Κυριακή 8 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΙΤΛΟ

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ Πιθανό θεωρεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, το ενδεχόμενο μικρής αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου, όπως δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε μεταβολή των επιτοκίων κατά ένα μικρό ποσοστό στην επόμενη συνεδρίασή μας, για να διασφαλίσουμε τη σταθερή διατήρηση των πληθωριστικών προσδοκιών», υπογράμμισε ο κ. Τρισέ. «Δε λέω ότι είναι σίγουρο. Λέω ότι είναι πιθανό», πρόσθεσε.

ΕΚΤ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,2%-3,6%, με την ενδιάμεση εκτίμηση στο 3,4%. Για το 2009, εκτιμάται στο 1,8%-3,0%, με την ενδιάμεση εκτίμηση στο 2,4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται στο 1,5%-2,1%, με ενδιάμεση πρόβλεψη το 1,8% για το 2008. Για το 2009, αναμένεται στο 1,0%-2,0% με την ενδιάμεση εκτίμηση να διαμορφώνεται στο 1,5%.

ΟΠΕΚ - ΤΙΜΕΣ Η ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές πετρελαίου, εκτίμησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας Χακίμπ Κελίλ. «Ολα εξαρτώνται από το δολάριο» ανέφερε ο Κελίλ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, προβλέποντας παράλληλα πως, στο σημείο που βρισκόμαστε, οι τιμές δεν αναμένεται να φτάσουν στα 150 δολάρια αλλά ούτε και να υποχωρήσουν κάτω από τα 100 δολάρια. «Θα παραμείνουν γύρω στα 120 δολάρια το βαρέλι» εκτίμησε ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ