Κυριακή 22 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Η εξαφάνιση»

Του Αλαν Τζέι Πακούλα

Τόσο οι δυο πρωταγωνιστές όσο και ο σκηνοθέτης, ο οποίος χάθηκε το 1998 σε ένα τραγικό δυστύχημα (ένας σωλήνας έφυγε από προπορευόμενο αυτοκίνητο και αφού τρύπησε το παρμπρίζ του δικού του αυτοκινήτου καρφώθηκε στο κεφάλι του), έχουν αφήσει τα βαθιά σημάδια τους στον αμερικάνικο και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η Τζέιν Φόντα έχει λάβει μέρος σε εξαιρετικές ταινίες, με κορυφαία, ίσως, την περίφημη ταινία «Σκοτώνουν τα Αλογα όταν Γεράσουν». Με την «Εξαφάνιση» απέσπασε Οσκαρ για την ερμηνεία της. Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ με την «Εξαφάνιση» έβαλε υποθήκη για τη μελλοντική καριέρα του. Με αυτή έγινε γνωστός και στη συνέχεια έφτασε μέχρι τον «Καζανόβα», του Φελίνι, το «1900», του Μπερτολούτσι. Ταινία - σταθμός γι' αυτόν ήταν το MASH.

Ο Αλαν Τζέι Πακούλα, μετά την «Εξαφάνιση», που ήταν η πρώτη ταινία μιας τριλογίας, οι άλλες δυο ταινίες ήταν «Υπόθεση Παραλλαγή», «Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου», γύρισε και άλλες εξίσου καλές ταινίες (μέχρι τον άδικο και βίαιο θάνατό του). Ταινίες όπως η «Εκλογή της Σόφι», για παράδειγμα.

«Η Εξαφάνιση» θεωρητικά είναι μια αστυνομική ταινία. Ενας άνθρωπος από την αμερικανική επαρχία εξαφανίζεται σε ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη. Η γυναίκα του «μισθώνει» έναν σιωπηλό ιδιωτικό ντετέκτιβ, που τυχαίνει να είναι και φίλος του θύματος, να ψάξει για τα ίχνη του. Στη Νέα Υόρκη ο ντετέκτιβ ανταμώνει μια πόρνη, η οποία φαίνεται να είναι μπλεγμένη στην εξαφάνιση. Με την πρώτη γνωριμία, όλα δείχνουν ότι ανάμεσα στην πόρνη και τον ντετέκτιβ θα αναπτυχθούν δυνατά και εκρηκτικά συναισθήματα.

Το αρχικό αστυνομικό ενδιαφέρον της ταινίας χάνεται σιγά σιγά και στη θέση του έρχεται η προσπάθεια των δυο ηρώων να αποφύγει ο ένας τον άλλον. Να αποφύγει ο ένας τον άλλον όχι τόσο γιατί τους χωρίζει η «Εξαφάνιση», όσο γιατί δε θέλουν να ερωτευτούν. Και διαπιστώνουν ότι, τελικά, δε θα το αποφύγουν. Από το σημείο αυτό και μετά, η ταινία μετατρέπεται σε βαθιά ερωτική ταινία. Σε ταινία εξερεύνησης ανθρώπινων χαρακτήρων. Χωρίς, ωστόσο, ούτε μια στιγμή να ξεχαστεί η κυρίως υπόθεση. Η εξαφάνιση του επαρχιώτη...

Ο Πακούλα με σκηνοθετική ψιλοβελονιά κινείται με μαεστρία σε πολλά επίπεδα. Από τη μια, κρατάει τον θεατή με την αναζήτηση του χαμένου επαρχιώτη. Από την άλλη, αποκαλύπτει τον υπόκοσμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης. Παράλληλα και, κυρίως, σκύβει πάνω στους κεντρικούς ήρωές του και χώνοντας βαθιά το νυστέρι του προσπαθεί να φτάσει στα βαθύτερα βάθη της «ψυχής» τους. Εκεί που φωλιάζουν οι φόβοι τους, οι αγωνίες τους, αλλά και τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα τους, όπως είναι η τρυφερότητα, η επιθυμία τους να ερωτευτούν, να δώσουν και να πάρουν!

Η «Εξαφάνιση» είναι μια χορταστική ταινία. Εχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Με πρώτο, βέβαια, αυτό της ψυχογραφίας. Εχει θαυμάσιες ερμηνείες. Η Τζέιν Φόντα είναι μοναδική. Εχει πολλές στιγμές που χάνεσαι όταν την παρακολουθείς. Σε τραβάει μαζί της σε υψηλά επίπεδα. Σε παρασύρει στις ατέλειωτες όμορφες πεδιάδες της υποκριτικής.

Παίζουν: Τζέιν Φόντα, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Τσαρλς Κιόφι, Ρόι Σέιντερ, Ντόροθι Τρίσταν, Βίβιαν Νέιθαν.


Ν. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ