Κυριακή 8 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ
Εχουμε τη δύναμη να κάμψουμε την εργοδοτική αδιαλλαξία

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών μιλάει στο «Ρ» για τη μάχη της κλαδικής Σύμβασης και την απεργία στις 13 του Ιούνη

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008 δηλώνουν οι λογιστές, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), που απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Οι λογιστές και οι λογίστριες, απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, έδωσαν μια πρώτη απάντηση με την κινητοποίηση που διοργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ. Κλιμακώνουν τον αγώνα τους με 24ωρη απεργία στις 13 Ιούνη και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Συλλογικής Σύμβασης και την προετοιμασία της απεργίας, μιλάει στο «Ρ» ο Δημήτρης Βαρελάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Προκαλούν οι εργοδότες

-- Σε ποια φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους εργοδότες για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας;

-- Στις 19 Μάη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας μας και των εργοδοτικών οργανώσεων, το ΣΕΒ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις δε συμμετείχαν. Να σημειώσουμε ότι από αυτές που απουσίαζαν, κάποιες αγνόησαν την πρόσκληση, όπως πάγια το συνηθίζουν. Η πρόταση που έγινε από την πλευρά του ΣΕΒ για την υπογραφή της σύμβασης, περιλαμβάνει αύξηση 3,3% από 1/1, 3% από 1/9 και αύξηση του επιδόματος ισολογισμού από 75% σε 77%.

Από τη συζήτηση με τον Δημήτρη Βαρελά
Από τη συζήτηση με τον Δημήτρη Βαρελά
Η ΠΟΛ μέχρι σήμερα υπογράφει μονοετή σύμβαση. Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, είναι ιδιαίτερη η επιμονή και η προσπάθεια της εργοδοσίας να υπογραφεί διετής ΣΣΕ. Εμείς, στη συνάντηση προβάλλαμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας για 1.500 ευρώ πρώτο μισθό για το λογιστή και 1.400 για το βοηθό. Για 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, με προοπτική τις 30 ώρες τη βδομάδα και 6 ώρες εργασία τη μέρα. Καταθέσαμε το ολοκληρωμένο πλαίσιο των διεκδικήσεών μας, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων του κλάδου.

Η προκλητική πρόταση του ΣΕΒ, πίσω από την οποία κατά κανόνα στοιχίζονται και οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις, θέλει να επιβάλλει και στις κλαδικές συμβάσεις την κατάπτυστη συμφωνία που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αυτή η συνδικαλιστική πλειοψηφία είναι υπόλογη απέναντι στην εργατική τάξη, για τη συνειδητή επιλογή της διευκόλυνσης της εργοδοσίας και των κομμάτων της να περάσουν το σύνολο των αντεργατικών επιλογών τους.

Η ΠΟΛ και οι ταξικές Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δεν αποδέχονται τετελεσμένα και συμβιβαστικές πρακτικές. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με άλλους συναδέλφους μας. Θα αναδείξουμε τις αιτίες. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια πίεσης. Κύρια όμως θα μιλήσουμε ξεκάθαρα, όπως πάντα, στους συναδέλφους μας. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο αν απεγκλωβιστούν μαζικά δυνάμεις από τον κυβερνητικό και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, αν ενισχυθεί αποφασιστικά ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Αισιόδοξα μηνύματα

-- Αυτή η στάση της εργοδοσίας απέναντι στα αιτήματα του κλάδου οδήγησε την Ομοσπονδία στην απόφαση για 24ωρη απεργία στις 13 Ιούνη. Τι μέτρα παίρνετε για την επιτυχία της απεργίας;

-- Καταρχήν να πούμε ότι ήδη την περασμένη Πέμπτη δώσαμε μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία, με συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήσαμε στα γραφεία του ΣΕΒ. Τις μέρες που απομένουν, εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να φτάσουμε σε όσους το δυνατό περισσότερους λογιστές και λογίστριες, έχοντας καθορίσει συγκεκριμένο και καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων στους χώρους δουλειάς.

Ηδη έχουμε επισκεφτεί περίπου 30 λογιστήρια, μικρά και μεγάλα, ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται περιοδείες σε χώρους όπως οι «Vivartia», «Duty Free», «Βασιλόπουλος», «Γερμανός», «Fintexport», «Folli Follie» και αλλού. Προγραμματίζονται εξορμήσεις και στις ΔΟΥ, όπου ένας αριθμός συναδέλφων μας διεκπεραιώνει διάφορες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που εργάζονται.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Γίνεται συζήτηση με τους συναδέλφους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της απεργιακής κινητοποίησης και συμφωνούν με τα αιτήματα και τις θέσεις της ΠΟΛ, με το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης. Από τα σημαντικότερα προβλήματα που συναντάμε - και τώρα, αλλά και σε προηγούμενες ανάλογες κινητοποιήσεις - είναι ο φόβος της απόλυσης, που εκφράζεται από πολλούς συναδέλφους. Επιβεβαιώνεται η τρομοκρατία που επικρατεί στους τόπους της δουλειάς. Πιστεύουμε, όμως, ότι ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι θα τολμήσουν αυτή τη φορά να κάνουν το βήμα και θα συμμετέχουν στην απεργία.

Μάχη σε όλα τα μέτωπα

-- Εκτός από την υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης, που αποτελεί αιχμή του απεργιακού σας αγώνα, ποια άλλα ζητήματα αναδεικνύει ο κλάδος με την κινητοποίηση στις 13 Ιούνη;;

-- Τα προβλήματα του κλάδου μας είναι αρκετά, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους. Σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους. Τους χαρακτηρίζουν υπαλλήλους γραφείων, που η σύμβαση είναι χαμηλότερη, ενώ είναι βοηθοί λογιστές ή τους χαρακτηρίζουν βοηθούς λογιστές, ενώ κάνουν δουλειά λογιστή.

Σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας με το πρόσχημα ότι πρέπει να βγει η δουλειά. Σε άλλες περιπτώσεις τους δίνουν διάφορους τίτλους, όπως για παράδειγμα «accounting manager» και υποσχέσεις ότι πρόκειται να εξελιχθούν σε στελέχη... Μ' αυτό τον τρόπο τους αναγκάζουν να δουλεύουν σαν δήθεν εκκολαπτόμενα «στελέχη» 10 και 12 ώρες τη μέρα και φυσικά δεν πληρώνονται τις υπερωρίες. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις στους λογιστές δεν καταβάλλεται το επίδομα ισολογισμού.

Η ΠΟΛ δεν περιορίζει τις διεκδικήσεις μόνο στα αιτήματα που προβάλλει μέσα από το σχέδιο της σύμβασης. Προβάλλει και διεκδικεί το σύνολο των αιτημάτων που παλεύει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Οπως το Ασφαλιστικό, τα θέματα της Υγείας - Πρόνοιας, της Παιδείας, τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας, τις εργασιακές σχέσεις, κλπ.

Ειδική θέση στο διεκδικητικό μας πλαίσιο, λόγω και του αντικειμένου του επαγγέλματός μας, έχει πάντα το φορολογικό σύστημα. Ενα άδικο σύστημα που επιβάλλει την ταξική αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος πάντα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Την τελευταία ειδικά δεκαετία, η συμβολή των μισθωτών και συνταξιούχων στην άμεση φορολογία έχει αυξηθεί. Αντίθετα, των επιχειρήσεων έχει μειωθεί δραστικά.

Ζωντανό παράδειγμα η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος των Ανώνυμων Εταιρειών, που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το 45% στο 25%. Ενώ για τους εργαζόμενους το αφορολόγητο όριο δεν αυξήθηκε ούτε τιμαριθμικά. Οι δε συντελεστές φορολόγησης μετά το αφορολόγητο αυξήθηκαν από 5% (κλίμακα 2001) σε 27% (κλίμακα 2007).

Αλλά η μεγάλη ληστεία γίνεται μέσα από την έμμεση φορολογία. Και ειδικά από το ΦΠΑ, που είχαμε περαιτέρω επιβάρυνσή του και κατά μια μονάδα από τη ΝΔ. Το Δημόσιο, για κάθε αγορά μας, εισπράττει 19%. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει κάθε εργαζόμενος. Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι επιχειρήσεις δεν υπόκεινται σε καμία επιβάρυνση από τον ΦΠΑ. Δεν επηρεάζονται από τις οποιεσδήποτε αυξήσεις. Και αυτό γιατί ο ΦΠΑ επιβαρύνει μόνο τον τελευταίο καταναλωτή, που είναι τα φυσικά πρόσωπα.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ