Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Πολιτισμός και ενημέρωση στον «902 TV»

Ενδιαφέρουσες εκπομπές για την αρχιτεκτονική, την υγεία, τις τέχνες, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις περιλαμβάνει και το σημερινό πρόγραμμα της τηλεόρασης του «902».

Στις 17.30 θα προβληθεί η εκπομπή «Αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις» (Ε). Με την Εφη Μάτζαρη.

Στις 18.00 ακολουθεί η εκπομπή «Εις Υγείαν». Κάθε χρόνο καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περίπου 140 χιλιάδες θάνατοι, λόγω πνιγμού. Για τον «παρ' ολίγον πνιγμό», δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία. Εντούτοις, υπολογίζεται ότι η επίπτωση του «παρ' ολίγον πνιγμού» είναι 20-500 φορές μεγαλύτερη της συχνότητας των πνιγμών. Πολλά θύματα του «παρ' ολίγον πνιγμού» αναπτύσσουν σοβαρή νοσηρότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της υγείας ή και στο θάνατο.

Υπολογίζεται ότι σε παιδιά, το 35% των επεισοδίων βύθισης είναι θανατηφόρα, το 33% οδηγεί σε ενός βαθμού νευρολογικού έκπτωση και το 11% σε σοβαρά νευρολογικά επακόλουθα. Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα, που διεξήγαγε η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Κέρκυρας για τα έτη 1900-2003, συνολικά καταγράφηκαν 160 περιπτώσεις πνιγμών στο νησί, δηλαδή 12,3 περιπτώσεις ανά έτος. Τα στοιχεία αυτά, εάν αναχθούν στον πληθυσμό της Κέρκυρας που είναι περίπου 100 χιλιάδες κάτοικοι και τους τουρίστες κατά τη θερινή περίοδο, δίνουν μία ετήσια επίπτωση μεγαλύτερη από 10 πνιγμούς και 5 σοβαρά επεισόδια «παρ' ολίγον πνιγμού» ανά 100 χιλιάδες κατοίκους ετήσιους.

Η επίπτωση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε διεθνές επίπεδο και περίπου τετραπλάσια από τις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Για το καυτό αυτό θέμα, η Ειρήνη Μπαλντίδη συζητά με τον πνευμονολόγο Κυριάκο Χαΐνη, διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής της Κέρκυρας.

Στις 20.30 θα μεταδοθεί το πρώτο επεισόδιο της πολωνικής σειράς «Μαύρα σύννεφα».

Στις 22.00 θα προβληθεί η πολιτική ενημερωτική εκπομπή «Προεκτάσεις». Η εκπομπή θα ασχοληθεί με το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για την κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχουν διαμορφώσει οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και στην είσοδο εταιρειών στο χώρο των ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέσω κυρίως των ερευνητικών προγραμμάτων.

Στις 23.00 ακολουθεί η εκπομπή «Δεν άνθισαν ματαίως...». Εκπομπή για ανθρώπους από το χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων, που έφυγαν..., αφήνοντας σημαντικό έργο. Με την Σοφία Αδαμίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ