εκατ. δολάρια σε 1,030 δισ. δολάρια.

Η «Archer Daniels Midland», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, όπως η σόγια, το καλαμπόκι και τα σιτηρά, αύξησε τα καθαρά της έσοδα κατά 42% το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 363 εκατ. δολάρια σε 517 εκατ. δολάρια. Τα λειτουργικά της κέρδη από την εμπορία σιτηρών αυξήθηκαν πάνω από 1.500%, από 21 εκατ. δολάρια σε 341 εκατ. δολάρια. Η «Mosaic Company», μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιπασμάτων, ανακοίνωσε για το τρίμηνο που έληξε αύξηση εσόδων πάνω από 1.100%, από 42,2 εκατ. δολάρια σε 520,8 εκατ. δολάρια. Λόγω της έλλειψης λιπασμάτων οι τιμές τους τριπλασιάστηκαν πέρσι.

1. «Ελευθεροτυπία», Κυριακή 11 Μάη 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ