Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Εργαζόμενες μητέρες «δύο» ταχυτήτων!
  • «Καραμπινάτη» διάκριση, σε βάρος των συμβασιούχων εργαζομένων γυναικών, προωθείται στο υπουργείο Πολιτισμού
  • Καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

Η εργασιακή «γαλέρα» των ευέλικτων και ελαστικών μορφών εργασίας στο ΥΠΠΟ, μετατρέπεται και σε «Δούρειο Ιππο» για να περάσουν ευρύτερες διακρίσεις εις βάρος των συμβασιούχων εργαζομένων, μέσω των αποδοχών τους.

Οπως προκύπτει από υπηρεσιακό έγγραφο της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων (9/5/2008), οι εργαζόμενοι, με όλη την «γκάμα» των σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (εποχικοί, ωρομίσθιοι κλπ.) στερούνται ουσιαστικά σειράς αδειών, αφού αυτές θα δίνονται... χωρίς αποδοχές! Συγκεκριμένα στο έγγραφο σημειώνονται ημέρες εργάσιμων αδειών γάμου, μητρότητας («άδεια 2 μηνών πριν και 3 μετά τον τοκετό χωρίς αποδοχές»), εκλογικές, θανάτου, αιμοληψίας, γονικές - σχολικές, που δίνονται «χωρίς αποδοχές»!

Το «διευκρινιστικό» έγγραφο προέκυψε «με αφορμή ερωτήματα που τίθενται στην Εφορεία σχετικά με τη χορήγηση αδειών» στους συμβασιούχους, φέρει σημείωση ότι «το παρόν αναστέλλει κάθε ισχύουσα έως τώρα απόφαση» και σημείωση με την οποία «παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων όπως μεριμνήσουν για την ενημέρωση των εκτάκτων υπαλλήλων που υπηρετούν ή προσλαμβάνονται εις το εξής στην Υπηρεσία».

Με αφορμή αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη, το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η ευελιξία στην εργασία έχει άμεσες επιπτώσεις στις αποδοχές, στην ασφάλιση, στα δικαιώματα, στην υγεία των κάθε είδους συμβασιούχων». «Η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της τείνουν να κάνουν καθεστώς τις διακρίσεις των εργαζομένων ακόμη και στον ίδιο χώρο δουλειάς και με το ίδιο αντικείμενο. Διακρίσεις μισθολογικές, διοικητικές αλλά και στα δικαιώματα των αδειών που έχουν κατακτηθεί με αγώνες του εργατικού κινήματος (...) Είναι απαράδεκτο να στερούνται άδειες και επιδόματα μητρότητας και τοκετού οι συμβασιούχες εργαζόμενες, σε οποιοδήποτε χώρο. Η γέννηση και ανατροφή παιδιών αφορά το μέλλον κάθε κοινωνίας. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση της γυναίκας ή του ζευγαριού. Δεν μπορεί να μπει στη λογική της ανταγωνιστικότητας των κερδών του κεφαλαίου και του λιγότερου κόστους. Χρειάζεται στήριξη και παροχές που να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες της μητέρας, του παιδιού, της οικογένειας.

Απαιτούμε:

  • Τα δικαιώματα που ισχύουν για τις μόνιμες δημόσιες υπαλλήλους, να εφαρμοστούν και να ισχύσουν για όλες τις συμβασιούχες.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ