Σάββατο 12 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΓΣΕΕ
Αβαντάρουν τα συμφέροντα του Λαναρά

Ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους εργαζόμενους από την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος

Οταν οι εργαζόμενοι της Νάουσας πάλευαν για το δικαίωμα στη δουλειά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τους καλούσε να δεχτούν μοιρολατρικά τις αξιώσεις και τα σχέδια του Λαναρά

Motion Team

Οταν οι εργαζόμενοι της Νάουσας πάλευαν για το δικαίωμα στη δουλειά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τους καλούσε να δεχτούν μοιρολατρικά τις αξιώσεις και τα σχέδια του Λαναρά
«Ο ρόλος των βαστάζων και αβανταδόρων του Λαναρά αποκαλύπτεται στο πρόσωπο του προέδρου της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που πλέον δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, αρκεί να κρατήσουν έξω από το "παιχνίδι" την ΟΕΚΙΔΕ και ταξικούς συνδικαλιστές που είναι αντίθετοι με τα σχέδιά τους». Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ), με αφορμή το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών στον προσανατολισμό του αγώνα των εργαζομένων του ομίλου Λαναρά.

Επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο για όλα τα παραπάνω, αποτελεί η πρακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ενόψει της σύσκεψης που θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Ιούλη, στο υπουργείο Οικονομίας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της νέας χρηματοδότησης του Ομίλου με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έφτασε στο σημείο να καλεί στη σύσκεψη την εργοδοσία και κάποιους συνδικαλιστές επιλεκτικά, χωρίς να ενημερώσει καν την ΟΕΚΙΔΕ και σωματεία που στηρίζουν το πλαίσιό της. Δε θέλει την ΟΕΚΙΔΕ, γιατί οι ταξικές δυνάμεις διεκδικούν να πληρώσει ο Λαναράς από τα κέρδη του, για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια, ενώ η ΓΣΕΕ και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ζητούν να φεσωθεί ο λαός τη νέα χρηματοδότηση για τον Ομιλο.

Εξαφανισμένοι από τους αγώνες

Είναι οι ίδιοι που πέντε χρόνια τώρα, που οι εργαζόμενοι στον Ομιλο αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα (κλείσιμο εργοστασίων, απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ.) ούτε καν εμφανίστηκαν στα εργοστάσια. Και όταν εμφανίστηκαν, το έκαναν γιατί τους ενδιέφερε να στηρίξουν το αίτημα της εργοδοσίας για νέες χρηματοδοτήσεις, δάνεια, κάθε είδους προνόμια. Δεν τους ενδιέφερε που κάθε φορά που ο Λαναράς έπαιρνε δάνεια και τσάμπα χρήμα έκανε απολύσεις και έκλεινε εργοστάσια. Δεν τους ενδιέφερε η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι, όταν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Λαναρά στη Νάουσα, στις αρχές του 2000, πάλευαν να μην κλείσουν τα εργοστάσια «Β» και «Ολυμπιακή»" ο Γ. Παναγόπουλος, ως οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ τότε, έδινε διαπιστευτήρια στην πλουτοκρατία ενόψει της ανάδειξής του στη συνέχεια στη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ. Περιόδευσε μόνο στο εργοστάσιο «Γ», το σωματείο του οποίου έλεγχαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και καλούσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το 30% των «οικειοθελών απολύσεων». Να πιέσουν τις τράπεζες να δώσουν δάνεια στον Λαναρά.

Το 2006, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ήταν αυτή που κατήγγειλε την τροπολογία που διεκδικούσαν οι απολυμένοι του ΛΑΝΑΡΑ στη Νάουσα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Τελικά, μετά τις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και του ΠΑΣΟΚ, η πρόωρη συνταξιοδότηση μετατράπηκε σε ειδική εισοδηματική ενίσχυση ορισμένου χρόνου από την οποία εξαιρέθηκαν ένα σωρό απολυμένοι.

Να βγουν συμπεράσματα

Με βάση το παρελθόν τους, αλλά και το εξίσου αμαρτωλό παρόν τους, η ΟΕΚΙΔΕ ξεκαθαρίζει στους εργαζόμενους του Ομίλου, πως ούτε ο Γ. Παναγόπουλος, ούτε κανένας άλλος αβανταδόρος του Λαναρά δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν στο όνομα των εργαζομένων του Ομίλου και μάλιστα πίσω από την πλάτη τους. Καλεί τους εργαζόμενους του Ομίλου να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Να δουν ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι είναι οι εχθροί. Να σταθούν μακριά «από αυτούς που χαϊδεύουν αυτιά με ωραία λόγια και μεγάλες υποσχέσεις, μακριά από αυτούς που, ξαφνικά, σε χτυπούν φιλικά στην πλάτη».

Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου να συνεχίσουν το συντονισμό της δράσης, να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, να συνεχίσουν να στηρίζουν το πλαίσιο της ΟΕΚΙΔΕ που ζητά: 1.500 ευρώ οικονομική ενίσχυση τώρα, σε κάθε εργαζόμενο του Ομίλου. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Κανονική πληρωμή των δεδουλευμένων στο εξής. Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο. Να μη γίνει καμία απόλυση. Δουλειά με δικαιώματα, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας όλων των ανέργων σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ