Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στη συχνότητα του «902 Αριστερά στα FM»

Με την ιστορία του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ, θα ασχοληθεί η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο» που θα μεταδοθεί σήμερα Σάββατο στις 11:00, στον «902 Αριστερά στα FM».

Στην εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Η άγνωστη Ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» των Ρίτσαρντ Ο. Μπόγιερ και Χέρμπερτ Μορέ από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Πρόκειται για μια (σχετικά) άγνωστη πλευρά μιας χώρας, την οποία ταυτίζουμε συνήθως με στρατιωτικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες, τη δράση της CIA, το γκαγκστερισμό και την εγκληματικότητα. Αξίζει λοιπόν να γνωρίσουμε αυτή τη - για πολλούς - άγνωστη πλευρά των εργατικών αγώνων σε αυτή τη χώρα.

Στο «Σύντροφο» του «Ριζοσπάστη» από το 1920 ως το 1924, λογοτέχνη Κώστα Παρορίτη, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης και που θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στον «902 Αριστερά στα FM».

Ο Κώστας Παρορίτης (Λεωνίδας Σουρέας) γεννήθηκε στο Παρόρι της Λακωνίας το 1878. Μετά τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου, διορίστηκε σχολάρχης στην Υδρα και κατόπιν καθηγητής στη Σπάρτη, τον Πειραιά και την Αθήνα. Αρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα διηγήματά του στον «Νουμά», γίνεται συνεπής δημοτικιστής και ασπάζεται τον ρεαλισμό. Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της εποχής του τον οδήγησαν στο ξεπέρασμα του ριζοσπαστικού ανθρωπισμού και στην αποδοχή των σοσιαλιστικών ιδεών. Λογοτεχνικά η πορεία αυτή σηματοδοτείται από το πρώτο μυθιστόρημά του «Στο Αλμπουρο» του 1910, ενώ στο δεύτερο μυθιστόρημά του, «Το Μεγάλο Παιδί», παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι σοσιαλιστές της Αθήνας. Η Οχτωβριανή Επανάσταση τον συγκλονίζει, τον ενθουσιάζει και τον παρακινεί να γράψει τον «Κόκκινο Τράγο» που εκδόθηκε το 1924. Εκτός από διηγήματα ο Κώστας Παρορίτης δημοσίευσε και πλήθος μελετών, δοκιμίων, κριτικών και άρθρων, ενώ ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατέχει το «Στοιχειωμένο Καράβι» του 1921 με το οποίο «αποχαιρέτησε» μια από τις πιο φωτεινές φυσιογνωμίες του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, τον Δημοσθένη Λιγδόπουλο, που δολοφονήθηκε το 1920 στη Μαύρη Θάλασσα. «Οι Δυο Δρόμοι» (1927) είναι το τελευταίο έργο του Κώστα Παρορίτη, όπου περιγράφονται οι αγώνες των κομμουνιστών για την αφύπνιση και της αγροτιάς. Ο Κώστας Παρορίτης «έφυγε» στις 14 Δεκέμβρη 1931.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ