Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Οικονομικός «μοχλός» της ΕΡΤ το ανταποδοτικό τέλος

Απολογισμός 18μηνης οικονομικής χρήσης

Το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν οι Ελληνες πολίτες είναι το κύριο οικονομικό «στήριγμα» της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή παρουσίαση της οικονομικής πορείας της ΕΡΤ που έγινε χτες από τον πρόεδρό της, Χρήστο Παναγόπουλο.

Ο Χρήστος Παναγόπουλος επιχείρησε να ωραιοποιήσει όχι μόνο την καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας κατά την περίοδο που είναι πρόεδρος της ΕΡΤ, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά και να δώσει έμφαση στον κοινωνικό ρόλο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Στον πίνακα της τελευταίας 4ετίας παρουσιάζεται μείωση των ζημιών που έχει η ΕΡΤ. Οταν ανέλαβε, όπως είπε ο Χρήστος Παναγόπουλος, την ΕΡΤ οι συσσωρευμένες ζημιές ήταν 119 εκ. ευρώ. Κατά τη 18μηνη οικονομική χρήση από την 1η Ιούλη του 2006 μέχρι το Δεκέμβρη του 2007, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΡΤ και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η εταιρεία έχει κέρδη 16,2 εκ. ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα όμως στη 18μηνη χρήση, όπως παρουσιάζεται σε σχετικά στοιχεία, είναι αρνητικό, έχοντας ζημιές ύψους 5.388.799 ευρώ. Η επιβάρυνση, όπως ειπώθηκε, οφείλεται στο δομικό κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης που ανέρχεται στο ποσό των 21.670.981 ευρώ. Οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ εκτιμούν ότι η συσσωρευμένη ζημιά ύψους 130 εκ. ευρώ θα απορροφηθεί την επόμενη πενταετία, δηλαδή το 2012.

Οπως φαίνεται από τον ισολογισμό της κρατικής τηλεόρασης, τα έσοδα στο 18μηνο είναι 528,96 εκ. ευρώ, τα έξοδα 533 εκ. ευρώ και οι ζημιές 5,33 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κύρια έσοδα της ΕΡΤ προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος μετά την αύξησή του κατά 30%. Συγκεκριμένα, από τα έσοδα που ανέρχονται σε 528,96 εκ. ευρώ τα 440 εκ. είναι από το ανταποδοτικό τέλος και τα 79,72 εκ. από διαφημίσεις και χορηγίες. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ είπε πως την επόμενη τετραετία δεν «προβλέπεται» να γίνει αύξηση του ανταποδοτικού τέλους.

Εργασιακό κόστος...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΤ, υπήρξε αύξηση των διαφημίσεων και των χορηγιών, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων της ΕΡΤ «πηγαίνει» στις αμοιβές και στα έξοδα του προσωπικού. Για τις αμοιβές και τα έξοδα αυτά, η ΕΡΤ δαπάνησε 233.348.062 ευρώ, ενώ το κόστος των εξωτερικών συνεργατών ανήλθε στα 36.153.982 ευρώ. Ο Χρήστος Παναγόπουλος για να αιτιολογήσει τις οικονομικές ζημιές της κρατικής τηλεόρασης πολλές φορές αναφέρθηκε στα χρήματα που δόθηκαν για την εθελούσια έξοδο, αλλά και σε αυτά που δίνονται στο προσωπικό. Είπε, μάλιστα, πως το υψηλό κόστος που καταβάλλει η ΕΡΤ, «είναι εν δυνάμει κίνδυνος».

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, επίσης, το ιδιαίτερο «βάρος» που δίνει η ΕΡΤ στη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων, μετατρέποντας ουσιαστικά τα κανάλια της - και κυρίως τη ΝΕΤ - σε αθλητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκαν 42,5 εκ. για πρόγραμμα, 18 εκ. για μισθωμένο πρόγραμμα και 48 εκ. για αθλητικά προγράμματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη «Γιουροβίζιον», σε σχέση και με τον πολιτισμικό ρόλο της ΕΡΤ, ο πρόεδρός της εμμένει στην άποψη ότι η Γιουροβίζιον είναι εμπορικό πρόγραμμα. Ανέφερε ότι τα έξοδα της ΕΡΤ φέτος για τη Γιουροβίζιον ήταν 680.000 ευρώ και τα έσοδα 1,27 εκ. ευρώ. Ο Χρήστος Παναγόπουλος, από την άλλη πλευρά, γυρίζει την πλάτη του στην παραγωγή ελληνικών σειρών μυθοπλασίας με το επιχείρημα ότι «υπάρχει κορεσμός» ελληνικών σειρών από τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία η ΕΡΤ «δεν μπορεί να ανταγωνιστεί»!


Κ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ