Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Σημασία έχει ν' αγαπάς

Η Ρόμι Σνάιντερ στην ταινία «Σημασία έχει ν'αγαπάς»
Η Ρόμι Σνάιντερ στην ταινία «Σημασία έχει ν'αγαπάς»
Δύο ενδιαφέρουσες ταινίες περιλαμβάνουν στο σημερινό τους πρόγραμμα οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Πρόκειται για την ταινία του Αντρέι Ζουλάφσκι «Σημασία έχει ν' αγαπάς» και την ταινία του Ναγκίσα Οσίμα «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς».

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον και η Σοφία Λόρεν είναι το ερωτικό ζευγάρι στην ταινία του Αλαν Μπρίτζες «Σύντομη συνάντηση». H Σοφία Λόρεν ερμηνεύει το ρόλο της Αννας, μιας Ιταλίδας παντρεμένης μ' έναν Αγγλο γεωπόνο, που ζουν στην επαρχία. Είναι μια ήρεμη σύζυγος και μητέρα που ενδιαφέρεται και για το κέντρο κοινωνικής βοήθειας. Η ασχολία της με το κέντρο κοινωνικής βοήθειας της δίνει την ευκαιρία κάθε εβδομάδα να πηγαίνει σε μία άλλη πόλη, στο Γουίντσεστερ. Μια μέρα ενώ βρίσκεται στο σταθμό του τρένου, θα έχει ένα πρόβλημα με το μάτι της και τότε κοντά της θα σπεύσει ένας περαστικός γιατρός ο Αλεκ, που θα τη φροντίσει. Καθοριστική θα είναι η γνωριμία της με το γιατρό, αφού θα της ξυπνήσει μέσα της το έως τότε κοιμισμένο ερωτικό συναίσθημά της (ΝΕΤ 16.00).

Το «Σημασία έχει ν' αγαπάς» είναι η τρίτη ταινία του Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Ζουλάφσκι, γυρισμένη το 1974. Η υπέροχη Ρόμι Σνάιντερ υποδύεται έξοχα το ρόλο μιας πορνοστάρ, που φυτοζωεί συντροφιά μ' έναν αδύναμο σύζυγο. Στη ζωή της θα μπει ένας φωτορεπόρτερ που θα την ερωτευτεί τρελά. Ο κόσμος του Ζουλάφσκι σ' αυτή την ταινία είναι ο κόσμος του θεάματος. Μια ταινία πάνω στα ανθρώπινα πάθη, πάνω στη ζωή, μια ερωτική ιστορία από την οποία δεν απουσιάζουν οι σκληρές σκηνές και στιγμές, αλλά κυρίως μια ταινία βαθύτατα τρυφερή και ανθρώπινη. Εκτός από την Ρόμι Σνάιντερ, πρωταγωνιστούν οι Φάμπιο Τέστι και Ζαν Ντιτρόν (ΝΕΤ 22.00).

«Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς». Πολεμική δραματική αγγλόφωνη ταινία του Ναγκίσα Οσίμα, η ιστορία της οποίας διαδραματίζεται σ' ένα ιαπωνικό στρατόπεδο αιχμαλώτων, στην Ιάβα το 1942. Ο συνταγματάρχης Τζον Λόρενς είναι επικεφαλής των Αγγλων αιχμαλώτων και προσπαθεί να βρει κώδικες επικοινωνίας μεταξύ των Ιαπώνων και των κρατουμένων, γεφυρώνοντας ακόμα και πολιτιστικές διαφορές. Είναι ο μόνος που μιλάει ιαπωνικά. Μια μέρα φθάνει στο στρατόπεδο ένας κρατούμενος ο Σέλιερς, αξιωματικός που κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια. Ο Ιάπωνας διοικητής, όταν ο Σέλιερς αρνείται να συμπεριφερθεί όπως απαιτούν οι κανόνες του στρατοπέδου, θα θελήσει να του σπάσει το ηθικό. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών θα είναι μοιραία για τον Σέλιερς, ο οποίος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά. Ο Οσίμα επιχειρεί μια μελέτη της ψυχολογίας του πολέμου και του μιλιταριστικού πνεύματος, φέροντας σε αντιπαράθεση κάποια χαρακτηριστικά του ανατολικού και δυτικού πολιτισμού. Παίζουν οι Ντέιβιντ Μπάουι, Ριούτσι Σακαμότο, Τζακ Τόμσον και Τζέιμς Μάλκομ (ALPHA 23.15).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ