Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εδωσαν υπόσχεση...

Εκδήλωση τιμής στη Φλώρινα για τους ήρωες του ΔΣΕ. Υπόσχεση συνέχισης του αγώνα από χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ

Το Διήμερο της ΚΝΕ τελείωσε όπως έπρεπε. Το μεσημέρι της Κυριακής, χιλιάδες νέοι κομμουνιστές «μπροστά» στους μαχητές του ΔΣΕ. Δεν τους τίμησαν απλά, αλλά έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα τους. Μετά από 59 χρόνια από τη μάχη της Φλώρινας, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες «παρατάχθηκαν» μπροστά στον ομαδικό τάφο που θάφτηκαν οι μαχητές του ΔΣΕ. Τα συνθήματα δυνατά, τόσο που να τ' «ακούν» οι αντάρτες: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».

Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία της ΚΝΕ είχε ξεκινήσει λίγη ώρα νωρίτερα απ' την κεντρική πλατεία της Φλώρινας. Η πόλη γέμισε κόκκινες σημαίες και συνθήματα. ΚΝίτες και ΚΝίτισσες από κάθε άκρη της χώρας πορεύτηκαν στους δρόμους και φώναξαν: «Οι μαχητές στο Βίτσι δε λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΔΣΕ», «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Οι κάτοικοι της πόλης παρακολουθούν εντυπωσιασμένοι, τραβούν φωτογραφίες το πλήθος. «Τέτοια συγκέντρωση δεν έχω ξαναδεί!», μας λέει μια γυναίκα. «Φέτος, τα συνθήματά μας, οι θέσεις του ΚΚΕ θα ακουστούν στη Φλώρινα. Σίγουρα, μια τόσο μαζική διαδήλωση θα επηρεάσει, να ανοίξει συζητήσεις, ιδιαίτερα με τις εξελίξεις που έχουμε στα Βαλκάνια», λέει, μιλώντας στον «Ρ», ο Γιώργος, φοιτητής που παίρνει μέρος στη διαδήλωση.

Η συγκίνηση, η οργή και το πάθος «απλώνεται» μπροστά στο χωράφι, όπου βρίσκεται το μνημείο για τους μαχητές. Η εκδήλωση ξεκινάει. Το λόγο έχει ο Θοδωρής Λιάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακούγονται τα πρώτα λόγια του όρκου του μαχητή του ΔΣΕ.

Θα αποκατασταθούν όπως πρέπει

Σημειώνει ότι «σε αυτόν τον όρκο έμειναν πιστοί και οι πάνω από 800 μαχητές εδώ στη μαρτυρική Φλώρινα, όπου το Φλεβάρη του 1949 δόθηκε η επική μάχη του ΔΣΕ». Και συνεχίζει: «Η μάχη στρατιωτικά χάθηκε για το ΔΣΕ, μα αυτό που έμεινε στην Ιστορία ήταν το τυφλό μένος, το άσβεστο μίσος των νικητών που δεν τους επέτρεψε ούτε το θάνατο των ηττημένων να σεβαστούν και στοίβαξαν σε ένα λάκκο στο χέρσο χωράφι, μαζί σκοτωμένους και τραυματίες που ζούσαν ακόμα. Κάθε προσπάθειά μας εδώ και δεκαετίες να τους αποκαταστήσουμε, όπως ταιριάζει σε τιμημένους νεκρούς, στήνοντας ένα μνημείο σύμβολο για την υπέρτατη θυσία τους, εμποδίζεται με απύθμενο θράσος.


Η Νομαρχιακή Οργάνωση Φλώρινας του ΚΚΕ, μαζικοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής ανέλαβαν πρωτοβουλία και διεκδικούν ο χώρος που είναι θαμμένοι οι μαχητές του ΔΣΕ να απαλλοτριωθεί με ευθύνη της πολιτείας, να χαρακτηριστεί σαν χώρος πρασίνου και να ανεγερθεί μνημείο. Αυτό αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι στη θυσία τους. Ολοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ τους διαβεβαιώνουμε ότι δε θα κάνουμε πίσω. Δεν τους ξεχνάμε. Αυτοί οι ωραίοι ελεύθεροι μαχητές θα αποκατασταθούν όπως πρέπει».

Μετά την ομιλία, ήρθε η ώρα της κατάθεσης στεφάνων. Εκ μέρους της ΚΝΕ, καταθέτει ο Γραμματέας του ΚΣ Γιάννης Πρωτούλης, εκ μέρους της Νομαρχιακής Οργάνωσης Φλώρινας ο Λ. Σπυρόπουλος. Ακολουθεί ενός λεπτού σιγή για τους ήρωες. Οι γροθιές υψώνονται. Ο Υμνος της Διεθνούς τραγουδιέται από χιλιάδες χείλη. Εδωσαν υπόσχεση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ