Τετάρτη 21 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΠΘ
Μεταπτυχιακό για την «J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ»!

Αποκαλυπτική ανακοίνωση - καταγγελία της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.

Η δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης, με θέμα «Διοίκηση και Διαχείριση Δομικών Εργων», για το οποίο ενδιαφέρεται ο κατασκευαστικός Ομιλος «J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ» συζητήθηκε στην ειδικής σύνθεσης ΓΣ Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Η δημιουργία του μεταπτυχιακού αυτού δεν αποφασίστηκε χτες και θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, κατά τη συζήτηση σε πολλές τοποθετήσεις ακούστηκαν απόψεις όπως η επιβολή διδάκτρων, η κάλυψη ενός κομματιού της χρηματοδότησης του μεταπτυχιακού από τον Ομιλο «J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση της Γενική Συνέλευσης η Πανσπουδαστική Κ.Σ. σημειώνει: «Το γεγονός αυτό φανερώνει τις προθέσεις που υπάρχουν όσο αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση, την υποταγή δηλαδή των ιδρυμάτων στις ανάγκες των επιχειρήσεων». «Ο Ομιλος J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση επιθυμεί να αποκτήσει ένα επιστημονικό δυναμικό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, εύκολα χειραγωγήσιμο, που να μην ξέρει κάτι παραπάνω από αυτά που είναι αναγκαία για την εταιρεία. Μάλιστα, ένα ποσοστό από τη χρηματοδότηση του προγράμματος (που αποτελεί σημαντικό κόστος για την εταιρεία) θα το καλύψει ο ίδιος ο φοιτητής, όπως "προτείνεται" και από το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά».

Η Πανσπουδαστική Κ.Σ. σχολιάζει πως «με τη συνθήκη της Μπολόνια, ένας από τους στόχους της ΕΕ είναι τα ιδρύματα να "παράγουν" απόφοιτους που να μην ξέρουν σε βάθος την επιστήμη τους αλλά να γνωρίζουν μόνο ένα κομμάτι αυτής, το οποίο ενδιαφέρει την εταιρεία - χρηματοδότη έτσι ώστε να αποτελέσουν φτηνό εργατικό δυναμικό. Η αρχή θα γίνει από τα μεταπτυχιακά και θα φτάσει προφανώς και στον προπτυχιακό κύκλο».

Η Πανσπουδαστική Κ.Σ. καλεί τους φοιτητές να παλέψουν για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που τα μετατρέπουν σε τσιφλίκι των επιχειρήσεων. Να αποσυρθεί ο νόμος - πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ