Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζώνη αντίστασης, αγώνα, πολιτισμού

Η Αλ. Παπαρήγα στην έκθεση στη Ζώνη
Η Αλ. Παπαρήγα στην έκθεση στη Ζώνη
«Η Τέχνη προ πολλού έχει γίνει το πιο σκληρό, το πιο χρηματιστηριακό, το πιο ξεπουλημένο, κυριολεκτικά, εμπόρευμα. Αν ανοίξετε σήμερα εφημερίδες, θα δείτε - εκτός από το χρηματιστήριο, την ακρίβεια, την τιμή του πετρελαίου - και την άνοδο των τιμών "στο χρηματιστήριο της Τέχνης". Με λίγα λόγια, τι συμβαίνει στη φυλακή της αστικής τάξης όταν καταφέρνει να υποθηκεύει ταλέντα, να εξαγοράζει συνειδήσεις, να φτιάχνει τιμές και στο τέλος να κερδίζει ως είναι η ίδια της η φύση». Με αυτές τις φράσεις άνοιξε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με θέμα «Η επίδραση και ο ρόλος της Τέχνης στη συνείδηση της εργατικής τάξης».

Ηταν η τελευταία μέρα των δεκαπενθήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων και της μεγάλης εικαστικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με διοργανωτές τους εργατοτεχνίτες και τη συνεργασία 115 εικαστικών καλλιτεχνών και μαζικών φορέων του Περάματος. Μία εκδήλωση - απάντηση στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και στην υποκουλτούρα που προωθεί η αστική τάξη, την οποία παρακολούθησαν πολλοί εργαζόμενοι στη Ζώνη, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

«Οσο η Τέχνη είναι κοντά στην κοινωνία», επισήμανε στην παρέμβασή του ο εικαστικός Νίκος Χριστοφοράκης, «ο άνθρωπος καλλιεργεί την ψυχή, το πνεύμα και το σώμα του. Μαθαίνει την τέχνη να ακούει, να βλέπει, να κατανοεί, να επιλέγει και να αποφασίζει. Γι' αυτό, περισσότερη τέχνη θα βρει κανείς σε έναν μάστορα τεχνίτη που τιμά και αγαπά την τέχνη του, παρά στο χαζοκούτι που περίτεχνα θα κλέψει το χρόνο από την κοινωνική επαφή».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Κυριακής
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Κυριακής
Στη συνέχεια ο Σάββας Τσιμπόγλου (πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ) αναφέρθηκε στον αγώνα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, σημειώνοντας: «Η πρωτοβουλία των συνδικάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σηματοδοτεί ότι οι εργάτες, η εργατική οικογένεια, έχουν ανάγκη από την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα που ζούμε, το κεφάλαιο προσπαθεί να τα μετατρέψει όλα σε εμπόρευμα...». «Ο αγώνας της εργατικής τάξης», κατέληξε, «η ταξική πάλη για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, είναι και για την Τέχνη και για τον Πολιτισμό».

Σαν «το πιο αισιόδοξο γεγονός στα πολιτιστικά μας πράγματα» χαρακτήρισε στην ομιλία του τις εκδηλώσεις στη Ζώνη Περάματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος. «Είναι η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στον καπιταλισμό που βρίσκεται στην πιο ωμή, σκληρή, απάνθρωπη και καταστρεπτική του φάση. Αντιστάσεις υπάρχουν. Και ο φορέας που δυναμώνει αυτές τις αντιστάσεις, υπάρχει. Φτάνει να θελήσει κανείς να τον αναζητήσει και να παλέψει για τα πράγματα που του καταστρέφουν τη ζωή. Αυτό θέλει θάρρος. Θέλει έξοδο από την ατομικότητα, από αυτό το μικρό σπιτάκι που κλεινόμαστε και κοιτάμε να βολέψουμε την κατάστασή μας. Ολοι μαζί έχουμε τη δύναμη όχι μόνο να αντισταθούμε, αλλά και να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση». Την προχτεσινή βραδιά συνέχισε το μουσικό σχήμα του Φίλιππου Πλακιά. Η αυλαία έπεσε με λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη και τον Γιάννη Ντουνιά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η Ελπίδα Παντελάκη, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος, η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής, η Εύα Μελά, βουλευτής του Κόμματος. Επίσης, ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Γλύκας, ο πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ