Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 62
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Στην ίδια ρότα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Με την εκλογή νέας διοίκησης, όπου κυριαρχούν με συντριπτική πλειοψηφία οι δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έληξε το βράδυ της Κυριακής το 5ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Χαρακτηριστικό του συνεδρίου, η απουσία ουσιαστικής συζήτησης και τα άθλια παζάρια κάτω από το τραπέζι για τον έλεγχο της νέας διοίκησης, που επέβαλαν οι ηγεσίες των δύο μπλοκ, του «κεντροδεξιού» (ΝΔ και ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ, υπό τον απερχόμενο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δ. Τσαλαπάτη) και του «κεντροαριστερού» (ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ και του μέρους του ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη Χαριλάου Τρικούπη, με επικεφαλής τον Δ. Κουμπιά, πρώην διευθυντή εφημερίδων και νυν υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδας).

«Νικητής» αναδείχτηκε το «κεντροαριστερό» μπλοκ υπό τον Β. Μουλόπουλο, διευθυντικό στέλεχος της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ». Οχημα για την επιβολή των εκφυλιστικών διαδικασιών το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα της ΠΟΕΣΥ που επιβάλλει την εκπροσώπηση στο ΔΣ όλων των Ενώσεων - μελών και το οποίο δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ψήφων. Χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η περίπτωση της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) με 15 αντιπροσώπους, εκλεγμένους από τρεις διαφορετικές παρατάξεις (6, 6 και 3).

Ως ...διά μαγείας ξεπέρασαν τις διαφορές τους και συμφώνησαν να εκλεγούν οι δύο εκπρόσωποι της Ενωσής τους στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μόνο με 6 ψήφους (3 και 3) και να μεταφερθούν οι υπόλοιποι 9 στα δύο ψηφοδέλτια με τα οποία εκφράστηκε το «κεντροαριστερό» μπλοκ. Οπως επίσης και τριών υποτίθεται αντιμαχόμενων παρατάξεων από την Ενωση Μακεδονίας - Θράκης στα δύο ψηφοδέλτια του ίδιου μπλοκ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» με 15 συνέδρους σε σύνολο 143, έδωσε μάχη με τους δύο πόλους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις. Αντιφατικό με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη διοίκηση είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη βασική απόφαση του συνεδρίου (εργασιακά - ασφαλιστικό), όπου παρά τη λυσσαλέα αντίδραση των εκπροσώπων του κεντροαριστερού μπλοκ, υπερψηφίστηκε η πρόταση της «Μαχόμενης» (πολιτικό πλαίσιο κατά της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και διεκδικητικό πλαίσιο για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης - Υγείας, κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των λεγόμενων ελαστικών σχέσεων απασχόλησης κλπ).

Χαρακτηριστικό των πραγματικών διαθέσεων μεγάλης μερίδας των συνέδρων είναι το γεγονός ότι προηγουμένως οι εκπρόσωποι του «κεντροαριστερού» μπλοκ - κάτω από το βάρος της οξύτατης κριτικής που άσκησε κυρίως η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» - αναγκάστηκαν να αποσύρουν το δικό τους σχέδιο απόφασης, ένα εντελώς απολίτικο και γενικόλογο κείμενο.

Το συνέδριο υπερψήφισε επίσης απόφαση κατά της «ευρωσυνθήκης» και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δέσμευσε - επίσης με πρόταση της «Μαχόμενης» - τη νέα διοίκηση να προκηρύξει καταστατικό συνέδριο μέσα στο επόμενο 5μηνο.

Στο νέο ΔΣ, η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» κατέκτησε μία έδρα (από τις 5 της ΕΣΗΕΑ), το «κεντροαριστερό» μπλοκ 6 (3 από ΕΣΗΕΑ, μία από τις δύο της ΕΣΗΕΜΘ και τις δύο της ΕΣΠΗΤ). Το «κεντροδεξιό μπλοκ πήρε τρεις έδρες (μία από ΕΣΗΕΑ, μία από ΕΣΗΕΜΘ και μία από την ΕΣΗΕΘΣΕ) και ένα σύμβουλο εξέλεξε η ΕΣΗΕΠΗΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ