Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Πήραν πίσω τη ρύθμιση

Είναι ένας τακτικός ελιγμός, σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει την τροπολογία με την οποία καθιέρωνε τη μονοετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή

Ως κίνηση παραπειστικού, τακτικού ελιγμού, χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με ανακοίνωσή του, την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει την περιβόητη τροπολογία που κατέθεσε πριν ένα χρόνο (άρθρο 32 στο νόμο 3577/2007), σύμφωνα με την οποία καθιερωνόταν η μονοετής υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Στόχοι της παραπάνω απόφασης είναι, όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, να φανεί συνεπής η κυβέρνηση με τις δηλώσεις Γιαννάκου, για προσωρινή ετήσια ισχύ της τροπολογίας, η οποία θα διευκόλυνε τάχα τη λειτουργία των νηπιαγωγείων λόγω του υποχρεωτικού συνωστισμού. Να αμβλυνθεί η δυσφορία των γονιών που ταλαιπωρούνται με την εγγραφή των νηπίων. Να ενισχύσει το προφίλ των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, ενόψει των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων της επόμενης συνδικαλιστικής χρονιάς. Να αποσυνδεθεί το ζήτημα από την αποκέντρωση της Εκπαίδευσης, αν και προχωράει ακάθεκτη στη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» μέχρι το τέλος του 2008, με ορόσημο πραγματοποίησης το 2010.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται, καμιά προσπάθεια δε γίνεται για εξασφάλιση κτιρίων ή χώρων που θα στεγάσουν τα τμήματα των νηπίων ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση την επόμενη χρονιά. Δεν καταργείται η αύξηση ωραρίου των νηπιαγωγών και η πίεση για πρωινή επέκτασή του, καθώς τα ζητήματα του ωραρίου προσδιορίζονται από άλλη εγκύκλιο που δεν ανακαλείται. Θα ενταθούν οι άμεσες και έμμεσες πιέσεις συμβούλων και διοικήσεων για εγγραφή άνω των 25 νηπίων στα κλασικά και ολοήμερα τμήματα, παραβιάζοντας ωμά κάθε παιδαγωγική αρχή και αντικειμενική σειρά κριτηρίων εγγραφής. Οι ελλείψεις υποδομών, εκπαιδευτικού υλικού, χρημάτων και προσωπικού θα εξωθήσουν και πάλι τους γονείς να καταφύγουν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα τη διόγκωση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Η αποκέντρωση που έρχεται δεν έχει ανάγκη την πειραματική τροπολογία, θα τα ιδιωτικοποιήσει όλα.

«Καταδικάζουμε συνολικά την αντιεκπαιδευτική πολιτική που ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει παραπέρα την εκπαίδευση και εμπορεύεται τους ευαίσθητους χώρους της προσχολικής και ειδικής αγωγής», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και απαιτεί:

  • 15% για την Παιδεία. Ενιαία δημόσια δωρεάν δίχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά.
  • Οχι στην αποκέντρωση Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας.
  • Καμιά επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νηπιαγωγείων.
  • Να μην εφαρμοστεί το ωράριο «άγρια χαράματα» για νήπια και νηπιαγωγούς.
  • 15 παιδιά σε κάθε τάξη. Ιδρυση τάξεων ένταξης νηπίων.
  • Νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών με βάση το αίτημα: Εξίσωση με εκείνο των εκπαιδευτικών της ΔΕ.
  • Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών μέσα από νέα ενιαία επετηρίδα.
  • Οχι στη σχολειοποίηση - εντατικοποίηση της Προσχολικής Αγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ