Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Στη γραμμή της αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Για ενδεχόμενο ύφεσης και «στασιμοπληθωρισμό» σε ευρωπαϊκές οικονομίες κάνει λόγο ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης. Μονόδρομος για την ΕΕ η επιτάχυνση εφαρμογής της «στρατηγικής της Λισαβόνας»

Την επιτάχυνση εφαρμογής της «στρατηγικής της Λισαβόνας», την παραπέρα δημοσιονομική προσαρμογή, μέτρα δηλαδή σκλήρυνσης της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ και των κρατών του «σκληρού πυρήνα» της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν χτες και προχτές στις Βρυξέλλες.

Πρόσχημα, αυτή τη φορά, είναι οι συνεχιζόμενες αναταράξεις στις χρηματαγορές, οι ανατιμήσεις πάνω στις χρηματιστηριακές τιμές εμπορευμάτων (πετρέλαιο, τρόφιμα, πρώτες ύλες), εν κατακλείδι τα αποτελέσματα που παράγει η πολιτική ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας - επιχειρηματικότητας» και τα οποία τώρα επιχειρούν να αξιοποιήσουν κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση.

Μετά το κλείσιμο των εργασιών του Εκοφίν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, σημείωσε ότι οι «επενδύσεις, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, επιβραδύνονται ή μειώνονται, η κατανάλωση επηρεάζεται αρνητικά, η εξυπηρέτηση του χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου επιβαρύνεται». Δίνοντας ένα ακόμη στίγμα της προβληματικής τους, επανέλαβε πως όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια «περαιτέρω ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και το ενδεχόμενο ύφεσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες» σε μια συγκυρία που «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το στασιμοπληθωρισμό».

Ο υπουργός της ΝΔ συνοψίζοντας τη συνολική άποψη που εκφράστηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης σημείωσε τα παρακάτω:

  • Η πολιτική της ΕΕ «πρέπει να επικεντρωθεί στην ταχεία αντιμετώπιση του πληθωρισμού, στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα της Λισαβόνας».
  • Στην «ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών», καθώς και στην «αποτελεσματική λειτουργία των αγορών εργασίας». Είναι δηλαδή φανερό ότι μεθοδεύουν την παραπέρα κατεδάφιση εργασιακών δικαιώματων στην κατεύθυνση μείωσης του «κόστους» από την πλευρά της εργοδοσίας.
  • Δηλώνουν απόλυτη αφοσίωση στη «συνεπή εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και των προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης». Ο Γ. Αλογοσκούφης, μεταφέροντας και την κυρίαρχη άποψη σε επίπεδο ΕΕ αναφέρθηκε σε «στοχευμένα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες». Πρόκειται για προγράμματα διαχείρισης ακραίων καταστάσεων φτώχειας και κοινωνικής μιζέριας, καταστάσεων δηλαδή που παράγει η εφαρμοζόμενη πολιτική σε όφελος της πλουτοκρατίας. Ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα «πρέπει να έχουν χαρακτήρα εισοδηματικής ενίσχυσης», αλλά να «μη στρεβλώνουν τη λειτουργία των αγορών και να μην υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς στόχους»...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ