Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
«Καταργούνται» μόνο με δικαστικές αποφάσεις

Στο απυρόβλητο αφήνει η κυβέρνηση την ασυδοσία των τραπεζών. Θα παρακολουθεί μόνο την εφαρμογή των αμετάκλητων αποφάσεων από τα δικαστήρια

Την υποχρεωτική εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες κρίνονται καταχρηστικοί δεκαπέντε όροι που περιλαμβάνονται σε τραπεζικά συμβόλαια προβλέπει απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, η σχετική απόφαση εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει την εύλογη αγανάκτηση των εργαζομένων για τη συστηματική λεηλασία που υφίστανται σε κάθε συναλλαγή τους με τις τράπεζες. Με αυτήν την έννοια, δεν πρόκειται για κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία που αγγίζει τα ιερά και τα όσια των τραπεζικών κερδών, αλλά για παρουσίαση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που έτσι κι αλλιώς πρέπει να εφαρμοστούν από τις τράπεζες. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές είναι «δώρον άδωρον». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της απαγόρευσης της μονομερούς τροποποίησης όρων της σύμβασης ή της αναπροσαρμογής της συνδρομής πιστωτικής κάρτας χωρίς να ...ενημερωθεί ο κάτοχός της. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι ενώ οι τράπεζες διαθέτουν ανά πάσα στιγμή τη δύναμη να αποσπάσουν τη συγκατάθεση του πελάτη τους, ο τελευταίος ποτέ δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει τον παραμικρό όρο ή να αρνηθεί να δεχτεί τους όρους της τράπεζας.

Με την υπουργική απόφαση στο εξής οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να απαιτούν:

  • Ποινή προεξόφλησης σε περίπτωση που ο ίδιος θελήσει να προεξοφλήσει το στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου μετά τον πρώτο χρόνο.
  • Εξοδα «χρηματοδότησης», «προέγκρισης δανείου» ή «εξέτασης αιτήματος δανείου», κλιμακούμενων ανάλογα με το ποσό του δανείου.
  • Πλήρη εξόφληση δανείου - τόκων σε περίπτωση που ο δανειολήπτης καθυστερήσει να πληρώσει μια δόση ή μέρος κάποιας δόσης που χρωστάει.
  • Τη δέσμευση ενοικίων από ακίνητα που επειδή έχουν αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο είναι υποθηκευμένα και υπάρχει εγγύηση τρίτου προσώπου.
  • Αυθαίρετη και αναιτιολόγητη αύξηση στο επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, να το συνδέει και να το προσαρμόζει με επιτόκιο αναφοράς, π.χ. Euribor.
  • Τη χωρίς προειδοποίηση ή αιτιολόγηση καταγγελία της σύμβασης πίστωσης ή τη μονομερή τροποποίηση οποιουδήποτε όρου της σύμβασης.
  • Να αναπροσαρμόζουν την ετήσια συνδρομή πιστωτικής κάρτας χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει τον κάτοχο.
  • Την καταβολή προμήθειας ή επιβολή εξόδων για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.
  • Να επιβάλουν χρεώσεις σε λογαριασμούς με καταθέσεις χρημάτων κάτω από το όριο που η ίδια καθορίζει.
  • Οι τόκοι που θα επιβαρύνονται τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα υπολογίζονται με βάση τις 365 μέρες και όχι τις 360.

Σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας απηύθυνε ανέξοδα έκκληση στις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών με λεονταρισμούς περί ενδεχόμενου θεσμικής παρέμβασης, σε κάθε περίπτωση, όπως είπε «χωρίς να αντιτίθεται στη λειτουργική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ