Κυριακή 13 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ - ΙΣΤΙΑΙΑ - ΜΑΝΤΟΥΔΙ - ΨΑΧΝΑ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες οι υπηρεσίες Υγείας

Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
Τραγικές και επικίνδυνες καταστάσεις βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της Εύβοιας, αλλά και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) Ιστιαίας, Μαντουδίου και Ψαχνών, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στο αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και σε υποδομή, υπηρεσιών υγείας που καλούνται να καλύψουν τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους τουρίστες που κατακλύζουν -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες- την Εύβοια.

Το νοσοκομείο που εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο και καλύπτει τις ανάγκες όλης της Εύβοιας και τμήμα της Βοιωτίας, όπου υπάρχουν χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες, δε διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχει τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό. To παράρτημα του EKAB στην Εύβοια εξυπηρετεί μόνο τις περιοχές από τα Ψαχνά και έως την Ερέτρια. Χωρίς αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες λειτουργούν και τα ΚΥ του Νομού.

«Γερασμένο» και επικίνδυνο κτίριο

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς στο «γερασμένο κτίριο» του Νοσοκομείου Χαλκίδας, με τους ασθενείς και συνοδούς τους κυριολεκτικά να στοιβάζονται όρθιοι στους διαδρόμους ή να περιμένουν καθισμένοι στις σκάλες του νοσοκομείου, μιλάει από μόνη της. Το νοσοκομείο διαθέτει 200 κλίνες που δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της Εύβοιας, ενώ το κτίριο πλέον είναι, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και ασθενείς, εντελώς ακατάλληλο.

«Το κτίριο έχει πλέον "γεράσει" και δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες. Οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί σε άλλο κτίριο 500 μέτρα μακριά, το παλιό πάρκινγκ του νοσοκομείου έγινε γραφεία, κάθε λίγο και λιγάκι γίνονται ανακαινίσεις σε τμήματα, αλλά η κατάσταση δε διορθώνεται», επισήμανε στο «Ρ» ο Γιάννης Αγγελάτος, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Πέντε μήνες πριν, κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας επισκέφτηκε το νοσοκομείο και διαπίστωσε, για πολλοστή φορά, σειρά σημαντικότατων προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και ασθενών. Οπως διαπιστώθηκε, ο χώρος των κλιματιστικών μηχανημάτων των χειρουργείων είναι κατασκευασμένος από υλικά που περιέχουν καρκινογόνο αμίαντο (τοίχοι και οροφές).

Αμίαντο διαπιστώθηκε ότι περιέχουν και τα πλακίδια δαπέδου που είχαν χρησιμοποιηθεί αρχικά κατά την κατασκευή του νοσοκομείου, σε όλους τους ορόφους του. Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνο υλικό, αφού η εισπνοή ινών αμιάντου, που απελευθερώνονται στους χώρους του νοσοκομείου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα, ιδιαίτερα στο προσωπικό που εργάζεται εκεί.

Εντελώς ακατάλληλοι από πλευράς υγιεινής είναι και οι χώροι όπου απασχολούνται εργαζόμενοι σε αποθήκη υλικών στο δεύτερο υπόγειο του νοσοκομείου. Η Επιθεώρηση Εργασίας διαπίστωσε ότι στο χώρο υπάρχουν «διαρροές από αποχετευτικούς αγωγούς που υπάρχουν στην οροφή των χώρων, δυσάρεστες οσμές και αναθυμιάσεις από λιποσυλλέκτες κλπ.» και συνέστησε την άμεση μεταφορά των εργαζομένων σε κατάλληλο χώρο. Για πολλοστή φορά, η Επιθεώρηση Εργασίας συνέστησε τον ορισμό τεχνικού Ασφαλείας και γιατρού Εργασίας στο νοσοκομείο. Δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Οπως κατήγγειλε το σωματείο εργαζομένων, χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπόσχονται την κατασκευή νέου νοσοκομείου στη Χαλκίδα. Στις 5.3.2007 ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκε τη Χαλκίδα και μοίρασε υποσχέσεις για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου δυναμικότητας 285 κλινών -σε χώρο που έχει εξασφαλιστεί- και μάλιστα σε χρονικό διάστημα τριάντα μηνών. Δεκαέξι μήνες μετά, δεν έχει καν ξεκινήσει η κατασκευή του.

Μια νοσηλεύτρια για 50 ασθενείς!

Τραγικές είναι και οι ελλείψεις και σε προσωπικό όλων των κλάδων. Το νοσοκομείο λειτουργεί βάσει του Οργανισμού του 1986 και ενώ στο μεταξύ έχουν ανοίξει μια σειρά νέα τμήματα (παιδιατρική κλινική, αξονικός τομογράφος, μαστογράφος, αιματολογικό κ.ά.), που βέβαια στελεχώθηκαν εκ των ενόντων, με το υπάρχον προσωπικό που δουλεύει πλέον στα όρια της εξάντλησης.

«Φαινομενικά στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Ομως, η κατάσταση είναι εκρηκτική. Χρειάζονται τουλάχιστον 90 επιπλέον άτομα προσωπικό. Η κατάσταση είναι τραγική. Η δουλειά βγαίνει κυριολεκτικά χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων. Στην παθολογική κλινική το απόγευμα δυο νοσηλευτές μπορεί να είναι υπεύθυνοι για 50 ασθενείς! Στους νοσηλευτές οφείλονται 40-50 ρεπό και ακόμα δεν έχουν καταφέρει να πάρουν τις άδειές τους για το 2007. Κάνουμε αγώνα δρόμου για να καταφέρουμε να πάρουμε το καλοκαίρι από δυο βδομάδες άδεια», υπογράμμισε ο Γ. Αγγελάτος.

Η πρόταση τροποποίησης του οργανισμού του νοσοκομείου «αραχνιάζει» στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων, οι εργαζόμενοι πιέζουν διαρκώς για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά η διοίκηση και το υπουργείο Υγείας προσπαθούν να «μπαλώσουν» τις ελλείψεις με επικουρικό προσωπικό και STAGE της ανασφάλιστης εργασίας. Κάθε χρόνο, το νοσοκομείο παίρνει εποχικό προσωπικό και επικουρικούς για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν καλοκαιρινές άδειες, αλλά και γιατί ο πληθυσμός της Εύβοιας, λόγω του τουρισμού, τετραπλασιάζεται το καλοκαίρι. Ομως, φέτος ήρθαν μόλις 6 εποχικοί εργαζόμενοι (έναντι 12 πέρυσι) και μόλις οκτώ επικουρικοί, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πάει στο νοσοκομείο. «Αυτό που συμβαίνει με τα STAGE είναι μαύρη εκμετάλλευση. Πρόκειται για εργαζόμενους που είναι εκπαιδευόμενοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και οι οποίοι δουλεύουν για 450 ευρώ το μήνα ανασφάλιστοι», κατήγγειλε ο Γ. Αγγελάτος.

Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αντιμετωπίζουν και τα μαγειρεία, τα πλυντήρια και η τεχνική υπηρεσία. Ηδη, η καθαριότητα και η φύλαξη του νοσοκομείου δόθηκαν σε ιδιωτικά συνεργεία και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι έπεται και συνέχεια. Μάλιστα, εργαζόμενοι του συνεργείου καθαριότητας που πληρώνονται με 400-500 ευρώ, εργάζονται και στα μαγειρεία, όπου οι ελλείψεις σε τραπεζοκόμες είναι πολύ μεγάλες.

Χωρίς γιατρούς τα ΚΥ

Την εγκατάλειψη και την αποψίλωση από προσωπικό βιώνουν και τα ΚΥ Ιστιαίας, Ψαχνών και Μαντουδίου. Ειδικότερα στο ΚΥ Μαντουδίου, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο, οι συνθήκες που επικρατούν είναι τριτοκοσμικές, ενώ υπάρχει πλήρης αποδυνάμωση από προσωπικό. Το ΚΥ «εξυπηρετεί» τρεις Δήμους και περισσότερους από 25.000 μόνιμους κατοίκους και 50.000-60.000 το καλοκαίρι.

Ομως, από τις 7 θέσεις μόνιμων γενικών γιατρών και παθολόγων είναι καλυμμένη μόλις η μια, ενώ βοηθούν και γιατροί που κάνουν εκεί το αγροτικό τους. Κενές είναι και οι τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις παιδιάτρων, η μια θέση μικροβιολόγου. Από τις 14 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού καλυμμένες είναι μόλις 7, ενώ από τις 19 θέσεις λοιπού προσωπικού είναι καλυμμένες μόλις οι 8. Στο μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο υπηρετούν μόλις από ένας γιατρός, οπότε όταν ο μοναδικός γιατρός λείπει τα εργαστήρια κλείνουν.

Περισσότερα από 130 χιλιόμετρα απέχει από το νοσοκομείο Χαλκίδας και το ΚΥ Ιστιαίας, που καλείται να εξυπηρετήσει τους 30.000-40.000 μόνιμους κατοίκους που διπλασιάζονται το καλοκαίρι, με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχουν τα λουτρά της Αιδηψού, το τουριστικό θέρετρο Πευκί κλπ. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι για να φτάσει κανείς στη Χαλκίδα χρειάζεται τουλάχιστον δυο ώρες με το αυτοκίνητο και ζητούν τη δημιουργία ενός μικρού νοσοκομείου στην Ιστιαία. Και εκεί, από τις 19 θέσεις μόνιμων γιατρών που προβλέπονται, είναι καλυμμένες οι 8, λείπουν δυο ακτινολόγοι - τεχνολόγοι και δυο οδηγοί ασθενοφόρων -υπηρετεί μόνον ένας.

Αντίστοιχα, στο ΚΥ Ψαχνών υπηρετεί μόλις ένας μικροβιολόγος, απ' τις 18 οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών είναι καλυμμένες μόλις οι 8, ενώ απ' τις 67 οργανικές θέσεις προσωπικού καλυμμένες είναι μόλις οι 37.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ