Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μετάθεση ευθυνών και νέα «θα»

Από παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Από παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Εν μέσω διαμαρτυριών, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πραγματοποίησε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Κλάφτηκε σαν «φτωχός συγγενής της κυβέρνησης» και επιχείρησε μετάθεση ευθυνών για τα υπέρογκα χρέη του ΥΠΠΟ, λέγοντας ότι «είναι εύκολο να εξαγγέλλεις και να υπογράφεις επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Είναι δύσκολο να τηρείς τις υποσχέσεις σου».

Ο υπουργός είπε πως «όταν μια προγραμματική συμφωνία που υπεγράφη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια δεν έχει ενεργοποιηθεί, δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ, τι να κάνω εγώ σήμερα; Εχουν δίκιο τα παιδιά έξω που διαμαρτύρονται. Πώς μπορώ όμως να πληρώσω σήμερα τα σωρευμένα χρέη του 2005, του 2006 και του 2007, τα σωρευμένα χρέη συμβατικών υποχρεώσεων προηγουμένων ετών που ανέρχονται στα 136 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα; Πού να βρω τα χρήματα; Ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ είναι δεδομένος».

Κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχαμε αυτά τα χρόνια; Ποιον κοροϊδεύει ο υπουργός; Γι' αυτό, έξω από το χώρο όπου τάχα έκανε «αυτοκριτική» οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑΚ φώναζαν οργισμένα συνθήματα. Το ΥΠΠΟ χρωστά στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας, 1.600.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι πριν από το Πάσχα ήταν απλήρωτοι επί τρεις μήνες και δεν είχαν πάρει καν το πασχαλινό δώρο. Τότε, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ συμπαραστάθηκε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΠΑΚ, και το ΚΚΕ κατέθεσε αναφορά στη Βουλή με τα αιτήματα των εργαζομένων.

Ο υπουργός μετά το «μελόδραμά» του προχώρησε σε νέα «θα»: Για την κατασκευή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, που η χρηματοδότηση της αποπεράτωσης «θα» προχωρήσει κανονικά και «θα» ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Απρίλη. Για το Φεστιβάλ Χορού (έχουν εκταμιευτεί μόνο 250.000 ευρώ) και «θα» ακολουθήσουν ακόμη 230.000. Για την επόμενη πενταετία «θα» εξασφαλιστεί χρηματοδότηση (περίπου 500.000 ευρώ ετησίως) μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Για το φτωχό συγγενή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας δόθηκαν 55.000 ευρώ και «θα» δοθούν ακόμη 65.000, ενώ θα ξεκινήσει προσεχώς ο «διάλογος» μέσω του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου - Χορού για τις εκταμιεύσεις του 2009 και ο προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια, «στο πλαίσιο του συνολικού μας σχεδιασμού για τη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ, με όρους ανάπτυξης και προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες».

Εταξε έκτακτη επιχορήγηση στη ΔΕΠΑΚ, προκειμένου να καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων και προανήγγειλε αναδιαπραγμάτευση της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο, σε μια πιο «ρεαλιστική βάση». Οσον αφορά στην αρχαιολογική κληρονομιά της Μεσσηνίας ανακοίνωσε ότι στο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν έργα όπως η αντικατάσταση του στεγάστρου στο Ανάκτορο του Νέστορος, η συντήρηση και ανάδειξη των Θολωτών τάφων Περιστεριάς, Βοϊδοκοιλιάς και Ανθειας, εργασίες στα μεσαιωνικά κάστρα Κυπαρισσίας, Μεθώνης και Κορώνης, καθώς και στα βυζαντινά μνημεία της Μεσσηνιακής Μάνης. Οι εργασίες επανέκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους, ενώ «θα» εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τα μουσεία της Πύλου και το Μπενάκειο στην Καλαμάτα. Τέλος, ο υπουργός υποσχέθηκε την απαλλοτρίωση από το ΤΑΠ (550.000 ευρώ) του κτιρίου Σπυρίδη, που αλλοιώνει την εικόνα του κάστρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ