Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Χάρτης επίγειας ψηφιακής

Από την 1η Νοέμβρη 2008 ξεκινά η μεταβατική περίοδος

Eurokinissi

Ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης έδωσαν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου για το χάρτη των συχνοτήτων για την ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος και το χάρτη συχνοτήτων αναλογικής εκπομπής στο ραδιόφωνο.

Από την 1η Νοέμβρη του 2008, όπως είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, θα μπορούν κατά τη μεταβατική περίοδο στην ψηφιακή τηλεόραση να εκπέμπουν οι νομίμως λειτουργούντες σταθμοί πιλοτικό ψηφιακό πρόγραμμα. Είναι φανερό ότι τη δυνατότητα αυτή την έχουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Αλλωστε, ήδη έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία, ενώ έχουν συναντήσεις και διαβουλεύσεις με την ΕΡΤ, αφού και στο νόμο για τη συγκέντρωση προβλέπεται η δημιουργία εταιρείας στην οποία εκτός από την ΕΡΤ θα συμμετέχουν και ιδιωτικοί φορείς.

Η συμμετοχή των τηλεοπτικών σταθμών στο μεταβατικό στάδιο της επίγειας ψηφιακής θα παίξει ρόλο και στη χορήγηση άδειας, όταν πλέον θα έχει σταματήσει η λειτουργία της αναλογικής τηλεόρασης.

Η κυβέρνηση από τους 12 συνολικά διαύλους τούς 8 τους παραχωρεί σε ιδιώτες. Από κάθε δίαυλο μπορούν να εκπέμπουν τουλάχιστον 4 τηλεοπτικά προγράμματα με τις συνοδευτικές τους υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι από τα 48 προγράμματα τα 32 θα τα έχουν ιδιώτες. Η τηλεόραση του «902» περιλαμβάνεται στους τηλεοπτικούς διαύλους της ΕΡΤ, της Βουλής και των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, η χρήση του αναλογικού φάσματος σύμφωνα με το χάρτη «κατανέμεται» ως εξής:

-- Στα κανάλια της ΕΡΤ, στη Βουλή και στα κόμματα δίνονται 3 τηλεοπτικοί δίαυλοι δηλαδή 12 προγράμματα.

-- Σε συνδρομητικά και δορυφορικά κανάλια 2 δίαυλοι (8 προγράμματα).

-- Στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας παραχωρούνται 31/2 δηλαδή14 προγράμματα.

-- Στους συνδρομητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας λήψης 1/2 δίαυλος (2 προγράμματα).

-- Στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας 2 δίαυλοι (8 προγράμματα).

-- Στις λοιπές υπηρεσίες 1 τηλεοπτικός δίαυλος (4 προγράμματα).

Ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων περιλαμβάνει 158 κέντρα εκπομπής σε 11 διαφορετικές περιοχές, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε στο «πρώτο βήμα» της ψηφιακής το Σεπτέμβρη του 2007 όταν είχε παρουσιαστεί το σχέδιο του χάρτη για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Πέρα, επίσης, όπως είπε, από τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης, η «Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι το 2015 να εγκαταλείψει την αναλογική εκπομπή και να προχωρήσει στην ψηφιακή», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι για την Ευρώπη υπάρχει η «προτροπή» η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το 2012.

Στα κυβερνητικά «βήματα» για την πορεία προς την ψηφιακή εποχή αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ξεκινώντας από την ψηφιακή της ΕΡΤ. Και ενώ και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπεύθυνη για την αναρχία που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ, ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν έγινε επί κυβερνήσεως της ΝΔ και μίλησε για το στόχο της κυβέρνησης να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Η αναρχία είναι εμφανής και στο ραδιοφωνικό τοπίο, αφού ακόμα οι άδειες δεν έχουν δοθεί. Χτες παρουσιάστηκε ο χάρτης συχνοτήτων αναλογικής εκπομπής στο ραδιόφωνο. Φυσικά, για να χορηγηθούν - εάν χορηγηθούν - άδειες, απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες. Ο υπουργός Επικρατείας το ερχόμενο δίμηνο θα εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις.

Μία από τις «ειδήσεις» που βγήκαν χτες ήταν ότι και η «Βουλή» θα έχει πλέον εκτός από τον τηλεοπτικό σταθμό και ραδιοφωνικό, που θα λειτουργεί από τα κέντρα εκπομπής της ΕΡΤ.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα θα χορηγηθούν 868 άδειες ραδιοφωνικών σταθμών. Για την Αττική ο χάρτης περιλαμβάνει 40 άδειες (σήμερα είναι 41) και για τη Θεσσαλονίκη 28.

Φυσικά, και ο «χάρτης» χρειάζεται την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει εγκριθεί ο προηγούμενος χάρτης, δηλαδή του Σεπτέμβρη του 2007 και όχι ο νέος, όπως είπε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ο χάρτης των συχνοτήτων έγινε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τον καθηγητή Χ. Καψάλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ