Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπάρχουν δυνατότητες για πραγματική οικονομική ανάπτυξη της χώρας; Ποια η σχέση της αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και της εθνικής κυριαρχίας; Ποιος ο ρόλος και οι στοχεύσεις του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα;

Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά με το άρθρο του, που δημοσιεύουμε σήμερα σε τέσσερα μέρη, ο συνεργάτης μας, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, καθηγητής, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Αυτοδυναμία, ανάπτυξη και εθνική κυριαρχία, το τρίπτυχο της ύστατης προσπάθειας για την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας».

«Τα Βαλκάνια θα είναι για αρκετά χρόνια θέατρο επιχειρήσεων "ειρηνευτικών διαδικασιών" των Αμερικανο-νατοϊκών συμφερόντων, με κύριο στόχο τα μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Βορείου Ιονίου και των αλβανικών παραλίων της Αδριατικής, καθώς και τα τεράστια υποθαλάσσια κοιτάσματα του Βορείου Αιγαίου». Τα παραπάνω τονίζει ο αρθρογράφος και παρουσιάζει τα στρατηγικά υλικά του ελληνικού υπεδάφους, το χρονικό της αναζήτησης πετρελαίου στη χώρα μας και το ρόλο που παίζουν τα «σπάνια υλικά» στη σύγχρονη οικονομία.

«Η μοιρασιά των σπάνιων αγαθών -καταλήγει ο αρθρογράφος- δεν έχει καμία σχέση με την έννοια του συνεταιρισμού. Η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων είναι σχέση ανταγωνιστική και όχι συνεταιριστική. Η μαγική ευρωπαϊκή λέξη εταίρος, εδώ δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Αυτοδυναμία, ανάπτυξη και εθνική κυριαρχία αποτελεί το τρίπτυχο της ύστατης προσπάθειας για την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας».


Βασίλειος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Καθηγητής Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ