Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Ανοιξε ο δρόμος για την πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Πύρρειο νίκη» πέτυχε η ινδική κυβέρνηση, κερδίζοντας οριακά την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο και αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές, λαμβάνοντας 275 ψήφους υπέρ και 256 κατά, «εξαγοράζοντας βουλευτές», όπως σημειώνουν πολλά τοπικά ΜΜΕ. Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης ως «πράσινο φως» στην πυρηνική συμφωνία για «μη στρατιωτικούς σκοπούς» Ινδίας - ΗΠΑ, την οποία προωθεί πάση θυσία η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκχ και όπως επανειλημμένως έχουν υπογραμμίσει τα ΚΚ Ινδίας και τα αριστερά κόμματα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών που θα υποθηκεύσει την εξωτερική πολιτική και την πυρηνική της δραστηριότητα στα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο ινδικός Τύπος υποδέχτηκε το αποτέλεσμα με τίτλους όπως «ντροπή» και «η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο, έχασε την εμπιστοσύνη», ενώ στην «Ιντιαν Εξπρές» αναφέρεται: έχουμε πολιτικούς χωρίς ηθικές αναστολές, χωρίς αρχές, χωρίς κοινή αξιοπρέπεια και χωρίς κοινή λογική. Οπως σημείωσε αρχισυντάκτης ινδικού περιοδικού: «είδαμε τη χειρότερη πλευρά της ινδικής δημοκρατίας»...

Οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων, του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), του ΚΚ Ινδίας, του μπλοκ «όλη η Ινδία Μπροστά» και του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά από συνάντηση που είχαν χτες τονίζουν ότι τα κόμματά τους θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της συμφωνίας και θα ενισχύσουν την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, πασχίζοντας να χτίσουν ένα ευρύ κίνημα ενάντια στην άνοδο των τιμών, στα προβλήματα των αγροτών και στην άθλια οικονομική τους κατάσταση.

Τέλος, τα αριστερά κόμματα δηλώνουν ότι αποφάσισαν να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο κάλεσμα των Κεντρικών Εμπορικών Ενώσεων για γενική απεργία στις 20 Αυγούστου και καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ