Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Εκπαίδευση» του Αλμοδόβαρ

Το κοινωνικό δράμα με τίτλο «Κακή εκπαίδευση», σε σκηνοθεσία Πέδρο Αλμοδόβαρ, θα μεταδώσει απόψε στις 24.00 η ΕΤ-1.

Μαδρίτη, 1980. Ο Ενρίκε Γκόδεδ, επιτυχημένος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, δέχεται την επίσκεψη ενός αγνώστου, που δηλώνει ότι είναι ο Ινιάθιο Ροντρίγκεθ, παλιός συμμαθητής του στο οικοτροφείο όπου φοιτούσαν και ο πρώτος του έρωτας. Ο νεαρός που είναι ηθοποιός, του προτείνει να γυρίσει σε ταινία μια νουβέλα που έχει γράψει, με θέμα τον παιδικό τους έρωτα αλλά και τη σεξουαλική κατάχρηση που υπέστη από τον πατέρα Μανόλο, τον διευθυντή του οικοτροφείου. Η ιστορία έχει ως ήρωα τον Ινιάθιο, ενήλικο πια, που κάνει ένα νούμερο σε πλανόδιο θίασο, υποδυόμενος τη θρυλική σόου γούμαν Ζαχάρα ως τραβεστί. Ο Ινιάθιο συναντά τον πατέρα Μανόλο και τον εκβιάζει για το αμαρτωλό παρελθόν του. Ο Ενρίκε αποφασίζει να γυρίσει την ιστορία αυτή σε ταινία. Ο Ινιάθιο θέτει ως όρο να υποδυθεί ο ίδιος τον κεντρικό ρόλο. Ο Ενρίκε αρνείται και οι δυο νέοι χωρίζουν μαλωμένοι...

Ο Αλμοδόβαρ ενδιαφέρεται, πάνω απ' όλα να εμβαθύνει στα ανθρώπινα πάθη, με αλήθεια και συμμετοχή. Κοιτάζει στα μάτια τους τυραννισμένους ήρωές του και τους εκφράζει μέσα στην περιπλοκή και τη συνθετότητά τους. Δεν κρίνει με ηθικολογικά κριτήρια, αντιλαμβάνεται και καταγράφει τον λαβύρινθο των ανθρώπινων επιθυμιών και παραβάσεων. Παίζουν: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Φέλε Μαρτίνεθ, Φρανθίσκο Μπόιρα, Χαβιέρ Κάμαρα, Ντανιέλ Χιμένεθ.

«Μεφίστο». Πολυβραβευμένη ταινία του Ιστβαν Σζάμπο.

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία ενός ταλαντούχου ηθοποιού, που στην προσπάθειά του να αποκτήσει δύναμη, πουλάει την ψυχή του στους ναζί, αλλά στο τέλος συντρίβεται. Επιβλητική τοιχογραφία, σχόλιο στο φασισμό και στο πάθος του ανθρώπου για εξουσία, ρεαλιστική γραφή, στέρεη σκηνοθεσία και εκπληκτικές ερμηνείες. Το «Μεφίστο», που αποτελεί την πρώτη ταινία της τριλογίας του Σζάμπο, είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του '80 και η καλύτερη στιγμή του Ούγγρου σκηνοθέτη ενώ ο Κλάους Μπαρία Μπραντάουερ έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας. Πρωταγωνιστούν: Κλάους Μπαρία Μπραντάουερ, Κριστίνα Ζάντα, Ιλντίκο Μπανσάγκι(«ΒΟΥΛΗ TV», 22.45).

«Οι μάγισσες του Σάλεμ». Δραματική ταινία εποχής σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Σάρτζεντ.

Το 1692 στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, οι κόρες του Τόμας και της Αν Πούτναμ εκδηλώνουν μια ενοχλητική και αρκετά ιδιόμορφη συμπεριφορά, που ξενίζει τους κατοίκους της μικρής πόλης. Πριν από καιρό, οι δύο αδελφές μαζί με τη νεαρή υπηρέτριά τους, είχαν κατηγορηθεί ως μάγισσες. Το γεγονός αυτό βρίσκει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί ο αιδεσιμότατος Πάρις, όπου σε μια προσπάθειά του να κρατήσει τους πουριτανούς οπαδούς του σε ενότητα, σπέρνει την υστερία στο «κοπάδι» του με τραγικές συνέπειες... Παίζουν: Κίρστι Αλι, Τζέι Ο. Σάντερς, Χένρι Τσέρνι, Γκλόρια Ρούμπεν, Αλαν Μπέιτς, Πίτερ Ουστίνοφ, Ρεμπέκα Ντε Μορνέ, Σίρλεϊ Μακλέιν(STAR, 01.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ