Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΗΛΕΙΑ - ΑΧΑΪΑ
Οι πληγέντες να οργανώσουν τον αγώνα τους

Eurokinissi

Η Ηλεία μέσα σε λιγότερο από 11 μήνες επλήγη κατά το ήμισυ από τις φονικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, με τραγικό απολογισμό 55 νεκρούς και χιλιάδες σπίτια και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής έκτασης καμένα και κατά το άλλο ήμισυ από τον πρόσφατο σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο την Ανδραβίδα, όπου 2.000 σπίτια και 20 σχολικά συγκροτήματα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, αρκετά από αυτά κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Μάλιστα, οι κάτοικοι του Δήμου Πηνείας κι ενός τμήματος του Δήμου Αμαλιάδας είναι και πυρόπληκτοι και σεισμόπληκτοι.

Στην Αχαΐα, για το ίδιο διάστημα, στη βορειοανατολική πλευρά, το μεγαλύτερο τμήμα της Αιγιάλειας έγινε παρανάλωμα του πυρός με τρεις νεκρούς και στη βρειοδυτική, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης των Πατρών, επλήγη από το σεισμό με απολογισμό 2 νεκρούς και εκατοντάδες σπίτια και πολλά δημόσια κτίρια να αποτελούν εν δυνάμει παγίδες θανάτου. Δημόσια κτίρια όπως ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών και εφτά σχολεία κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το Νοσοκομείο «Αγιος Αντρέας», το Δικαστικό Μέγαρο, το Δημαρχείο της Κάτω Αχαγιάς και άλλα αποδείχτηκαν «γυάλινα».

Οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν και από το σεισμό της 8ης Ιούνη κατέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ο λαός βρίσκεται εκτεθειμένος, κυριολεκτικά γυμνός, απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Επιβεβαιώθηκε και πάλι με δραματικό τρόπο ότι η Ελλάδα είναι μια αθωράκιστη χώρα από άποψη αντισεισμικής προστασίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογόνος περιοχή της Ευρώπης, καθώς στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου. Η έλλειψη αυτή αποτελεί ένα κατεξοχήν πολιτικό φαινόμενο, για το οποίο υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του '99 αποφασίστηκε ο έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων μέχρι το 2001. Είναι, δε, τέτοια η εγκληματική πολιτική τους που, σήμερα, εφτά χρόνια μετά, από τα 80.000 δημόσια κτίρια της χώρας (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ.) έχουν ελεγχθεί περίπου 5.000 (δηλαδή μόλις το 5%)! Κι από αυτά, όμως, που ελέγχθηκαν, σε κανένα δεν έγιναν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες...


Eurokinissi

Την ίδια στιγμή, οι τοπικοί παράγοντες των δύο νομών, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εξαντλούν τις διεκδικήσεις τους κι έχουν αναγάγει σε κύριο το να κηρυχτούν σεισμόπληκτοι οι δύο νομοί. Ωστόσο, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, το να κηρυχτούν σεισμόπληκτοι οι δύο νομοί αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως από την πίτα του δημοσίου χρήματος που πληρώνει ο λαός θα καρπωθούν, με παρακράτηση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για μεγάλο χρονικό διάστημα, άτοκα δάνεια και άλλες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις ανασφάλιστης μερικής εργασίας κ.α., οι μη σεισμόπληκτοι μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής. Αλλωστε, τι κέρδισαν οι καμένοι εργάτες και αγρότες που κηρύχτηκε πυρόπληκτη, για παράδειγμα, η Ηλεία;

Από την πλευρά τους οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις σε Ηλεία - Αχαΐα έχουν προχωρήσει σε συγκρότηση Επιτροπής Αγώνας και καλούν το λαό σε αγωνιστική διεκδίκηση για άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, ουσιαστικό έλεγχο της καταλληλότητας όλων των κτιρίων, ειδικά επιπλέον μέτρα για τους τυχόν ανέργους που χτυπήθηκαν από το σεισμό.

Καλούν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τους σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη και ανοχή σ' αυτούς που με την πολιτική τους καθημερινά τους βασανίζουν. Αλλωστε, δεν είναι μόνο οι σεισμοί σήμερα ή οι πυρκαγιές χτες. Είναι η συνολική πολιτική των κυβερνήσεων του ευρωμονόδρομου που δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.


Eurokinissi


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ