Κυριακή 15 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιτιθέμενα συμφέροντα

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ήρθε και πέρασε σαν αναλαμπή ημέρας από τα ΜΜΕ της αγελαίας δημοσιογραφίας. Το ίδιο και το κατάπτυστο «υπόλοιπο» της προηγούμενης απορριπτέας Ευρωσυνθήκης. Αρκούσαν κατά τους τροφίμους των ευρωενωσίτικων κοινοβίων δύο συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου για να την επικυρώσουν μετά αδηφάγου μανίας και πολιτικής βλακείας.

Ναιναίδες, Πηλιογούσηδες και Νενέκοι εν πλήρει δράσει. Ωστόσο, τα δυο αυτά σημαντικά γεγονότα, όσο κι αν επιχειρήθηκε από τους αρουραίους της δημοσιογραφίας να παρουσιαστούν φευγαλέα και ξεκομμένα, σε πείσμα τους, βρίσκονται και θα βρίσκονται μπροστά σε κάθε πολιτικό γεγονός που ρυθμίζει την πορεία της Ελλάδας. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι τόσο στενά δεμένα κι αλληλοεξαρτώμενα όπως το νύχι με το κρέας. Εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας στρατηγικής αναδιάρθρωσης και προσπάθειας ανασυγκρότησης κι αποφυγής του ευρωπαϊκού καπιταλισμού από τον κίνδυνο των βαθιών, οξυμένων κρίσεων διαρκείας.

Ειπώθηκε από πολλούς πολιτικούς της ανεπάρκειας ότι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Ν. Σαρκοζί, είναι απλά η πώληση στην Ελλάδα γαλλικού πολεμικού υλικού. Χωρίς να υποτιμάται η σημασία του γεγονότος, είναι κάτι πολύ πιο ουσιώδες. Αφορά τη χρόνια μεταπολεμική προσπάθεια του γαλλικού καπιταλισμού να επικρατήσει ως κύρια δύναμη σε μια «ολοκληρωμένη» ευρωπαϊκή ανεξαρτησία έναντι του γιάνκικου ιμπεριαλισμού. Είναι αυτό που οι ανανεωτικοί παρλαπίπες, χρόνια τώρα, ονομάζουν «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Η προσπάθεια ανασυγκρότησης του ευρωπαϊκού καπιταλισμού με πρωτοστάτη τη γαλλική μεγαλοαστική τάξη είναι το πολιτικό ζητούμενο της εποχής μας. Το πλέον αντιδραστικό δείγμα της είναι η απόφαση του ευρωενωσίτικου Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης να περικοπούν τα πλέον βασικά δικαιώματα των εργατών με κορωνίδα την επιμήκυνση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και μάλιστα σε ορισμένες πλευρές απλήρωτου. Η ευρωπαϊκή αστική τάξη οδηγεί τον εαυτό της στο γνώριμο γι' αυτή κολασμένο παράδεισο και τους εργάτες στο βόρβορο των κολασμένων της Γης.

Ετσι, η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Ν. Σαρκοζί, αποτελεί στοιχείο της «ολοκληρωμένης» γαλλικής προσπάθειας για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» ενός ανασυγκροτημένου ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Από την επίσκεψή του αναγνωρίζεται η ελληνική αστική τάξη ως βασικός εταίρος αυτής της προσπάθειας στα Βαλκάνια. Αυτό αποκαλύπτει ότι οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του κεφαλαίου είναι σημαντικό στοιχείο της γενικότερης καπιταλιστικής προσπάθειας σε βαλκανικό φόντο, αλλά και στην ευρεία περιοχή. Στο πρόσωπο της ελληνικής αστικής τάξης ο γαλλικός κι ευρύτερος ευρωπαϊκός καπιταλισμός βλέπει τον αξιόπιστο εταίρο ελέγχου των Βαλκανίων, ως αντιστάθμισμα στην αμερικανική παρουσία.

Εδώ βγαίνει και το ουσιώδες νόημα της ολόπλευρης γαλλικής υποστήριξης στην ελληνική πλευρά στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια. Στο λεόντειο αυτό παιχνίδι, που έβαλε ο ελληνικός καπιταλισμός την Ελλάδα, πρέπει οι Ελληνες να προσέξουν ως έθνος, πατρίδα και λαός. Ειδικότερα η ελληνική εργατική τάξη και το κόμμα της θα 'χουν πολύ μαλλί να ξάνουν.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ