Κυριακή 14 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδιο «Εσελον»
Πώς στήθηκε και πώς λειτουργεί το παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπίας

 

EΣΕΛΟΝ: Σχηματισμός μονάδων και ατόμων που συγκροτούν το παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπίας μη στρατιωτικών στόχων που συγκροτήθηκε μετά τη μυστική συμφωνία «Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΗΠΑ» (UK-USA)(1947-48). Εχει τη δυνατότητα παρακολούθησης (μέσω υποκλοπών με βάση λέξεις - κλειδιά από υπερσύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές) σχεδόν κάθε τηλεφωνικής συνδιάλεξης, μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φαξ, τέλεξ, ραδιοτηλεοπτικών ή άλλων εκπομπών. Στο δίκτυο συμμετέχουν και συνεργάζονται οι μυστικές υπηρεσίες «αντικατασκοπίας» των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας. Προκάτοχος του Σχεδίου Εσελον ήταν το «Σχέδιο 415» που συγκροτήθηκε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να «προσπελάσει» τα νομικά κωλύματα που εμπόδιζαν τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας στην παρακολούθηση δικών τους πολιτών, πολιτικών ή άλλων προσώπων.

Κάπως έτσι περιγράφεται ο «ορισμός» του Σχεδίου Εσελον στα ηλεκτρονικά λεξικά του «Διεθνούς Διαδικτύου Πληροφοριών». Σε λίγες λέξεις, που κόβουν την ανάσα, θυμούμαστε και θαυμάζουμε για μία ακόμη φορά τη διορατικότητα του Τζορτζ Οργουελ, όταν έγραφε το εφιαλτικό μελλοντολογικό μυθιστόρημα «1984» . Μυθιστόρημα που περιέγραφε (αν δεν προέβλεπε) το απανταχού σύστημα παρακολούθησης σκέψεων, συζητήσεων, αντιδράσεων μίας αστικής κοινωνίας βαθιά ναρκωμένης από την υπερκατανάλωση, το αόρατο και ορατό μάτι και αυτί παραμορφωμένων ΜΜΕ. Ομως, όπως και ο σεναριακός «Μεγάλος Αδελφός», έτσι και ο πραγματικός έχει όνομα και υπόσταση εδώ και περίπου 40 χρόνια. Το χειρότερο είναι «πως όσο "ενηλικιώνεται" ο πραγματικός "Μεγάλος Αδελφός" με το κωδικό όνομα, Εσελον, (γνωστό πλέον σε μία μερίδα της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας κοινής γνώμης), τόσο περισσότερο γιγαντώνεται... Και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς όχι μόνον εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των (μυστικών και γνωστών) επιτευγμάτων της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και εξαιτίας των αμοιβαίων, σκοτεινών συμφερόντων που έχουν οι πέντε γνωστοί "εταίροι" και "σύμμαχοι" σ' αυτή την παγκόσμια συνωμοσία. Δηλαδή, οι ΗΠΑ με εκτελεστικό όργανό της την "Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας" (NSA), η Βρετανία με τα "Στρατηγεία Κυβερνητικών Επικοινωνιών" γνωστή ως "Government Communications Headquarters" (GCH),η καναδική "Υπηρεσία Καθεστώτος Επικοινωνιών Ασφαλείας"(Communications Security Establishment of Canada),η Αυστραλία με τη "Διεύθυνση Σημάτων Αμυνας" και η Νέα Ζηλανδία με το "Γραφείο Ασφάλειας Κυβερνητικών Επικοινωνιών"».

Εως πότε το «Σχέδιο Εσελον» θα υποσκάπτει τη δημοκρατία και την ιδιωτική ζωή των κατοίκων του πλανήτη μας; Εσαεί; Μάλλον όχι! Τουλάχιστον, όχι εάν ενημερωθούν για την ύπαρξη του «Σχεδίου Εσελον» και ολοένα και περισσότεροι πολίτες πολεμήσουν και απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους το πάγωμα τέτοιων ανατριχιαστικών δικτύων παρακολούθησης. Και εάν αυτή η απαίτηση αγνοηθεί από μερικούς ως «παράλογη», ή ακόμη χειρότερα ως «μη ρεαλιστική», τότε θα πρέπει να σπάσουν οι φραγμοί για την ανεμπόδιστη κρυπτογράφηση των τηλεπικοινωνιών και των πολιτών, και όχι μόνον των ισχυρών ή ανίσχυρων κυβερνήσεων, ή πανίσχυρων και λιγότερο ισχυρών, οικονομικών συμφερόντων! Ναι... Τελικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα... Αλλωστε, για κάθε «δηλητήριο» υπάρχει και το «αντίδοτό» του. Αυτό ας μην το ξεχνάμε, όπως θα ήθελαν διακαώς πολλοί και διάφοροι επιτήδειοι...

Πότε και πώς δημιουργήθηκε το «Σχέδιο Εσελον»

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αυστραλού γενικού επιθεωρητή της ομοσπονδιακής υπηρεσίας «Επικοινωνιών και σημάτων ασφάλειας», Μπιλ Μπλικ, σε συντάκτη του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου «BBC», στις 3 αυτού του μήνα, με τις οποίες επιβεβαιωνόταν, για μία ακόμη φορά, από επίσημα χείλη, η ύπαρξη και η πλήρης λειτουργία του «Σχεδίου Εσελον», θα ήταν χρήσιμη μία σύντομη αναδρομή σε μία ιστορία που ξεκινά από τις μαύρες μέρες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Σύμφωνα με το συγγραφέα Τζέιμς Μπάμφορντ του βιβλίου «Τhe puzzle palace»,«όλα άρχισαν το βίαιο καλοκαίρι του 1940». Να πώς περιγράφει την αρχή του "Σχεδίου Εσελον" ο συγγραφέας:

«Εκείνο το βίαιο καλοκαίρι του 1940, φυτρώνουν οι ρίζες της μυστικής συμφωνίας "UKUSA" , της οποίας την ύπαρξη αρνούνται έως σήμερα Ουάσιγκτον και Λονδίνο. Εκείνη τη χρονιά, η Γαλλία έχει καταρρεύσει υπό το βάρος της Χιτλερικής πολεμικής μηχανής, και τον Αύγουστο η "Λουφτβάφε" ξεκινά τους βομβαρδισμούς των αεροδρομίων στη νότια Αγγλία. Η λεγόμενη "μάχη της Βρετανίας" έχει ήδη ξεκινήσει και ο Γουίστον Τσώρτσιλ δεν μπορούσε να προσφέρει στους πολίτες της χώρας του τίποτε άλλο παρά "αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα" καθώς η "ΡΑΦ" άρχιζε την απάντησή της στα γερμανικά βομβαρδιστικά. Οι λέξεις του Τσώρτσιλ ήταν θαρραλέες, αλλά ήξερε πως θα χρειαζόταν κάτι περισσότερο από αίμα και ιδρώτα, εάν επρόκειτο πραγματικά να επιβιώσει η Αγγλία. Αλλωστε, επρόκειτο για ένα πολύ διαφορετικό είδος πολέμου απ' οποιοδήποτε άλλο είχε πολεμήσει στο παρελθόν και, μάχη που αργότερα θα αποκτούσε, μεταξύ άλλων, την ονομασία "Πόλεμος των Μάγων" καθώς ο πόλεμος αυτός διεξήχθη τόσο με τη βοήθεια της επιστήμης όσο και με τη χρήση πυρίτιδας... Γι' αυτόν τον λόγο, ο Τσώρτσιλ έδωσε τότε εντολή στον Βρετανό πρέσβη στην Ουάσιγκτον, λόρδο Λόθιαν, να αναλάβει διαπραγματεύσεις με τη μεγαλύτερη διακριτικότητα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρούζβελτ. Ο Βρετανός πρέσβης στις οκτώ Ιουλίου του 1940 προσφέρει έτσι στην αμερικανική πλευρά αποκαλύψεις για την υψηλώς μυστική τεχνογνωσία της Βρετανίας πάνω στα ραντάρ και σε άλλους επιστημονικούς τομείς, στους οποίους οι ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρα πίσω. Η προσφορά έγινε και επίσημα δύο μέρες αργότερα όταν σε επιστολή του Βρετανού πρέσβη, Λόρδου Λόθιαν, προς τον Πρόεδρο Ρούζβελτ αναγράφονται τα εξής: "Εάν εγκρίνεται την ανταλλαγή πληροφοριών, προτείνεται από την κυβέρνησή μου, προς αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου να φθάσουν αυτές σε εχθρικά χέρια, μία μικρή μυστική βρετανική αποστολή αποτελούμενη από δύο ή τρεις μυστικούς αξιωματούχους και πολίτες επιστήμονες, που θα αποσπαστούν άμεσα στη χώρα σας για συνομιλίες με εμπειρογνώμονες του στρατού και του ναυτικού σας".

Αυτά, με όσα αφορούν τις απαρχές του σχεδίου "ΕΣΕΛΟΝ". Η συνέχεια δόθηκε με την υπογραφή της μυστικής συμφωνίας "UKUSA" το 1947 μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον, η οποία θέτει στη συνέχεια κάτω από τη "σκέπη" της όλες τις ειδικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες και του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Οι πέντε χώρες μοίρασαν μεταξύ τους τον πλανήτη σε περιοχές παρακολούθησης, με τη Βρετανία να ελέγχει όλη την Ευρώπη, περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ και την Αφρική από το στρατηγείο της στο Τσελτενχάμ. Οι αμερικάνικες υπηρεσίες κατασκοπεύουν περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ που δεν καλύπτονται από τη Βρετανία ή αποτελούν "ειδικό ενδιαφέρον" και όλη την αμερικάνικη ήπειρο. Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ελέγχουν τη Νοτιοανατολική Ασία και το νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Υπό τη μυστική συμφωνία, οι πέντε χώρες εντοπίζουν κάθε σύστημα κρυπτογράφησης απανταχού στον πλανήτη, αφού προηγουμένως κατάφεραν να δημιουργήσουν κοινά στάνταρ στην ορολογία, στο κωδικό λεξικό (γνωστό και ως λεξικό Εσελον), στην υποδομή και στις διαδικασίες υποκλοπών κλπ.. Ωστόσο, στο σχέδιο Εσελον συμμετέχουν σε περιορισμένη βάση και οι ειδικές "υπηρεσίες" τρίτων χωρών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως "Τρίτο μέρος". Τέτοιες χώρες είναι η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Νότια Κορέα και η Τουρκία. (Βλέπε το βιβλίο του Τζέφρι Ρίτσελσον, "Η αμερικάνικη κοινωνία αντικατασκοπίας" β' έκδοση Μπάλινγκερ, 1989, σελίδα 283).

Πώς λειτουργεί το "Σχέδιο Εσελον"

Σύμφωνα με τον Βρετανό παλαίμαχο δημοσιογράφο, Ντάνκαν Κάμπελ, που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας του σε έρευνες του "Σχεδίου Εσελον": "όλες αυτές οι "υπηρεσίες" βασίζονται στη συνολική υποκλοπή διεθνών εμπορικών και δορυφορικών επικοινωνιών προκειμένου να εντοπιστούν και να επεξεργαστούν πάσης φύσης τηλεπικοινωνία πολιτών, διπλωματών, πολιτικών, επιχειρηματιών". Τα στοιχεία συλλέγονται από ηλεκτρονικούς υπερ-υπολογιστές με βάσει κωδικές λέξεις κλειδιά, συστήματα αναγνώρισης φωνής και εικόνων. Οταν τα στοιχεία επεξεργαστούν καταχωρούνται και χρησιμοποιούνται από την ενδιαφερόμενη ή τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις... Συχνά οι εταίροι αυτού του σχεδίου ανταλλάσσουν μεταξύ τους στοιχεία ιδιαίτερα όσον αφορά στην παρακολούθηση πολιτών τους στη χώρα τους".

Οσο για τις βάσεις υποκλοπής του παγκόσμιου δικτύου κατασκοπίας Εσελον, αυτές βρίσκονται σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ (όπως Μέριλαντ, Σαν Φραντσίσκο),, στις αμερικανικές βάσεις του Μένγουιθ Χιλ στη Βρετανία, που λέγεται πως αποτελούν το "νευρικό σύστημα" του Σχεδίου Εσελον, αλλά και σε περιοχές του βορρά της Αυστραλίας και νοτιοανατολικές της Νέας Ζηλανδίας.

Τι είναι η "Παγκόσμια Ημέρα Παρεμβολών του Εσελον"

Πρόσφατα, μία ομάδα ακτιβιστών στο "ΙΝΤΕΡΝΕΤ", η οργάνωση "Hachactivism", προσπάθησε να συνενώσει τις προσπάθειες διαφόρων ατόμων ενάντια στη λειτουργία του "Σχεδίου Εσελον" κηρύσσοντας την 21η του περασμένου Οκτώβρη, "Παγκόσμια Ημέρα Παρεμβολών του Εσελον". Η προσπάθεια, όπου και όπως αυτή έγινε γνωστή, προκάλεσε τη συμμετοχή εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων ατόμων, με τη χρήση δεκάδων λέξεων από το κωδικό "ΛΕΞΙΚΟ" του Εσελον. Ετσι, πολλοί από τους "ενημερωμένους" χρήστες του Διαδικτύου αντάλλαξαν εκείνη τη μέρα δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα χρησιμοποιώντας αρκετές "κακές" λέξεις όπως:

"Αντάρτες", "Τρομοκρατία", "Επανάσταση", "Βόμβες", πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, "Υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ", "ΝΑΤΟ", "ΝΑΣΑ","Μοσάντ", "Μάλκομ Χ", "Μπους", "Βομβιστής", "Αντίσταση", "επίθεση", "όπλο", "πιστόλι", "Καλάσνικοφ", "Οκλαχόμα", Στέιτ Ντιπάρτμεντ", "ναρκωτικά", "Μ15","Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", "Κοσσυφοπέδιο", "Σαντάμ Χουσε`ϊν", "Μουαμάρ Καντάφι" κ.λπ!».

Μεταξύ των ανθρώπων που τίμησαν με τον τρόπο τους την «Παγκόσμια Ημέρα Παρεμβολών του Εσελον» ήταν, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού «ΓΟΥΑΪΡΝΤ», ένας 75χρονος βετεράνος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ο Εβερετ Σλότερ. «"Θυμάμαι τον όρκο που πήρα όταν κατατάχθηκα στο στρατό το 1942: Να υπερασπιστώ το Σύνταγμα! Ακόμη προσπαθώ να τιμήσω αυτόν τον όρκο!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ δείχνει η έρευνα (2006-05-05 00:00:00.0)
Ο παγκόσμιος χαφιές (2006-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ