Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επεισοδιακές συνεδριάσεις συγκλήτων σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

Εντονη αντιπαράθεση στην ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, αλλά και τυχοδιωκτικές ενέργειες από ΕΑΑΚ και ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σημειώθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη με αιτία και αφορμή την πολιτική των αντιεκπαιδευτικών «μεταρρυθμίσεων» στα Πανεπιστήμια. Την αναγκαιότητα οργάνωσης αντίστασης στις αντιεκπαιδευτικές «μεταρρυθμίσεις» και για ένα Πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών, υπογράμμισαν ΠΚΣ και ΔΗΠΑΚ.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η πλειοψηφία της Συγκλήτου έφερε προ τετελεσμένων τους εκπροσώπους των φοιτητών, όταν πριν καλά καλά ξεκινήσει η συνεδρίαση της Συγκλήτου είχε αποφασιστεί να προχωρήσει ο τετραετής προγραμματισμός με συγκεκριμένα μέτρα. Εκείνη την ώρα ομάδες των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να πάρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Συγκλήτου και κράτησαν «ομήρους» συγκλητικούς καθηγητές μέχρι τις 7.30 μ.μ. Το προεδρείο του ΔΣ ΔΕΠ του ΠΑΜΑΚ και ο πρύτανης μαζί με μέλη της Συγκλήτου καταδίκασαν το γεγονός με ανακοινώσεις τους. Την ίδια ώρα μαζικά εκφράστηκε, κυρίως, από φοιτητές, εργαζόμενους και ένα μέρος των πανεπιστημιακών δασκάλων, στην ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού φύλαξης (όχι σεκιουριτάδες), χωρίς εργολάβους. Η Σύγκλητος πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί, με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών μετά τις προβοκατόρικες, τυχοδιωκτικές ενέργειες των τελευταίων ημερών με τους τραυματισμούς του πρύτανη του Πανεπιστημίου και των δύο φυλάκων και με θέμα τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι σε αυτά. Την αναγκαιότητα οργάνωσης αντίστασης στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και για ένα Πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών, υπογράμμισαν ΠΚΣ και ΔΗΠΑΚ. Επίσης, μαζικά εκφράστηκε η ανάγκη υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Γ. Τσιλιγκιρίδης, εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η γενική βία που ασκείται αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο είναι η βία της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικοποίησης. Είναι μια βία αδιάκοπη και πολύμορφη, που διαπερνά όλη τη ζωή του Πανεπιστημίου», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η "καταδίκη της βίας, κάθε μορφής βίας απ' όπου κι αν προέρχεται" τσουβαλιάζει τις προβοκατόρικες ενέργειες με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και έχει ένα στόχο: Να μην κουνιέται φύλλο μέσα στα ιδρύματα, να μην κουνιέται φύλλο στους δρόμους, να "κάτσει" το κίνημα, να περάσουν απρόσκοπτα οι αναδιαρθρώσεις τους».

Αναφερόμενος στις ενέργειες σε βάρος πρυτανικών αρχών και μελών της Συγκλήτου, σημείωσε πως δε βοηθούν να αφυπνίζονται συνειδήσεις και πως πρέπει να απομονωθούν και να καταδικαστούν πολιτικά. Ενέργειες σαν την επίθεση στους φύλακες, σημείωσε, είναι προβοκατόρικες. Πρότεινε την πρόσληψη από το Πανεπιστήμιο, και όχι με εργολαβίες, του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού φύλαξης. Σχετικά με τους τραυματισμούς και τους βανδαλισμούς, επισήμανε πως «αν ήθελαν, μπορούσαν να τους αντιμετωπίσουν εκτός ΑΕΙ».

Εργαζόμενος στην εργολαβία φύλαξης του Πανεπιστημίου σημείωσε: «Είμαστε εργαζόμενοι ως φύλακες και δε φταίμε εμείς για αυτό. Οταν τελειώνει το ωράριό μας, πάμε και δουλεύουμε πακετάδες για να τα βγάλουμε πέρα, γιατί τα λεφτά είναι λίγα. Δεν κατηγορώ τα παιδιά για αυτό που έκαναν, τις πράξεις τους καταδικάζω και την πολιτεία που τους έχει οδηγήσει σε αυτό το σημείο», είπε. Ο Αγγελος Κατσάνος, εκ μέρους της Πανσπουδαστικής ΚΣ, από το βήμα της Συγκλήτου, κάλεσε τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους σε ανυπακοή ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα, που ιδιωτικοποιούν την ανώτατη εκπαίδευση, υποβαθμίζουν πτυχία -σπουδές και βάζουν την έρευνα στην υπηρεσία των κερδών των επιχειρήσεων, με ξεκάθαρη θέση ενάντια σε αυτά. «Το πανεπιστήμιο των εργολάβων, των χορηγών, των διδάκτρων και της επιχειρηματικότητας, όπως είναι σήμερα, δεν το θέλουμε. Θέλουμε πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες», υπογράμμισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπαιγμός και εκβιασμοί στις πλάτες 600 εργαζομένων (2012-09-29 00:00:00.0)
Απάντηση στην επίθεση η αγωνιστική ψήφος στις πρυτανικές εκλογές (2010-05-06 00:00:00.0)
Αντιδημοκρατικά δείγματα γραφής (2008-06-27 00:00:00.0)
Μπροστά στις ευθύνες της η Σύνοδος Πρυτάνεων (2007-11-07 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αποχή (2003-10-02 00:00:00.0)
Αγανακτούν και συνεχίζουν (2003-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ